O düğünler artık hayal!

Her ay tırmanan yüksek enflasyona bağlı artışlar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bir geleneği de ortadan kaldırdı. Vatandaşın alım gücünün düşmesi ve altın fiyatlarındaki rekor yükselişler nedeniyle düğün sezonu açılmasına rağmen kuyumcu esnafı işlerin durgunluğundan dert yanıyor.

Haberler 14.05.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek enflasyona bal alm gücünün her geçen gün dümesi Dou ve Güneydou Anadolu bölgesindeki bir gelenein de yok olmasna yol açt. Her yl Mays ayndan itibaren balayan düün sezonu sonbahar ayna kadar devam ederken, özellikle geni aileleri kapsayan airetlerin 3 gün 3 gece süren düünleri de artk yaplamyor.

Evlenecek çiftler daha sade salonlar ve daha sade taklarla hayatlarn birletirirken, kuyum sektörü de bu durumdan etkilendi. Sur ilçesindeki Tarihi Hasan Paa Hannda kuyumculuk yapan Zülküf enyiit, düün sezonu açlmasna ramen ilerde yüzde 80 düü yaadklarn söyledi.

DÜÜNDE çEYREK TAKMAYA UTANILIRDI, MD HAYAL OLDU

Eski görkemli, aaal düünlerin artk hayal olduunu belirten Kuyumcu enyiit, Airet aas zenginlerin çocuklar bile geçmite 2 kilo altn alrken bu gün 300 gram alabiliyor. çeyrek altn 1500 liraya çkt. Geçmite çeyrek altn bölgemizde insanlar yeni doan bebeklere, sünnet olan çocuklara takarlard. Düünde çeyrek takmaya utanrlard. Veya geline çeyrek takmak ayplanrd. imdi düünde çeyrek altn takmak bile imknsz oldu. Talepler tercihler farkl yönlere kaynca bizde buna çözüm olarak gram altn getirdik. Ancak bu bile 900 lirann üzerine çknca bu kez yarm gram altn getirdik. imdi düün gibi törenlerde genellikle yarm gram tercih ediliyor. Z kua dediimiz gençlerin takya olan bak açs da deiince kuyumcu sektörü ciddi skntlar yaad. Altn 2019dan bu yana yüzde 300 artt dedi.

ALTIN KEMERDE AYAR VE GRAM DÜÜRDÜK

Altndaki dalgalanmaya bal alm gücünün dümesiyle vatandalarn düük gram ve düük ayar altn tercih ettiini ifade eden Zülküf enyiit, Daha önce 22 ayar olan 700 gramlk altn kemer, imdi 200 gram ve 14 ayar olarak tercih ediliyor. Ayn ekilde Diyarbakrla özdeleen el ii hasr bilezik ve Halep kordonu imdi maliyeti düürebilmek için 14 ayar olarak tercih ediliyor ve daha düük gramajla sipari ediliyor. 3-5 yl öncesine kadar düün sezonu bir kuyumcu 30 kilo altn satard, imdi baba kuyumcu 5 kilo altn satabiliyor. Eskiden vitrininde 10 kilo altn olan esnaf daha güzel i yapyordu, imdi 80 kilo altn olanlar bazen siftahsz kepenk indiriyor. Yani altn fiyatlarndaki yükseli aslnda en çok bizi vurdu. Gelinlerin tepeden trnaa altna büründüü o 3 günlük devam eden airet düünleri artk yok dedi.

Ana Sayfaya Git