Öger: "Sosyal medya, güvenliğiniz için büyük tehdit"

Sosyal medyada kişisel verilerin paylaşılmasındaki tehlikelere değinen Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öger, kişisel verilerin herkese açık olması, kötü niyetli kimselerin veya grupların hedefi haline gelme olasılığını arttırdığını söyledi.

Haberler 04.02.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Bakan Yahya Öger, açk adres, konum bilgisi ve telefon numaras ile e-posta bilgileri kiiyi potansiyel hedef haline getirebildiine dikkat çekti.

Öger, Telefona gönderilen kimlik av mesajlar ve özellikle e-posta adreslerine iletilen oltalama gönderileri, kiinin finansal verileri bata olmak üzere özel yaamna ilikin verilerini hedeflemektedir. Bugün dolandrclk vakalarnn önemli bir ksm kiilerin kendileri tarafndan geliigüzel paylalan kiisel verilerinin yardmyla gerçeklemektedir. dedi.

Öger, 6698 Sayl Kiisel Verilerin Korunmas Kanunu (KVKK) ile kiisel verilerin ilenmesinde bata özel hayatn gizlilii olmak üzere kiilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmas ve bu verileri ileyen kiilerin yükümlülüklerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadr. Yürürlüe giri tarihi olan 07 Ekim 2016dan itibaren bu kanun, kiisel veri ileyen tüm kurulular için pek çok sorumluluu da beraberinde getirmektedir. ifadelerini kulland.

veren, içinin rzas olmakszn bilgileri paylamas yasaktr

Söz konusu kiinin rzas olmadan verilerin kullanlmasnn veya paylalmasnn yasak olduuna dikkat çeken Öger, Kanuna göre, kiilerin rk, etnik kökeni, siyasi düüncesi, felsefi inanc, dini, mezhebi veya dier inançlar, klk ve kyafeti, dernek, vakf ya da sendika üyelii, sal, cinsel hayat, ceza mahkmiyeti, biyometrik ve genetik verilerinin ilgilinin açk rzas olmakszn ilenmesi yasak. Örnein; retina, parmak izi gibi sistemlerle giri çklar denetleyen iverenlerin, bu konuda kanunun açk hükmü gerei içinin onayn almas gerekmektedir. eklinde konutu.

Verilerin paylalmas konusunda cezai müeyyidelere de deinen Öger, Kiisel verileri hukuka aykr olarak aktarmak, kanunda belirtilen para cezalarnn uygulanmasna, TCK uyarnca hapis cezasna hatta özel hukuk bakmndan tazminat sorumluluuna da yol açabilir. Hatta kanun yürürlüe girmeden önceki dönemde, Yargtay 9. Hukuk Dairesi 2014/37215 Esas, 2016/9418 K, 14.04.2016 tarihli kararnda; içinin özlük dosyasn yeni iverene veren ivereni manevi tazminata mahkm etmitir. diye belirtti.

Öger, çalann özlük dosyasndaki özel bilgileri gönderen iverenin 6698 sayl Kanunla birlikte bugün daha da ciddi yaptrmlarla karlamas mümkün. TCK hukuka aykr veri devri durumunda 2-4 yl aras hapis cezas öngörüyor. Yine, 6698 sayl Kanunda da düzenlenen ar para cezalar var. dedi.

Ana Sayfaya Git