O demirci ustası

Ermeni zanaatkarların elinde demircilik mesleği öğrenen Diyarbakırlı çıraklar, demircilik işinin son temsilcileri olarak mesleklerini icra etmeye çalışıyor.

Haberler 03.02.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaayan ve çounlukla demircilik mesleini Ermeni ustalardan örenen son temsilciler, mesleklerinin geleceinden umutlu deiller ve cazibesini yitiren mesleklerinin gün geçtikçe yok olacan düünüyorlar.

Diyarbakr Demirciler çarsna son ustalarndan Tark Sevim, 43 önce meslee baladn ve meslei aabeyinden örendiini söyledi. Sevim, aabeyinden kendisine aktarlan meslein, kökeninden bir Ermeni ustann olduunu belirtti. Sevim, öyle dedi:

Ben aabeyimden, aabeyimde bir Ermeni ustasnda bu meslei örendi. Demircilik mesleini böylece bugüne kadar tadk.

Bedri Ayselinin days öretti

Aabeyinin meslei örendii Ermeni demirci ustas Heco ise kamuoyunun yakndan tand Diyarbakrl Ermeni sanatç Bedri Ayselinin days olduunu belirten Sevim, Demircilie 43 yl önce baladm. Daha çok krsal kesimde tarm ve hayvanclkta kullanlan kazma, çapa, dahre, balta gibi aletler yapyorum. Demircilie eskiye oranla rabet yok. Demircilik cazibesini yitirmi durumda. Eskiden, Diyarbakr merkez dnda ilçelerde ve çevre illerde demircilik pek yoktu. Bu gün artk her ilçede bir iki tane demirci var. Bir de köyden kentte youn bir göç var. Teknolojideki yaanan gelimeler, bölgede yaanan olaylar var. Demircilii olumsuz etkiliyor. Bunlar demircilii bitiriyor dedi.

Meslek yok olma noktasna geldi

Meslein giderek yok olduuna dikkat çeken Sevim, gelecekten umutlu olmadn dile getirdi. Sevim, Demircilik zor bir meslektir. Ayrca, zanaatç olmak kolay deil, bilmek, üretmek ve iten iyi anlamak lazm. Eskiden demircilerin yannda çalan birçok çrak vard. imdi her demircinin yannda çalan çrak says 1-2yi geçmez. Demircilik meslei de yava yava yok olan meslekler arasnda yerini alyor

Ana Sayfaya Git