O reklama ceza!

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, bir vatandaşın şikayeti üzerine, rızası olmadan reklam ve bilgilendirme amacıyla arayan şirkete 75 bin lira idari para cezası verilmesine hükmetti. Kurul ayrıca şirketin, şikayetçiye ait verileri nereden ve nasıl elde ettiğine ilişkin de ilgili kişiye açıklama yapmasına karar verdi.

Haberler 06.08.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cep telefonunun bir irket tarafndan bilgilendirme ve reklam amacyla arandna ilikin bir vatandan ikayetini deerlendiren Kiisel Verileri Koruma Kurulu, söz konusu irkete 75 bin lira idari para cezas verdi.

Kiisel Verileri Koruma Kuruluna bavuran bir vatanda, cep telefonunun açk rzas olmakszn bir yatrm ve menkul deerler irketi tarafndan bilgilendirme, reklam amaçl aranmas üzerine veri sorumlusuna yapt bavuruya yeterli yant alamadn beyan ederek ikayetin incelenmesini istedi.

ikayeti inceleyen kurul, olayla ilgili veri sorumlusundan alnan bilgiler nda, ikayetçinin müterisi olduu personelin daha önce baka bir yatrm irketinde çalt, bu irketin faaliyetlerine son verilip kapatlmasnn ardndan 2017 ylnda bahse konu personelin yine ayn alanda faaliyet gösteren veri sorumlusu irkette çalmaya baladn tespit etti.

KAYET ÜZERNE CEZA

Kurul, ikayetçinin telefon numaras bilgisine bu ekilde vakf olunduu ve sonrasnda veri sorumlusunun bir personeli tarafndan ilgili kiinin reklam ve bilgilendirme amacyla arandn belirleyerek, irketin hukuka aykr bir veri ileme faaliyetinde bulunduu kanaatine vard.

Kiisel Verileri Koruma Kurulu, söz konusu irketin 6698 sayl Kiisel Verilerin Korunmas Kanununa aykr hareket etmesi nedeniyle 75 bin lira idari para cezas uygulanmasna karar verdi.

ikayetçinin, irketin bir pazarlama personelinin baka bir irkette çalrken müterisi olmas nedeniyle bu personelin yeni çalt irkete bu verileri aktard iddialarna ilikin de ikayetçinin TCKnn Verileri hukuka aykr olarak verme veya ele geçirme suçunu düzenleyen 136. maddesi hakknda da bilgilendirilmesi karara balad.

Kurul ayrca irketin, ikayetçiye kiisel verilerini kimlerden ne ekilde elde ettiine ilikin bilgi vermesi yönünde talimatlandrlmasna karar verdi.

Ana Sayfaya Git