O tartışmaya hutbe!

Diyanet'ten Cuma Hutbesi: Eş ve anne anlamını idrak etme rüştüne erişmemiz kızın evlendirilmesi kabul edilemez.

Haberler 05.01.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl, kuruma yönelik son günlerde artan 9 yandaki kz çocuklar evlenebilir yolundaki eletiriler üzerine bu haftaki cuma hutbesini bu konuya ayrd.

HAZIRLANAN HUTBE

Din Hizmetleri Genel Müdürlüü tarafndan hazrlanan ve müftülüklere iletilerek bugün Cuma Hutbesinde okunmas istenen Dünyadaki Cennetimiz; Aile balkl hutbede, Hz. Muhammedin yanna gelen genç bir kzn, Y Reslallah! stemediim hlde babam beni kardeinin olu ile evlendirmeyi düünüyor diyerek serzenite bulunduu belirtilirken, Rahmet Elçisi, derhal kzn babasn çartt. Zira olay bir kez de babadan dinlemek ve ayet fikri sorulmadan evlendirilmek isteniyorsa kza tercih hakk tanmak istemiti. Bu durum karsnda kendini güvende hisseden genç kz, Ey Allahn Reslü! Nikh konusunda kadnlarn da söz hakknn olup olmadn örenmek istediim için size müracaat ettim dedi diye devam edildi.

KADININ GÖRÜÜ

Hutbede, Hz. Muhammedin bu davranyla yaamn en önemli karar olan nikhta da kadnn görüüne bavurulup rzasnn alnmasna iaret ettii vurgulanrken, Nitekim O, Rzalar olmadan kzlarnz evlendirmeyin diye buyurmutu. Ve bu olay, onun nezdinde kadnn yeri, onuru ve deerini gösteren örneklerden sadece biriydi derildi. Hutbede, slam dininin salkl bir evlilie ve mutlu bir aile kurmaya büyük önem verdii, Hz. Muhammedin nikha derin bir anlam ve yüce bir ruh kazandrd kaydedilerek, öyle devam edildi:

AIR BR MSAKTIR

Zira inancmzda nikh, ar bir misakt vebali büyük bir sözlemedir. Nikh, Yüce Allahn adn ahit tutarak elerin bir ömrü paylamak üzere birbirlerine verdikleri sözdür. Nikh, kadn ve erkein, gönül rzas ve hür iradeleriyle beraberce yüklendikleri ahlk ve hukuk bir sorumluluktur. Kültür ve geleneimizde evlilik, sadece iki insan ayn çat altnda buluturmak deildir. Bilakis evlilik, toplumu ve nesilleri korumak amacyla atlan salam bir temeldir. Aile olmak, sevgi ve saygyla, efkat ve merhametle, ilgi ve hassasiyetle hayat paylamaktr. Aile olmak, dünyann türlü meakkatlerini beraberce göüslemektir. Sevinci ve kederi, varl ve yokluu birlikte yaamaktr. Aile olmak, iyi günde, kötü günde vefakrlk ve fedakrlkla bir bütünü tamamlamaktr.

Hutbenin devamnda ailelerin dünyadaki cennetimiz olmasn arzu edildii yuva kurarken Allahtan Bu anlamay bereketli ve mübarek eyle. Bu çifti ülfet, muhabbet ve ballk duygularyla kaynatr. Tpk Hz. dem ile Hz. Havvay, Peygamber Efendimiz ile Hz. Hatice validemizi ve Hz. Ali ile Hz. Ftmay kaynatrdn gibi... duasnn yapld ifade edildi. Hutbenin son bölümünde öyle denildi:

KABUL EDLEMEZ

Bizler, hayat daha anlaml ve bereketli klan evlilie anne ve babalarmzn, akraba ve komularmzn, kardelerimiz ve sevdiklerimizin huzurunda adm atarz. Rabbimizin adn anarak bir ömür devam etmesi niyetiyle baladmz birlikteliimize insanlar da ahit tutarz. Ve bizler, scack yuvalarmzn temelini atarken evlenecek çiftlerin ehliyetini, karlkl rzasn, sevgisini ve sadakatini esas alrz. Zira evlilik, tek tarafl bir menfaat ilikisi deildir. Aksine evlilik, kadn olsun erkek olsun elerin istikballerine beraberce karar vermeleridir. Bir bakasnn iradesini esir alma, onun üzerinde mülkiyet iddiasnda bulunma ve geleceini belirleme hakk ve yetkisi hiç kimsede yoktur. Canlarn yegne sahibi Allahtr. Ve Peygamberimizin dilinde eler birbirine emanettir. Aziz Müminler! Bütün bunlara ramen, zaman zaman doru ile yanl, iyi ile kötüyü ayrt edebilme yetisine sahip olmayan çocuk yataki kzlarmz evlendirilebilmektedir. Hatta cehalet ve sorumsuzluktan kaynaklanan bu yanl alg ve uygulamalar, kimilerince dine dayandrlmaya çallmaktadr. u bir gerçektir ki; yüce dinimiz slamda evlilik, geliigüzel ve keyfi uygulamalara kapal olan ciddi bir admdr. Evlilik, bilinç ve sorumluluk gerektirir.

Hutbede, slam dininde sorumluluk, ceza ve mükfat konusunda irade hürriyetinin esas olduuna vurgu yaplrken öyle devam edildi:

çOCUKLARI STSMARA BIRAKMAK ASLA CAZ DELDR

nsann, onuruna uygun bir ekilde hayatn sürdürme hakkn gasp etmek ve özellikle çocuklar türlü istismarlara maruz brakmak dinimizde asla caiz deildir. Kendine, Rabbine ve çevresine kar henüz sorumluluk bilincinde olmayan bir çocuun evlilie zorlanmasnn din ve ilm hiçbir meruiyeti, hiçbir temeli yoktur. Yuva kurmann, e ve anne olmann anlamn idrak etme rütüne erimemi bir kzn evlendirilmeye çallmas asla kabul edilemez bir durumdur. Gerek dinimizin ilkeleri, gerekse Peygamberimiz (s.a.s)in sünneti dorultusunda ailede kalc huzur ve mutluluu salamak adna evlilikte her iki tarafn da haklar gözetilmelidir. Kardelerim! Hutbemizi bir yet ve bir hadisle bitirmek istiyorum: Yüce Rabbimiz, Kuran- Kerimde öyle buyuruyor: Kendileri ile huzur bulasnz diye sizin için türünüzden eler yaratmas ve aranzda sevgi ve merhamet var etmesi Allahn varlnn ve kudretinin delillerindendir. üphesiz bunda düünen bir toplum için ibretler vardr. 3 Peygamberimiz (s.a.s) de öyle buyuruyor: Evleneceiniz e konusunda seçici davrann, denginizle evlenin. Kzlarnz da emsalleriyle evlendirin.

Ana Sayfaya Git