O valiyi uyarın

Dönemin Valisi için; "Valinin yarı tehdit, yarı ikazla uyarılması gerekiyor" toplantısını düzenleyen Demirtaş'ın iddianamesinde, Gül'ün Rusya ziyaretine yapılan katılım daveti için, KCK'dan izin istediği ifade edildi.

Haberler 02.02.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta hakknda, 7 ayr suçtan 43 yldan 142 yla kadar hapis cezas istemiyle 500 sayfa olarak hazrlanan iddianame, 8. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. ddianamede, Anayasann 83. maddesi uyarnca sank Demirtan eylemlerine ilikin yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talebiyle 31 fezlekenin tanzim edildii belirtildi.

- HDPnin çars ve 6-8 Ekim olaylarnn bilançosu

ddianamede, 6-8 Ekim olaylar olarak bilinen HDP Genel Merkezinin twitter sosyal paylam sitesinden u anda toplant halinde olan HDP MYKdan halklarmza acil çar, Kobanide durum son derece kritiktir. ID saldrlarnn ve AKP iktidarnn Kobaniye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarmz sokaa çkmaya ve sokaa çkm olanlara destek vermeye çaryoruz. eklindeki mesaja yer verildi. ddianamede, 6-8 Ekim 2014deki sokak olaylarnn meydana gelmesinde HDP Merkez Yürütme Kurulu ve sosyal paylam sitelerinden yaplan çar ve açklamalarn etkili olduu vurguland.

6-8 Ekim olaylarna ilikin Emniyet Genel Müdürlüünden temin edilen istatistiksel bilgilere yer verilen iddianamede, öyle denildi:

HDPnin çars üzerine 36 ilde sokak olaylar meydana geldi. çkan olaylarda 2 polis memuru ehit oldu, 43 sivil vatanda hayatn kaybetti. 331i polis memuru, 438i sivil vatanda olmak üzere 769 kiinin yaraland. çatmalarda 5 örgüt mensubu ölü, 3 örgüt mensubu ise yaral olarak ele geçirildi. 4 bin 291 üphelinin gözaltna alnd, bunlardan bin 105i tutukland. Türkiye genelinde 2 bin 389 olay meydana geldi. Olaylara 121 bin 899 göstericinin katld. 27si kaymakamlk binasna 52si emniyet binasna, 283ü okul binalarna, 73ü siyasi parti olmak üzere 2 bin 558 binaya saldrda bulunulduu ve zarar verildii tespit edilmitir.

Terör örgütü eleba Abdullah Öcalann talimatlar ile KCK/TM Yerel Yönetimler Komisyonunca gerçekletirilen Yerel Yönetimler Konferansna katlanlarn isimlerini içerdii yazdan bahsedilen iddianamede, Demirtan bu konferansa katlacaklar arasnda 21. srada yer ald aktarld.

ddianamede, PKK terör örgütünün nihai hedefi olan demokratik özerkliin gerçekletirilmesi ile ilgili olarak Demirtan üphelinin Dicle Üniversitesinde görevli (HDP Mu Milletvekili) Yrd. Doç. Ahmet Yldrma anadilde eitim konusu üzerinde incelenmesi ve deiiklik yapmas için doküman gönderdii ve yaplan incelemenin ardndan dokümann tekrar Demirtaa gönderildii tespit edildi.

- Demirta talimat vermi

Bingöl krsalnda ölen terörist cenazelerinin defni ile ilgili olarak KCK/TM Sözcülerinden Nadir Yldrmn Demirta siyasi merkez sorumlusu ve yöneticisi olarak arad ve üpheli tarafndan gereinin yapldnn iaret edildii iddianamede, unlar kaydedildi:

Yüksekovada meydana gelen olaylar srasnda yaralanan bir kiinin Tarsusa götürülmesi için Kazm Kurtun KCK/TM yaplanmasndan ambulans ayarlanmas için talepte bulunduu ve ardndan konuya ilikin Demirtaa verilen bilgi dorultusunda ambulansn ayarland tespit edilmitir. Terör örgütü mensuplarnn Erzurum cezaevindeki açlk grevine ilikin olarak 21. güne girmesinden dolay problemlerin yaandn Demirtaa, Nadir Yldrm tarafndan aktarlmtr. Örgüt yöneticisi Demirta da milletvekillerinin bu duruma ilikin açklama yapmalar için talimat verdii anlalmtr.

- Sabri Oktan izin alm

ddianamede, Demirtan Parti kapatma davas ile ilgili olarak KCK Türkiye sorumlusu Sabri Okun da katlaca, yurt dnda yaplacak olan konferansa gidecei bilgisini Kamuran Yüksekin Oka bilgi verdikten sonra Okun uygundur diyerek onaylad ortaya çkt.

Demirtan yaplacak konferansla ilgili olarak Yüksekin araclyla Oktan gündeme ilikin bilgiler almak istedii aktarlan iddianamede, Okun bu bilgileri Yüksek araclyla Demirtaa gönderdii bildirildi.

ddianamede, u ifadelere yer verildi:

Ok, Yükseke Avrupa Konseyinden zor artlar altnda aldklar görümeye dönemin DTP/BDP milletvekilleri Demirta ve Gültan Kanakn katlmayacaklarn ve yerlerine baka milletvekillerini göndermek istemelerini sert bir dille eletirmitir. Mazeretsiz bu görümeye katlmalar yönünde talimat verdii, bu durumdan da Okun emir ve talimatlar dnda hareket etmelerinin asla söz konusu olamayaca gibi KCK/TM yaplanmas ile Avrupa Konseyi arasndaki balanty Faik Hoca isimli kiinin yapt ve gerekenin KCK/TM siyasi alan merkezi sorumlusu üpheli Demirta tarafndan yapld anlalmtr.

KCK/TM üyesi Ali imekin terör örgütü PKKnn eleba Abdullah Öcalann yakalanmasnn yl dönümü nedeniyle basn açklamas yapmay planladklarn Demirtaa bildirdii kaydedilen iddianamede, Demirtan da basn açklamas yerine geni katlm için herkese ve yerel basna haber vermeleri yönünde talimat verdii aktarld.

Sank Demirtan KCK/TM yaps içerisinde siyasi alan merkezi sorumlusu olarak faaliyette bulunduu ve yönetici sfatyla hareket ederek dier örgüt üyelerine örgüt hiyerarisi içerisinde talimatlar verdii vurgulanan iddianamede, öyle denildi:

Demirta, birçok kez DTK toplantlarna katlm, toplantlarda konumalar yapm, sözde öneri ve önergelerde bulunmu, yönetici sfatyla toplanty yönlendirmi ve alnan kararlara itirak etmitir. Demirta, DTK toplantlarna seçilmi milletvekili ve HDP Genel Bakan sfatyla, yönetici olarak katlm, yine toplantlarda konumalar yapm, sözde öneri ve önergelerde bulunmu, yönetici sfatyla toplanty yönlendirmi ve alnan kararlara itirak etmitir.

- PKK yöneticileriyle fotoraf

ddianamede, 8 Mart 2013te bir gazetede yaynlanan Kuzey Irakta sank Demirtan PKKnn yöneticilerinden Sabri Ok, Murat Karaylan ve Sülbüs Peri ile fotorafna ilikin bir kiinin stanbul ve Ankara Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunduu hatrlatld.

2012 ylnda Nevruz kutlamasna izin verilmeyen Diyarbakrda Demirtan halk alanda toplanmas için çarda bulunduu anmsatlan iddianamede, 2016 ylndaki nevruz etkinliinde uzun namlulu silah görüntüsünün yer ald sinevizyon eliindeki konumasnda terör örgütünün propagandas yapt kaydedildi.

Demirtan Diyarbakr bata olmak üzere Dou ve Güneydoudaki ehirlerde yapt baz açklamalarndan PKK/KCK üst düzey yöneticilerinin talimatlar dorultusunda hareket eden örgüt mensuplarna yönelik güvenlik güçlerince yaplan operasyonlar katliam, teröristlerce kazlan çukurlar özgürlük mücadelesi ve direni olarak nitelendirdii de belirtildi.

Gülun Rusya ziyaretine davet

ddianamede, Demirtan, 11. Cumhurbakan Gülün Rusya ziyareti davetine ilikin KCK sözcülerinden Kamuran Yükseki telefonla arayarak, bilgi verdii belirtildi. Görümede, Kamuran Yüksekin Bilmiyorum arkadalarla paylaalm. demesi üzerine Demirtan, Arkadalarla deerlendirin. çok medyatik bir olay deil. Cumhurbakannn gidii medyatik olur da bizim gidiimiz olmaz. yantn verdii kaydedildi.

Demirta ile Yüksek arasndan geçen telefon görümesinin deerlendirilmesi yaplan iddianamede, Demirtan söz konusu daveti KCK sözcülerine sorduu ve geziye katlp katlmama konusundaki kararn ise KCK/TM sözcülüünün görüü dorultusunda belli olacann anlald ifade edildi.

- Valinin yar tehdit, yar ikazla uyarlmas gerekiyor

Demirtan Altan Tan ve Özdal Üçerin katlmyla toplant düzenledii bildirilen iddianamede, Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliinin karar dorultusunda 10 Austos 2011 tarihinde Diyarbakr Belediyesi Konukevi binasnda yaplan ortam dinlemesindeki seslerin çözümüne yer verildi.

Toplantda, dönemin Diyarbakr Valisinin kendilerine ters olduu, bu ehrin valiye çok geldii, kaldramad, kapasitesinin yetersiz ve AK Parti militan olduu, Valinin yar tehdit, yar ikaz, yar protokol ile uyarlmas gerektii konularnn görüüldüü aktarlan iddianamede, u diyaloglar yer ald:

Özdal Üçer: Diyarbakr ona büyük geldi bence

Selahattin Demirta: Dorudur

Özdal Üçer: Ben öyle diyorum, kaldramyor

Selahattin Demirta: O adam kaldramyor

Özdal Üçer: Kapasite yok

Altan Tan: çap uygun deil

Selahattin Demirta: Siz gidin bir ayar verin ona hatrlatn, deyin ki bak biz bu ehirde iktidarz, bakn bu kadar uyanmz, karlkl birbirimize sayg duyulmazsa bu ekilde kimse yürütmez. Bu ilçe meselesinin konuulup, çözülmesi lazm

Altan Tan: Yar tehdit, yar ikaz, yar protokol böyle bir sentez ayar vermek lazm

Selahattin Demirta: Yani deyin ki sizin ahsnzdan Valiliin kendisi demokrasiye aykrdr, sen bi de bunun üstüne böyle yaparsan...seçilmiler var burada sen atanmsn demi, biz bu ehri tek bamza yöneteceiz demiyoruz ama kimse de tek bama yönetecek demesin... Skntlar ama konusunda diyalogla aalm aha benim cep telefonum sen de cep telefonunu ver kardeim, bu i böyle yürür...

- Aznza salk, dilinize salk

ddianamede, KCK/TM yöneticilerinden çimen Ik ile Selahattin Demirta arasndaki telefon görümesine de yer verildi.

Bu görümede Bismil Belediye Bakan ükran Aydnn KCK/TM yaplanmas tarafndan ilçede 8 Mart Dünya Kadnlar Günü nedeniyle yaplacak mitinge bir önceki ylda meydana gelen olaylar nedeniyle ceza almasndan dolay izin vermedii vurgulanan iddianamede, bu nedenle KCK/TM sözcüleri ve yöneticilerince makamnda tehdit edildii ve disipline verileceinin belirtildii kaydedildi.

Bunun üzerine Bakan Aydnn durumu sank Demirtaa ilettii, üphelinin de konuyla alakal KCK/TM ekoloji ve yerel yönetimler komisyonu üyesi çimen Iktan bilgi aldna iaret edilen ddianamede, Demirtan yaplan hakaret ve tehditlerle ilgili Dilinize salk, aznza salk ifadesini kulland belirtildi.

ddianamede, Demirta ile Ik arasndaki görüme detay, u ekilde aktarld:

Selahattin Demirta: ükran beni arad ükran Aydn

çimen Ik: Öyle mi arad m?

Selahattin Demirta: He ben Derikteydim

çimen Ik: Hee beni ikayet etti deil mi?

Selahattin Demirta: Seni Turan arkada ne diyo biliyo musun? Diyo senin o arkadalarn geldi, beni tehdit ettiler

çimen Ik: Doru tehdit ettik

Selahattin Demirta: Ben onlar tanmam onlar tanmam seni tanrm benim bama

çimen Ik: Öyle mi

Selahattin Demirta: Bi ey gelirse bilmem ne yaparsa ya dedim hele durun ne olmu

çimen Ik: ....

Selahattin Demirta: Yani sa samimiyetimiz de yok

çimen Ik: Siz çok ....nasl

Selahattin Demirta: Bi samimiyetimiz de yok bi eyimiz de yok. Onunla benim çocuklarmn bilmem neyimin bana bi ey gelir ya da sokakta bi serseri bana bi ey söylerse bi laf atarsa bi ey yaparsa sorumlusu sizsiniz bilmem ne...Dedim ben müsait deilim kapat sonra konuuruz.

çimen Ik: Yani biz gerçekten onu tehdit ettik doru

Selahattin Demirta: Kadn kadn kafay yemi ama

çimen Ik: Kafay yemi çünkü kadn miting için bize alan vermedi. 8 Mart için emniyet, kaymakam izin verdi, belediye izin vermedi

Selahattin Demirta: Evet

çimen Ik: Ve biz yeniden tekrardan bavuru yapmz alan .... ve u anda onun düzenlemesini yapyoruz

Selahattin Demirta: H h

çimen Ik: Ve ben de ükrana azma geleni söyledim, hakaret de ettim

Selahattin Demirta: yi yapmsn

çimen Ik: Yani içimi rahatlattm ama daha rahatlamadm çünkü daha sonra rahatlatacam ona kar (Gülüyorlar)

Selahattin Demirta: Dilinize salk olsun

çimen Ik: Tamam

Selahattin Demirta: Turan da m gelmiti

çimen Ik: Turand, Celal Yoldat üçümüz beraberdik

Selahattin Demirta: Hee me mesaj da atm h ee üçünüzü de söylüyor ite böyle yaptlar. Bizim deerlerimize hakaret ettiler bilmem ne yaptlar

çimen Ik: H

Selahattin Demirta: Neyse aznza salk ne diyelim hadi

çimen Ik: Teekkür ederim.......

- stenilen ceza

ddianamede, HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta hakknda terör örgütü yöneticilii, terör örgütü propagandas yapmak, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Yasasna muhalefet, halk kin ve dümanla alenen tahrik, halk kanunlara uymamaya tahrik, suç ilemeye tahrik ve suçu ve suçluyu övme suçlarndan 43 yldan 142 yla hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git