O görüntüler ortaya çıktı!

Yüksekova'da 4 kişinin öldüğü zırhlı araçtan ateş edilme anı görüntüleri ortaya çıktı.

Haberler 07.12.2017 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HAKKARnin Yüksekova ilçesinde, geçen yl zrhl polis aracnn kulesindeki makineli tüfekten açlan ate sonucu, HDP Milletvekili ve TBMM Bakanvekili Pervin Buldann yeeni Serhat Buldann da aralarnda bulunduu 4 kiinin öldüü, 2 kiinin yaraland olayn görüntüleri ortaya çkt. Ate edilen zrhl aracn kulesindeki kameras tarafndan kaydedilen görüntülerde, iki kez seri ekilde ate açld görüldü. Görüntülerde ate açlmas üzerine panikleyenlerin kouturmas ve vurulan bir kiinin kaçmak istedii dükkann kapsnda yere ylmas görülüyor.

Yüksekovann Cengiz Topel Caddesi üzerinde 8 Ekim 2016 günü konvoyla birlikte seyir halinde olan zrhl polis aracnn kulesindeki makineli tüfein seri ate almas sonucu HDP Milletvekili Pervin Buldann yeeni Serhat Buldan, Rahmi Safhal, Necdet özü ve Aydn Tümen hayatn kaybederken, emsettin çakmakç ve Mehmet Ali Kaya yaraland. Yürütülen soruturmann ardndan, 4 kiinin hayatn kaybetmesi, 2 kiinini de yaralanmasna sebep olan zrhl aracn silah niancs polis memuru .M. hakknda, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme ve yaralama suçlarndan 15 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld. Güvenlik nedeniyle Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesine nakledilen davann yarglamas srasnda, tutuklu polis memuru .M., tutuksuz yarglanmak üzere tahliye edildi.

K KEZ SER EKLDE ATI YAPILDI

Yarglamay yapan Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesinin talebi üzerine zrhl araçtan ate açlmas annn kamera kaytlar Yüksekova Emniyet Müdürlüü tarafndan dava dosyasna gönderildi.

Zrhl aracn d kameras tarafndan kaydedilen görüntülerde, Emniyet Müdürlüünden çkan konvoy ara sokaklardan geçerek bir süre sonra Cengiz Topel Caddesine çkyor. Görüntülerde, gündüz çarnn kalabalk olduu anda Cengiz Topel Caddesi üzerinde seyir halinde olan aracn üzerindeki makineli tüfekten aniden tarama eklinde ate açlyor. lk ateten sonra zrhl aracn at menzilinde olan vatandalar panikle kaçrken, aniden araçtan ikinci kez seri ekilde at yaplyor. Görüntülerde, bir dükkana snmak isteyen baz kiilerin, açlan atee hedef olarak dükkann giriinde yere yld görülüyor. Araçtan tarama eklinde ikinci kez ate açldktan sonra sonra zrhl araç kamerasnn havaya kaldrld görülüyor. Kaytlarda, ehir içinden geçen zrhl aracn silahnn da ata hazr konumda olduu dikkat çekiyor. Görüntülerde aracn bir süre sonra hereket ettii görülüyor.

BLRK RAPORU:ATIA HAZIR GÖREVE GTMEK YÜKSEK EMNYET RSK

Olayla ilgili hazrlanan bilirkii raporunda, olay günü aracn sistem güvenlik ekipmanlarnn devre d brakld ve silah kurulma ilemi ile ata hazr durumda göreve çkld ifade edilerek, Bu tür kullanm ekli istem d durumlarda at yapma olasln yükseltir ve yüksek emniyet riski oluturur. Kullancnn araç üzerinde görev tecrübe azl kontsantrasyon bozulmas, görev stresi ve benzeri nedenlerin söz konusu olayn yaanabilmesine imkan verebilecei öncelikli deerlendirmemizdir. Araç üzerinde bulunan kule sisteminde ve silahta teknik olarak kendi kendine at yapmaya sebebiyet verecek herhangi bir bulguya rastlanmamtr denildi.

Hakkari Özel Haraket ube Müdürlüüne bal Orman kod adl zrhl polis aracnn kule ksmnda bulunan ve olay ann gösteren kamara görüntüleri olaydan 1 yl sonra dava dosyasna girerken, daha önce gönderilen görüntü kaytlarnn bulunduu CDnin zmbaland için açlamad, bunun üzerinde mahkemenin görüntüleri tekrar istedii örenildi.

Ana Sayfaya Git