O papazın neymişki?

Mahkemede çarpıcı ifadeler: Koltukların üzerinde 'Türkler oturamaz' yazıyordu

Haberler 19.07.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trumpn serbest braklmasn istedii, terör örgütleri FETÖ ve PKK adna suç iledii iddiasyla hakknda 35 yl hapis cezas istenen ABDli Rahip Andrew Craig Brunson üçüncü kez hakim karsna çkt. Mahkemede Brunsonun tutukluluk halinin devamna karar verildi.

Aliaa Ceza nfaz Kurumlar Kampüsünde bulunan zmir 2nci Ar Ceza Mahkemesinde görülen davaya Andrew Brunsonun ei Norine Brunson, ABDnin Ankara Büyükelçilii Maslahatgüzar Philip Kosnett, Amerika Dinsel Özgürlükler Komisyonu üyeleri, büyükelçilik görevlileri ve çok sayda yabanc basn mensubu katld. Duruma için cezaevi kampüsü giriinde ve çevresinde geni güvenlik önlemleri alnd. Jandarma, cezaevi kampüsü güzergahna iki arama noktas kurdu. Davay izlemek isteyenler bu arama noktalarndan geçtikten sonra cezaevine kampüsüne ulat.

FADEM DETRMEM STEND

Durumaya tanklarn dinlenmesiyle balad. Kilise cemaatinden olan tanklardan durumaya Edremitten SEGBS ile balanarak katld. Levent Alkan, Andrew Brunsonu 810 yldr tandn ve Brunsonun terör örgütü sempatizanlar ile yakn iliki içinde olduunu, onlara yardm ettiini ve kendisini uyarmalarna ramen geri adm atmadn öne sürdü. Alkan ifade verdikten sonra, Brunsonun kiliselere verdii talimat ile hiçbir kiliseye giremediini, muhbir olarak görüldüünü, Ik Kilisesi pastörünün de kendisini ifadesini deitirmesi yönünde telkinde bulunduunu ve tövbe etmesini istediini kaydetti. Andrew Brunsonun özellikle PKK terör örgütü sempatizanlarna yardm ettiinin altn çizen Alkan, birçok eye ahit olduunu dile getirdi: Bir gün kilisedeki vaaznda Türkler ile Kürtler arasnda sava var ifadesini kulland. Biz buna katlmyoruz, bizim böyle bir düüncemiz yok. Kendisi neden böyle düünüyor sormak istiyorum.

KLSE KOLTUKLARINA TÜRKLER OTURAMAZ YAZDILAR

Alkan, kilisede Türkler ile Kürtler arasnda ayrmclk yapldn da söyledii ifadesinde, Bir gün yine kiliseye gittim. Gittiimde koltuklarn üzerinde Türkler oturamaz yazs yazmlard dedi. Mahkeme Bakannn neden böyle bir yaz yazldn sormas üzerine Alkan, O yazy görünce çok ardk. Sorduumuzda misafirlere ayrld için öyle yazdklarn söylediler. Madem misafirlere ayrld, protokol yazsnlar. Neden Türkler oturamaz diye yazyorlar. Bunlar Türk dümandr. Kilisede toplant da yaptklar bir gizli oda vard. Biz o toplantlara alnmyorduk. Bir gün o odaya girdiimde terör örgütünün dokümanlarn gördüm. Koliler içinde PKKya ait broürler vard. Bir de terör örgütlerinin kurmak istedii Kürdistan ile ilgili haritas bulunuyordu, haritada belli yerler iaretlenmiti dedi. Alkan, kiliseden kovulmadn, gördüü ayrmclk sonucunda dayanamayp kendi isteiyle ayrldn da ifadesine ekledi.

TANRIYA YAKIN M I?ADANMILIK VAR MI?

Alkann ifadesindeki iddialarn yalanlayan Andrew Brunson, Kürtlere özel ilgi gösterdiimiz ve Türkleri arka planda tuttuumuz doru deil. Bunu reddediyorum. Kilisede kimseye ayrcalk yok. Biz görev verirken, Tanrya yakn m, adanmlk var m ona bakyoruz diye kaydetti. Andrew Brunson, öyle devam etti: Kürtçe ncil bastrmadk, datmadk. Özellikle Kürtlere özel ilgi gösterdiimiz ve Türkleri arka planda tuttuumuz doru deil. Bunu reddediyorum. Kilisede kimseye ayrcalk yok. Biz görev verirken, Tanrya yakn m, adanmlk var m ona bakyoruz. çou kii tehdit etti beni ama terk etmedim. çünkü kurtarc bir görev ihsan etti. Hakkmda çok ey söylendi. FETÖcü, PKK. Bunlara karym. Türkiyenin toprak bütünlüüne inanyorum ve destekliyorum. Benim hakkmda yalan söyleyen ve yalanc tankl yapanlar affediyorum.

PKK AMBLEMLER GÖRDÜM

Daha sonra 3üncü tank Murat çamdan dinlendi. çamdan, 1213 yl önce Hristiyan olduunu, Brunsonu görevli olduu kilisede tandn söyleyerek, son 45 yla kadar olumsuz bir durum sezmediini kaydetti. çamdan ifadesini öyle sürdürdü: 45 yl öncesine kadar Suriyeli Mehmet dediimiz bir ahs vastasyla bana Kürt kilisesi kurulduunu ve orada ibadet edebileceimizi söyledi. Gittim ve akl almaz iler gördüm. Adamlar leler üzerine dua ediyorlard. Bir daha gitmedim. Böyle bir ey olur mu dedim. Kilisede 3 kutsal kitabn üzerinde PKKnn amblemlerini gördüm. Kilisede Nasl olur böyle bir ey diye düündük. Gitmemeye karar verdik. Biz Türküz. Türkiye Cumhuriyeti vatandayz. Gerekli yerlere bu durumlar yazdm. Mahkeme Bakannn Le kelimesinden kastnz PKKmyd? sorusuna Bunu bizzat duyduk. Onlar vatan için ölen ehitler. Dadaki gerillalar deniliyordu yantn verdi. Brunson tann iddialarn yalanlayarak, Mülteci toplantsna hiç katlmad ki orada olan eyleri anlatsn. Bunlar nereden biliyor? Biz Kürtlere ayr bir ey yapmadk dedi.

BRUNSONUN TANIKLARI DNLEND

Öte yandan; Brunsonun avukat tanklarnn devam eden soruturmada üpheli olmas nedeniyle dinlenmemesine itirazn belirtti. Adil yarglamay etkilediini söyledi. Mahkeme bakan da devam eden soruturmada üpheli sfatndaki savunmann tanklarnn dinlenmesini sonraya braktn ancak dinlenmeyecek diye bir ifadesi olmadn kaydetti.

Durumada Rahip Brunsonun tank olarak gösterdii Umut Doan da dinlendi. Doan Brunsonu 2007den bu yana tandn ifade ederek, son 5 yldr Dirili Kilisesini kurduundan bu yana samimi olduklarn belirtti. Doan unlar kaydetti. Son 3.5 yldr kilisenin derneinin bakanln yürütüyorum. Söylendii gibi konularla hiç karlamadm. Eim de orada. Halka açk, yoldan geçen herkesin girebildii bir kilise. Hristiyanlardan çok Müslümanlar giriyor. Foto çekilebiliyor, faaliyetlerimizi açk yürütüyoruz. Gönüllü olarak hizmet ediyoruz. Kendimden örnek vereyim. Türk kökenliyim. Sadece Kürtlere ayrcalk tannsa ve onlara görev verilse o zaman bana ve eime de verilmezdi. Bizim sadece mülteci kardelerimizle ilgili faaliyetimiz oldu. Haftada 1 gün o da hepsinin ortak dili Arapça toplant yapmalarna izin verdik. Ama Kürtçe deildi. Bu toplantlar dernek olduumuz için Güvenlik ubeye de açkt. Polisler rahat izleyebiliyordu.

TUTUKLULUUN DEVAMINA KARAR VERLD

Rahip Brunson davasnda tanklar dinlemeye devam eden mahkeme heyeti ara kararn açklad. Tutukluluun devamna hükmederek durumay 12 Ekime erteledi.

STENEN CEZA

Brunson, Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adna suç iledii gerekçesiyle 15 yla kadar, devletin güvenlii bakmndan nitelii itibaryla gizli kalmas gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadyla temin etmek suçlamasndan da 20 yla kadar hapis cezas talebiyle yarglanyor

Ana Sayfaya Git