O savaş mağduru!

Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçlerinin bombardımanında 11 yaşındayken sol gözünü kaybeden Marina Esbiru'ya Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) yapılacak ameliyatla protez göz takılacak.

Haberler 27.01.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin dlib kentinde rejim güçlerinin yapt bombardmanda henüz 11 yandayken sol gözünü kaybeden 16 yandaki Esbiruya DÜ sahip çkt. Ailesi ile üniversitenin konukevinde misafir edilen Esbiru, protez göz taklmas için ameliyata alnacak.

DÜ Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Gökhan Krba, DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül tarafndan AFAD kamplarna gönderilen ekip tarafndan Esbirunun fark edildiini anlatarak gerekli izinleri aldktan sonra Esbiruyi Diyarbakra getirdiklerini söyledi.

Esbiru ile anne ve babasn konukevinde misafir ettiklerini aktaran Krba, bombalama srasnda isabet eden arapnel dolaysyla sol güzü görme yetisini kaybeden Esbirunun psikolojisinin de olumsuz etkilediini belirtti.

Sol Esbirunun sol gözünün estetik olarak iyi görünmediini ifade eden Krba, Bir genç kz için bu çok önemli. Gözünün o halinden dolay Esbiru, kendisine olan güvenini kaybetmi. Psikolojisi bozulmu, içine kapanm. Bunu kendine dert etmi. dedi.

- Güveni bir parça da olsa yerine gelecek

Esbirunun görme yeteneini kaybeden sol gözünün ameliyatla alnacana iaret eden Krba, onun yerine sa gözünden kopyalanarak gerçeinin benzeri olan bir protez göz yapacaklarn dile getirdi. Ameliyatn iki aamal olacan anlatan Krba, öyle konutu:

lk ameliyatta gözü alacaz. Ameliyat yeri iyiletikten sonra protez gözü takacaz. Protez gözün de hazrlk süreci var. Dier gözün ayns olacak ekilde, dier gözü kopyalanacak. Takacamz protez gözü, göz kaslar ile hareket edecek. Dardan dikkatli baklmad sürece protez bir göz olduu fark edilmeyecek. nallah bu ameliyattan sonra kendisine olan güveni bir parça da olsa yerine gelecek.

- Doktor olmak istiyor

Marina Esbiru da rejim güçlerinin bombardmannda sol güzüne isabet eden arapnel parças sonucu gözünü kaybettiini, tedavi için ailesi ile Türkiyeye geldiklerini söyledi.

Suriyedeki savan bitmesini istiyorum. Bizim de hayallerimiz vard ama sava bütün hayallerimizi elimizden ald. diyen Esbiru, doktor olup kendisi gibi çocuklar tedavi etmek istediini vurgulad.

- Türkiye bize sahip çkt

Baba Abdurrezak Esbiru da kznn sol gözünü kaybettikten sonra içine kapandn ve insanlarn içine çkmak istemediini belirtti.

Olaydan sonra kznn tedavisi için Türkiyeye geldiklerine dikkati çeken Esbiru, öyle devam etti:

Türkiye bize sahip çkt. Burada sonsuz hürmet gördük. Türkiyede bize ellerinden gelen yardm yaptlar. Cumhurbakan Erdoan ve Türkiye hükümetine teekkür ediyorum. Hizmette hiç kusur edilmedi. Tüm masraflarmz devlet tarafndan karland. Burada hiçbir skntmz yok. Kendimizi çok deerli hissediyoruz çünkü insan olduumuzun farknda olan ve bu hassasiyetle bize sahip çkan bir devletin misafirleriyiz. Lübnanda kalan kardeimle telefon ile görüüyoruz. Onlarn durumu Türkiyedeki kadar iyi deil. Onlar zorluklar çekiyor.

Esbiru, sava bitince ülkelerine dönüp evlerini tekrar yapmak istediklerini aktard. Ülkelerinde çadrda bile yaamaya raz olduklarn dile getiren Esbiru, en büyük hayalinin eskiden olduu gibi sokaklarda çocuklarn top oynad bir Suriye olduunu söyledi.

- Aileler paramparça olup dald

Suriyedeki iç sava nedeniyle ailelerin daldn anlatan Esbiru, unlar kaydetti:

Aile kavram diye birey kalmad artk. Neredeyse her ailenin kayplar var. Geriye kalanlar ise bundan sonraki hayatn normal bir insan gibi idame ettirebilecek halde deiller. Gözünü, bacan, kolunu kaybeden; vücudunda ar yanklar olan insanlar var. Her bir ferdi baka yerlerde yaamak durumunda kalan paramparça olmu aileler var. Bizim temennimiz ve duamz bu ölümlere ve bu ayrlklara artk bir çare bulunmasdr.

Anne Reca Esbiru da nallah bu sava biter. Benim çocuklarm yanmda ama bu benim duygularm deitirmiyor. Beraber yaadmz, ayn havay soluduumuz akrabalarmz, komularmz öldü. Kalbim acyor. dedi.

Ana Sayfaya Git