Öğrenciler, tarım amaçlı "Yapay Zeka" sistemini geliştirdi

Bingöl’de meslek lisesi öğrencileri, tarım alanında kullanılması için yapay zeka sistemi geliştirdi, Türkiye genelinde derece aldı.

Haberler 01.05.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biliim Teknolojileri örencileri danman öretmenlerinin destei ile Tarmda Fe.Y.Z Fenotipleme ve Yapay Zeka projesini gelitirdi. Gelitirilen proje ile örenciler, ürünün tarla veya seraya ekilmesinden, hasat zamanna kadar otomatik takibini ve tahlilini yapmay baard.TÜBTAK 2204 Lise Örencileri Aratrma Projeleri Türkiye Finallerinde Yazlm Dalnda projeleriyle katlan örenciler Türkiye 2incisi oldu.

Türkiyenin tarm alan açsndan zengin bir ülke olduunu belirten Biliim Teknolojileri ve Proje Danman Öretmeni Ahmet Babars, projenin tarmda kullanlmasyla verimin arttrlacan aktard.

Babars, Yapay zeka kullanarak 5 modül halinde yeni dijital teknolojileri tarmda kullanmak istedik. Tabi proje örencilerimizin bende danmanlk hizmeti verdim. Yeni gelien teknolojilerin tarmda verimi arttrdn aratrmalarmz sonucu özellikle Hollanda ve Avusturya gibi ülkelerde gördük. Ülkemiz de tarm ülkesi ve gelecekte bunu yeni nesil teknolojilerle harmanlayp verimi arttrmaya, çiftçiye yardmc olmaya çalan bir prototip proje yapm oldukdedi.

Örencilerimiz ve projemiz için destek bekliyoruz

Projeye destek verilmesi için çarda bulunan Babars, TÜBTAKa sunduumuz bu proje, Türkiye genelinde ikinci olmaya hak kazand. Projemize daha çok modüller ekleyerek gelitirmeyi düünüyoruz. Projemizin prototip halinde kalmasn istemiyoruz ve örencilerimiz için destek bekliyoruz. Örencilerimize biz destei veriyoruz, vermeye de devam edeceiz. Fakat ekipman olarak eksiklerimizin tamamlanmasn çok istiyoruz, projemiz böyle kalmamal diye düünüyoruz ifadelerini kulland.

Yazlm mühendisliini okumak istiyorum

Projeyi hazrlayan örencilerden Berat Koç ise, Hedefim yazlm mühendisliini okumak istiyorum. çocuk yatan itibaren bu hayalimdi. Liseye geldiimde de danman hocalarm sayesinde birçok ey örendim ve sonunda bu projeyi yaptk. Projemizi daha çok gelitirmek istiyoruz ve bu alanda ilerlemek istiyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git