Öğretmene dayak protesto edildi!

Diyarbakır'da okul müdür yardımcısının bir veli ve yanındaki bir kişi tarafından darbedilmesine tepki gösterildi.

Haberler 25.12.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Önceki gün merkez Kayapnar ilçesinde bulunan Piri Reis Ortaokulu Müdür Yardmcs E.Önün veli ve yanndaki kii tarafndan saldrya uramas knand.

Okulun önünde bir araya gelen Eitim-Bir-Sen Diyarbakr ube Bakan Ramazan Tekdemir, sendika üyeleri ve öretmenler saldrya tepkisini dile getirdi.

Tekdemir, eitimciler olarak seslerinin duyulmasn, mesajlarnn alnmasn, iddete çözümün ertelenmemesini, meslein örselenmemesini istediklerini söyledi.

Yaptmz aratrma sonucu eitim kurumlarnda iddet olaylarnn arttn, 2 ylda 95 öretmen ve eitim çalannn iddete uradn tespit ettik. iddet eylemlerinin yüzde 78i adli soruturmaya konu oldu. 3 iddet eyleminden dolay tutuklama karar verilerek, sanklar yargland. diyen Tekdemir, öyle konutu:

Sonuçlanan kamu davalarnda 5 olayda mahkumiyet karar verilmi, tamamnda adli para cezasna hükmedilmitir. Aratrma bulgular, eitim çalanlarna yönelik iddetin bireysel eylemler olmaktan çkp yaygn bir sorun haline geldiini ortaya koymaktadr. Eitim çalanlarna yönelen iddetin genel ve yaygn bir görünüm arz etmesi, psikolojik ve sosyolojik kökenleri olan toplumsal bir sorun haline geldiini göstermektedir. iddeti önleyecek önemli bir aktör olmas gereken eitimciler, bugün maalesef iddetin maduru durumuna gelmitir. Eitimcinin itibarn daha da artracak, konumunu güçlendirecek, onu tehlikelere kar koruyacak tedbirleri artk almak zorundayz. Eitimci, iddete kar yasal güvenceyle korunan, kendisi bizzat iddeti önleyen, eitim ise iddeti ortadan kaldran bir enstrüman olmaldr.

Eitim-sen de tepki gösterdi

Öte yandan, Okul önünde yaplan eylemde Eitim Sen yöneticileri ve üyeleri, Öretmene iddete dur de yazl pankart açt. Burada açklama yapan Eitim Sen 1 Nolu ube Ebakan Recep imek, bu tür iddet eylemlerinin daha önce de olduunu, buna kar tepkilerini sokakta dile getirdiklerini belirterek, iddet gerçekten toplumun neredeyse kanayan yarasna dönütü. Biz geçmiten bugüne kadar diyoruz ki siyasi iktidar bir an önce bu toplumu ayrtran, ötekiletiren dilinden vazgeçsin ifadelerini kulland.

Bilinçli bir politikann ürünü

Eitim Sen 1 Nolu ube Sekreteri Zülküf Güne ise, ülkede uygulanan eitim politikalarnn toplumun sorunlarna çözüm üretmekten ziyade sürekli sorun üretmesinin artk bilinçli bir politikann ürünü olduunu söyledi. Güne, Öretmen yetitirme programlar uygulanan eitim sistemi toplumsallktan uzak ve sürekli gelen iktidarlarn kendi siyasal ideolojilerine göre örenci yetitirme planlamalar hem toplumda ayrmalar meydana getirmekte hem de eletirel düünmeden uzak sorgulamayan bir anlay ortaya çkarmakta ve eitim personellerini sürekli birilerinin iddetine maruz brakmaktadr. Birde siyasilerin sürekli öretmenlik mesleini itibarszlatrma çabalar sorunlara yenilerini eklemektedir diye konutu.

Yetkililer iddeti görmezden geliyor

Diyarbakrda, Eylül ayndan bugüne 5 eitim emekçisinin fiziki iddete maruz kaldn, ancak konuyla ilgili önlemler alnmamas sonucunda 2 eitim emekçisinin daha iddete maruz kaldn belirten Güne, tepkisini Yetkililerin sürekli bu olaylar görmezden gelmesi olaylar daha da pervaszlatrmtr. Bu tür olaylarn sürekli olarak sümen alt edilerek, bu çetevari yaplara cezaszlk politikasnn uygulanmas, belki ileride öretmen arkadalarmzdan birinin hayatna mal olacaktr. Toplum içinde insan deersizletiren politikalar, çetevari yaplanmalara ön açc olmakta sorunlarn çözümleri de artk hukuk ve demokrasiden çok iddetle çözülmeye çallmaktadr sözleriyle gösterdi.

Ana Sayfaya Git