O makamında 1 ay oturmadı!

DBP'li eski belediye başkanı Ahmet Cengiz'in yerine Çınar Belediye Meclisince seçilen DBP'li meclis üyesi Beyaz Kaplan'ın mazbatası Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edildi. Kaplan 27 Nisan'da yapılan seçimde başkanlığa seçilmişti.

Haberler 31.05.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YSK, 21 ubat 2008 tarihinde Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince, silahl teröre örgütüne bilerek ve isteyerek yardm etmek suçundan 6 yl 3 ay hapis cezas verilen Kaplann memnu haklar geri alnmadndan, seçilme yeterlilii olmad gerekçesiyle mazbatasnn iptaline karar verdi. Bu karar ile bir dier meclis seçimine kadar çnar Belediye Bakanln vekaleten meclis bakan Mehmet Mürit Ekinci yürütecek.

Diyarbakrda 7 Ekim 2014te Kobani (Ayn el-Arap) olaylar bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere katld gerekçesiyle yargland davada Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçundan 1 yl 5 ay 15 gün hapis cezasnn Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesince onanmasnn ardndan Aydn Cengiz, Diyarbakr D Tipi Cezaevine teslim olmutu.

DYARBAKIRn çnar ilçesi Belediye Bakan Ahmet Cengizin Nisan aynda görevden alnmasnn ardndan yaplan seçimde bakanla seçilen DBPli meclis üyesi Beyaz Kaplann mazbatas, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafndan iptal edildi. YSK, çnar Belediye Bakanlna seçilen Kaplann, daha önce ald ceza nedeniyle 30 Mart 2014 tarihi itibaryla seçilme yeterliliine sahip olmadn belirtti. 32 gün belediye bakanl yapan Kaplann meclis üyelii de bu nedenle düürüldü.

çnar ilçesinin Belediye Bakan DBPli Ahmet Cengiz, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet etmek suçundan ald 1 yl 5 ay 15 gün hapis cezasnn kesinlemesi nedeniyle, 24 Nisan 2018 günü çileri Bakanl kararyla görevden alnd. Cengizin görevden alnmas üzerine 27 Nisanda olaanüstü toplanan belediye meclisi, yeni bakann seçilmesi için seçim yapt. Seçimde, 23 oyun 16sn alan DBPli meclis üyesi Beyaz Kaplan, çnar Belediye Bakanlna seçildi.

Seçimin ardndan çnar Kaymakaml, Kaplann belediye bakan seçildiini Diyarbakr Valilii l Mahalli dareler Müdürlüüne bildirdi. çnar Kaymakamlnn yazs üzerine 30 Nisanda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna yaz yazan valilik, Beyaz Kaplan hakknda 28 Nisan 2018den önce seçilme ve yeterliliine engel tekil edecek herhangi bir mahkeme kararnn olup olmadnn bildirilmesini istedi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, Kaplann 2008 ylnda Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardm etmek suçundan 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrldn, kesinleen cezann infaz tamamlanncaya kadar seçilme hakk, kamu görevi bata olmak üzere birçok haktan yoksun brakldn bildirdi.

SEçLME YETERLLNE SAHP DEL

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn cevab üzerine, 3 Mays günü çileri Bakanl Mahalli dareler Genel Müdürlüüne yaz gönderen valilik, çnar Belediye Bakan Beyaz Kaplann, Mahall dareler ile Mahalle Muhtarlklar ve htiyar Heyetleri Seçimi Hakknda Kanun hükümlerine göre seçilme yeterliliine sahip olmadn belirtti. Mahalli dareler Genel Müdürlüü ise 10 Mays günü durumu YSKya bildirerek, gereinin yaplmasn istedi.

SEçLDKTEN 4 YIL SONRA SEçME GREMEYECE ORTAYA çIKTI

Dosyay inceleyen YSK, 15 Maysta çnar lçe Seçim Kurulununa yaz yazarak, Beyaz Kaplann savunmasnn alnmasn istedi. lçe Seçim Kuruluna verdii savunmasnda, 30 Mart 2014te yaplan yerel seçimlerde çnar Belediye Meclis üyelii adayl için bavurduunu belirten Kaplan, smimin yer ald geçici aday listesi YSK tarafndan herhangi bir itiraz olmakszn kesinleti. Belediye meclis adayl sürecinde çnar lçe Seçim Kurulunca herhangi bir eksiklik ve hukuka aykrlk tarafmza bildirilmedi. Hakkmda kesinleen hapis cezasnn infazn, seçildiim 30 Mart 2014 tarihinden önce tamamladm. Bu nedenle seçilme hakkna sahibim dedi.

MAZBATASI PTAL EDLD

Savunmann alnmasnn ardndan dosyay inceleyen YSK, çnar Belediye Bakan Beyaz Kaplann 30 Mart 2014 tarihi itibaryla seçilme yeterliliine sahip olmadn belirterek, mazbatasn iptal etti. Kurulun oy birlii ile ald kararda, Kurulumuzun yerleik uygulamalarna göre, seçimden sonra alnan memnu haklarn iadesine ilikin karar geriye yürüyemez ve kiinin karar tarihinden önceki hukuki durumunda herhangi bir deiiklik meydana getirmez. Ancak, ilgili bundan sonraki seçimlere seçilme yeterliliine sahip bir kii olarak katlabilir. Beyaz Kaplann mahkumiyetine bal olarak Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinin (CMK 250 ile Yetkili) 15/05/2018 tarihli, 2007/452 esas, 2008/41 sayl memnu (yasaklanm) haklarn geriye verilmesine ilikin ek karar, seçim tarihi olan 30 Mart 2014 tarihinden sonra alnm olduundan, Diyarbakr ili çnar lçesi Belediye Meclis üyeliine seçilen Beyaz Kaplann 2972 sayl Kanunun 31 ve 36nc maddelerinin yollamada bulunduu 2839 sayl Kanununun 11inci Maddesinin örgürdüü koula sahip olmad açktr denildi.

tiraz yolu kapal olan YSK karar üzerine, Beyaz Kaplann 4 yldan bu yana yürüttüü çnar Belediye Meclis üyelii görevi düürülerek, 32 gündür yürüttüü çnar Belediye Bakanl iptal edildi.

KARARI ANAYASA MAHKEMESNE TAIYACAIZ

Kaplann avukat Mehdi Özdemir, lçe Seçim Kurulunun 2014 ylnda yaplan seçimde müvekkilimin adayl konusunda herhangi bir eksiklik ve itiraz olmadn belirterek, O dönem bu bildirilmi olsayd bu eksiklik giderilebilirdi. Türk Ceza Kanununa göre, bir kii cezasnn tamamn infaz ettikten sonra memnu haklar otomotikmen iade edilir. YSK, bu hususlar gözard ederek bir karar vermitir. Müvekkilimin seçme ve seçilme hakk açk ekilde ihlal edildi, Müvekkilim çnar Belediye Bakan seçilmeseydi, bu karar çkmayacakt. 4 yldr aratrlmayan, eksiklik bulunmayan konular, müvekkilim belediye bakan seçilince aratrlmaya baland. Bu durum, müvekkilimin belediye bakanlnn düürülmesi için bir frsat olarak kullanlmtr. Karar Anayasa Mahkemesi ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesine tayacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git