Öğrenciler yurttan çıkamıyor!

Ekonomik krizinden dolayı zor günler geçiren üniversite öğrencileri, zamlardan dolayı burslarının ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini, yurttan dahi çıkamadıklarını söyledi.

Haberler 20.05.2022 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede derinleen ekonomik ve siyasi krizle beraber son bir yldr, bata ulam olmak üzere tüm temel yaam malzemelerine gelen zamlar, toplumun tüm kesimlerini etkiledi. Krizin olumsuz etkilenen örenciler, zor günler geçiriyor. Yeni ylla birlikte neredeyse her eye yüzde 100 üzerinden zam gelirken, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafndan örencilere verilen burslar ise yalnzca 200 TL artrld. Resmi enflasyonun yüzde 13 olduu 2021de 650 TL burs alan üniversite örencileri, enflasyonun yüzde 69,97 olduu bugün ise 850 TL burs alyor.

Örencilerin ald burs, temel gda harcamalarna yetmiyor. Ekonomik krizden kaynakl yaadklar skntlara dair konuan Dicle Üniversitesi örencileri, geçinemedikleri gibi ulama yaplan yüzde yüzlük zamlardan sonra ailelerinin yannda dahi gidemediklerin aktard.

AY SONUNU GETREMYORUM

Dicle Üniversitesi Halklar likiler Bölümü 3üncü snf örencisi Tuba Elhakan, hayat pahallndan kaynakl istedikleri hiçbir eyi yapamadklarn aldklar bursun da hemen tükendiini söyledi. Bursal olan Elhakan, ulama gelen zamlardan dolay, bu yl ailesinin yanna gidemediini belirtti. Elhakan,Normalde sömestr tatili ile dini bayramlarda ailemi görmeye giderdim. Ancak bu yl artan yol ücretlerinden dolay, ailemi göremedim dedi. 2021 ylnda Bursa ile Diyarbakr ehirleraras bilet fiyatlarnn 300 TL olduunu söyleyen Elhakan, ayn biletin bu yl 500 TLye çktn söyledi. Elhakan, Ailemi görmeye gitsem, gidi yol masrafm 500, dönü 500 TLdir. Aldm burs ise 850 TL. Yani ailemi görmeye gidersem aldm burs bile yetmeyecek. Benim sadece okul hayatm yok ayn zamanda sosyal hayatm da var. Yani ekonomik sorunlardan kaynakl ne ailemle görüebiliyorum ne de sosyal bir aktivitem oluyor. Yurttan çkamaz hale geldim. çünkü çktm zaman, harcamalarm olduu için ay sonunu getiremiyorum. Ben de yöntem olarak, yurttan çkmamay seçmek zorunda kalyorum eklinde ifadeler kulland.

FYATLARI GÖRÜNCE VAZGEçYOR

Dicle Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde okuyan Gülçin geç, yaanan hayat pahallndan kaynakl örencilerin alm gücünün tükendiini söyledi. geç, örencilerin marketlerdeki ürün etiket fiyatlarn gördüklerinde vazgeçtiklerini ifade etti. Ulam fiyatlarnn da çok yüksek olduunu geç, birçok örenci gibi ailesinin yanna gidemediini belirterek, Bir yldr Diyarbakrdaym ama sadece bir kere ailemin yanna Idra idebildim. Geçtiimiz Ramazan Bayramnda gitmeyi düünüyordum ama bilet fiyatlar o kadar uçuk rakamlara ulam ki, gidemedim. Diyarbakra ilk geldiimde 120 TL bilet paras öderken, uanda ayn mesafeye 250 TL ödüyorum. Aldm 850 TLlik bursunun 500 TL sini yabanc dil eitimine, 325 TLsini de yurtta ödüyorum. Bana verilen bursta sadece 25 TL kalyor. Mecburen ailemden destek alyorum. Aylk giderim 2 bin TL civarnda. Benim gibi çok say da örenci de ayn sorunlar yayor dedi.

ASGAR ÜCRETN YÜZDE 70NE DENK GELYOR

Dicle Üniversitesi örencisi Eref Bulut Tekin de ayn sorunlardan ikyetçi olduunu söylüyor. Kendisine yurt çkmadn dile getiren Tekin, kiralad ev fiyatlarnn da etkisiyle ciddi sorunlar yaadn kaydetti. Tekin, devamnda unlar söyledi, Evler inanlmaz pahal. Bir örencinin aylk gideri ortalama 3 bin TL oluyor kira ile birlikte. Hayat pahall sadece biz örencileri deil bütün ülkeyi etkiliyor. Geri ödemeli burs alyorum. Üniversitenin bitimiyle birlikte hayata 50 bin TL borçla balayacam eklinde ifadeler kulland.

Ana Sayfaya Git