"Oğlumun son çözdüğü testleri bile atamadım"

PKK'nın Diyarbakır'da 3 Ocak 2008'de bir dershane önünde düzenlediği bombalı saldırıda oğlu Eren Şahin'i kaybeden Oya Eronat, kendisi gibi şehit yakını ailelerin ve gazilerin yanı sıra terör örgütü tarafından evladı dağa kaçırılan ailelerin de dertlerini dinleyerek sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor.

Haberler 03.01.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Sosyal Politikalar Bakanlnda bakan yardmcl görevini yürüten Eronat, PKKnn Diyarbakrda 3 Ocak 2008de bir dershane önünde askeri servis aracnn geçii srasnda gerçekletirdii terör saldrsnda olu Eren ahini kaybetti. Eronat, dershanenin bulunduu o caddeden o günden sonra hiç geçmediini, olu Erenin sevdii yemeklerin evde hiç pimediini anlatt.

Eronat, Diyarbakrdaki katliamn üzerinden 10 yl geçtiini hatrlatarak, Victor Hugonun çocuunu kaybeden bir anne için her gün ilk gündür; bu zdrap ihtiyarlamaz. sözüne atfta bulundu.

- Zaman geçtikçe ac daha da çoalyor

Eronat, kendisi için aradan geçen 10 senenin 10 gün gibi olduunu belirterek, Daha da kötüye gidiyor, zaman geçtikçe özlem artyor. Bir laf vardr, Zamanla her ey unutulur. Ama bu evlat olunca görmediiniz süre zarfnda ona özleminiz artyor. Zaman geçtikçe ac daha da çoalyor. dedi.

Erenin tek evlad olduunu kaydeden Eronat, ehit anneleri veya evlat kaybeden anneleri görüyorum. Diyor ki Hangi parma kessen o acr. Evet doru, hangi parmanz kesseniz o acr, hangi evlad kaybetseniz ayn acy tarsnz ama geride evlatlar varsa, onlarn nianlar, düünleri, okullar... Dikkatiniz dalabilir. Evlat tekse ve bütün dikkatinizi ona vermiseniz, o elinizden kayp gittii zaman sizin de amacnz kalmyor. diye konutu.

- Silah alp daa çkacak halim de yoktu

Siyasete girerek olu Eren gibi hayatn kaybeden çocuklarn annelerine, babalarna hizmet etmek istediini aktaran Eronat, Bu, bana, ülkeye yaplan bir hakszlkt. Benim evladm çok özeldi, çok iyi bir çocuktu. Hem onun geleceini hem benim geleceimi çaldlar. ifadelerini kulland.

Eronat, bu olay üzerine oturamadn ifade ederek, öyle konutu:

Silah alp daa çkacak halim de yoktu. ntikam hisleri hiç tamadm. çünkü ben çok inançl bir insanm. Benim inancma göre, intikam çok ters bir duygu. Ben, olumdan önce de hiç kimseye beddua etmemi, kötü niyetler beslememi biriydim. Ama öfkem de çok büyük, bir mücadele vermeliydim. Mücadeleyi de siyaset zemininde yakaladm. Sesimi duyurmalydm. Güneydoudaki insanlarn çektiklerini, Kürt haklarn koruyoruz diye PKKnn yapt zulümleri anlatmalydm. Daha açmadan koparlan bu çiçeklerin ailelerinin çektii aclar anlatmalydm. Bu ekilde siyasete girdim. Sayn Cumhurbakanmzn olurlaryla ehit yaknlar ve gazilerle ilgileniyorum. Genel Merkezde Sosyal Politikalar Bakan Yardmcs olarak görev yapyorum. Türkiyenin bütün ehit yaknlar bulur beni. Sorunlarn anlatrlar, o sorunlar çözmeye çalrm.

- Olumun iyiliinden feyz alyorum

ç içe yaayan bir anne oulduk diyen Eronat, olu Erene derslerinde yardmc olmak için kendisinin de ders çaltn, beraber film izlemeyi çok sevdiklerini, paylamlarnn ortak olduunu anlatt.

Olu Erenin fen lisesinde okuduunu, doktorluk veya elektrik elektronik mühendislii gibi hedeflerinin olduunu belirten Eronat, terör eyleminin olduu 2008 senesinde olunun üniversite snavna gireceini anmsatt.

Olu Erenden kimi zaman feyz aldn dile getiren Eronat, Eren iyiydi. Kimsenin arkasndan konuturmazd, dedikoduyu sevmezdi. nsanlar krmaktan holanmazd. Ben, birine sinirlensem sakinletirmeye çalrd. Özeldi. u anda onun iyiliinden bile feyz alyorum. Genelde evlatlar anneyi, babay örnek alr ama ben olumu örnek alabiliyorum. dedi.

- Olumun son yedii çikolatalarn katlarn atmadm

Diyarbakrdaki evinde olunun odasna hiç dokunmadn anlatan Eronat, sözlerini öyle sürdürdü:

Ben, olumun odasndaki son yedii çikolatalarn katlarn, son çözdüü testlerin katlarn bile atamadm, duruyor. Test kitaplar duruyor. On yl önce o kurun kalemlerle iaretlemi kitaplara bakyorum. Oyuncaklar, romanlar duruyor. Yatana hiç dokunmadk, bayra üzerinde duruyor. Onun anlaryla yayoruz, anlarn yaatyoruz. Bizim için gitmedi. Bu gitmeyi kabul etsek, ykm olur diye düünüyorum.Bizim için yayor o. Bakasna yaptmz bir güzellikle yayor. Onun sevdii bir eyden bahsederken yayor. Gerçi onun sevdii yemekleri de evde piirmiyoruz artk, çünkü yiyemiyoruz.

- çocuu dada olan anneler bir rehin

Diyarbakrda esnaf, ev ziyaretlerinde PKK tarafndan daa çkarlm çocuklarn aileleri ile karlatklarn kaydeden Eronat, kendisine bu ailelerden çok mektup geldiini bildirdi.

Hiçbir annenin, evladnn daa gitmesini istemediini vurgulayan Eronat, Keke olumun bir mezar olsa, her gün gelip burada bir Fatiha okuyabilsem diyen evladn dada kaybetmi bir annenin, olunun cenazesini getirdiklerinde Dileim oldu. Hiç olmazsa biliyorum olum burada. dediini aktard.

çocuu dada olan annelerin birer rehin olduuna dikkati çeken Eronat, Eer çocuunuz dadaysa ve siz bir anneyseniz aleyhte konuamyorsunuz. Acaba ben aleyhte konuursam, dada çocuumun bana bir ey gelir mi endiesi tayorsunuz. Anneler her türlü yanyor. çocuu dada olan anne de yanyor, konuamyor. diye konutu.

PKK terör örgütünün yüzde 40nn çocuklardan olutuu bilgisini veren Eronat, bu çocuklarn annelerinin içinin her zaman yandn söyledi.

Eronat, Biz bu annelerin yangnn söndürmeliyiz. Bunun mücadelesini verdim. çocuu daa kaçrlan anneler, benimle temasa geçtiler. çocuklarn geri istediklerini, kimsenin ölmesini istemediklerini söylediler. Dada olan bir çocuun kardei asker de olabiliyor. Bunlar ayn anda çatmaya da girebilir. eklinde konutu.

- nsanlar artk sorgulamaya balad

PKK terör örgütüne yönelik son dönemde verilen mücadeleye iaret eden Eronat, Diyarbakrn Sur ilçesinde PKK terör örgütünün insanlarn evlerini bana yktn, devletin ise ev isteyene ev, para isteyene para vererek vatandalarn maduriyetini gidermeye çaltn dile getirdi.

Bir taraf yaparken öbür taraf ykarsa, ykan tarafta m yapan tarafta m olursunuz? sorusunu yönelten Eronat, vatandan da böyle düündüünü aktard.

nsanlarn artk sorgulamaya baladn ifade eden Eronat, Önceden bir korku vard, sorgulamyordu. Ama siz insanlarn evlerini bana ykarsanz, kaybedecek bir eyleri de olmazsa kar durular balar. deerlendirmesinde bulundu.

Eskiden esnaf ziyaretlerinde, esnafn kimsenin görmemesi için dükkanlarn kaplarnda deil içeride konutuunu anlatan Eronat, imdi o çkyor, derdini darda anlatmaya çalyor. Bölge insanna güven geldi. 40 yl ayn söylemler, ayn terör olaylar, insanlar bkt, yoruldu. dedi.

- Bilenmeyi salamak için her eve bir ate

PKK terör örgütünün bir taktii olduunu kaydeden Eronat, Bir ailede 10 çocuk varsa, üçünü birden daa götürmezler. Her aileden bir çocuk. çünkü annelerin yüreine ate dütüü zaman, o anne evin içinde üzgün gezer. Öbür çocuklar, bu üzgün anneyi gördüü zaman bilenir, devlete, askere, polise bilenir. Bu bilenmeyi salamak için her eve bir ate düsturuyla yola çktlar. Ama kötülük ve zulüm sonsuza kadar sürmüyor. çukur siyasetiyle kendi ayaklarna kurun sktlar. ifadelerini kulland.

- Ben, onlara PKKnn öldürdüü çocuklar hatlatyordum

Eski Ar Belediye Bakan Srr Sakkn milletvekillii döneminde TBMM Genel Kurulunda kendisi için Acnn keyfini yaayan kadn ifadelerini kullandnn hatrlatlmas üzerine Eronat, unlar kaydetti:

Ben hiç ypranmadm. O hakaretleri bana, bir baka parti veya bir baka ahs yapsa hüngür hüngür alardm. Ama benim deer vermediim, insanlar katleden bir örgütü destekleyen bir partinin söyledikleri bana dokunmaz. çünkü benim gözümde deerleri yok. Deerleri olmad için de hiç üzülmedim. Diyorlar ki Senin üstüne çok geldiler. Ben hiç üstüme alnmadm. çünkü bana vurmaya çalan, benim gözümde deersizler. O zaman sizi sarsmaz ki. Ben onlara PKKnn öldürdüü çocuklar hatrlatyordum. Onun için beni görmek istemiyorlard. Benden rahatszlklarnn en büyük sebebi buydu aslnda. çünkü her gördüklerinde, kürsüye her çktmda, benimle her karlatklarnda çocuk katliamlar geliyordu onlarn aklna. Onun için benden hiç holanmadlar. Kalp kalbe kar derler.

Ana Sayfaya Git