Ödül veya cezayla kitap okutulamaz!

Çocuğunuza okuyacağı kitap için hediye almanız mı süreci hızlandırıyor yoksa sevdiği bir şeyden mahrum bırakmanız mı?

Haberler 13.02.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk kitaplar yazar Esra Zerbeliz Avgörene göre, dsal motivasyon çocuklarn kitap okuma alkanln köreltiyor. çocuklarn kitap okuma alkanl edinmesi için içsel motivasyonun yani kendi isteinin olumas gerekir. Avgören u tavsiyelerde bulunuyor:

OTORTER, LGSZ ALELERN çOCUKLARI...

Okuma alkanlnda anne baba tutumlar üzerine yaplan bilimsel çalmalarda; otoriter, ar koruyucu ve ilgisiz ailelerin çocuklarnn kitap okuma alkanln kazanma oranlarnn, güven verici ve demokratik ailelere göre daha düük olduu görülmütür. çocuklarn kitap okuma alkanln kavramas için balangçta daha az kural konulmal.

çOCUKLAR KARAR VERSN

çsel motivasyonu gelitirmek için sürekli çocuklar adna kararlar verilmemeli. Kitap okuma alkanl açsndan en önemli sorunlardan biri budur. Öneriler sunulup kararlarn çocuklar tarafndan alnmasna izin verilmeli.

NE OKUDUKLARINI DENETLEMEYN

çocuklarnzn size öretmesine, rehberlik etmesine izin verin. Her konuyu bilmeyin, bu sizi küçültmez, çocuunuzla aranzdaki ba güçlendirir. Okuduklar kitaplarla ilgili sorularnz, denetleme üzerine deil örenme üzerine olsun. Eer siz merak etmiyor ve ilgilenmiyorsanz onlardan bunu bekleyemezsiniz. Hatta zaman ayrp çocuunuzla beraber aratrma yapabilirsiniz.

ÖNEMSEYEREK DNLEYN

Okuduu kitaplar topluluk içinde anlatmas istenebilir. Kitab anlatan çocuk önemsenerek dinlendii için mutlu olacak, bir sonraki kitab istekle okuyacaktr. Bu eylem medeni cesaretini artrp topluluk karsnda konuma becerisine katk salayacaktr.

REKABETE SOKMAYIN

çok kitap okuyanlarn derslerdeki baars da yüksektir slogan kitap okumay rekabet unsuru haline getirir. Rekabet içerisinde stres altndaki okumann uzun süreli alkanla dönümesi mümkün deildir. çünkü çocuk kitap okumay rekabetle ilikilendirmitir. Onun içsel motivasyonunu kazanmak, baarl olmakt kitap okumak deildir.

ÖDÜL VE CEZA VERMEYN

Kitap okumay seven çocuklarn maddi ödüller almas ya da övgü dolu sözlerle ödüllendirilmesi de okuma alkanln zedeler. çocuk içsel motivasyon duyduu için okurken bir dönem sonra ödül almak için okumaya balayacak. Ödüle alacak, kitap okumaya deil. Ödül bitince okuma da bitecek. Ayn ekilde ceza vermek de okuma eylemini bitirir.

Ana Sayfaya Git