Okkan'ı arkadaşları anlattı

Diyarbakır'da 19 yıl önce uğradığı hain terör saldırısında şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın dostları, Okkan ile anılarını unutamıyor.

Haberler 24.01.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Emniyet Müdürü iken 24 Ocak 2001de urad hain terör saldrsnda ehit edilen Ali Gaffar Okkan çocukluk arkadalar unutamyor.

Sakaryann Hendek ilçesinde 1952 ylnda dünyaya gelen Ali Gaffar Okkan, 1970te Polis Kolejini, 1973te Polis Akademisini bitirdi. Okkan, zmir Emniyet Müdürlüüne komiser yardmcs olarak atandktan sonra emniyet amirlii rütbesi alana kadar çeitli birimlerde görev yapt. Birinci Snf Emniyet Müdürlüüne 1993te terfi eden Okkan, Kars Emniyet Müdürü olarak atand.

Ali Gaffar Okkann ad, 18 Kasm 1997de Diyarbakr Emniyet Müdürü olarak göreve baladktan sonra kentte ilklere ve önemli baarlara imza atmasyla gündeme geldi. Diyarbakrda 24 Ocak 2001de urad hain terör saldrsnda beraberindeki 5 polis ile ehit düen Okkan, dier kahramanlar gibi vatan sevgileri ve meslek aklaryla unutulmayan isimler arasnda yer ald.

Ali Gaffar Okkan ismi, memleketi Hendekte olduu gibi Türkiyenin çeitli yerlerindeki polis meslek yüksekokulu, sokak, cadde ve salonlarda da yaatlyor.

Okkann çocukluk arkadalarndan Mustafa Gezici, çocukluklarndan itibaren balayan dostluklarnn vefatna kadar devam ettiini söyledi.

Meslee baladktan sonra Hendeke her geliinde görütüklerini, onun dnda sürekli telefonda konutuklarn anlatan Gezici, Okkanla anlarndan bahsetti.

Okkann bir akam annesinin rahatszl nedeniyle Diyarbakrdan memlekete geldiini, hastaneye beraber gittiklerini ve sabaha kadar polis noktasnda beklediklerini anlatan Gezici, Ufak bir delikanl tepsiyle simit satyordu. Kendisi de frnc olduu için çocuu çard. Tepsideki simitlerin hepsini ald ve hastanedeki doktorlara, hemirelere datt. Gariban dostuydu, çocuk sevinsin isterdi. diye konutu.

Okkann ehit edildiini duyduktan sonra babaevine gittiini aktaran Gezici, öyle devam etti:

çok ac bir gündü. Önce inanamadk, Olmaz dedik. Ölmeden önce de yolda konuuyorduk. Gazetelerde çkan ölüm tehdidi haberlerini sormutum. Bana gülerek, Bir ey olsa benim cenaze namazm Hendek almaz. dedi. Allah korusun, niye öyle söylüyorsun? dedim. Yok yok bir ey olmaz. dedi. Dedii gibi de oldu, Hendek doldu tat, bütün il ve ilçelerden insanlar geldi. Ben daha öyle bir cenaze görmedim.

Okkann iyi niyetli, dürüst bir insan olduunu ifade eden Gezici, arkada veya i ortamlarnda her gün mutlaka Okkan andklarn sözlerine ekledi.

- Fakir fukaraya yardm, muhtaçlara el uzatmay severdi

Okkann bir dier çocukluk arkada ehabettin Dikbayr da Okkanla ayn mahallede büyüdüklerini söyledi.

Okkann ailesinin ve kendi ailesinin minibüsleri olduunu, bu araçlarda çalrken samimiyetlerinin arttn anlatan Dikbayr, dostluklarnn Okkann ehadetine kadar devam ettiini belirtti.

çocukluk yllarnda ilçede Okkanla birlikte en çok araba kullanmay sevdiklerini aktaran Dikbayr, Bursaya araba almaya gittik. Sen müdürsün, plaka almaya gerek yok, beklemeyelim bir an önce gidelim Hendeke. dedim. Yok öyle ey olmaz. dedi. Kurallarndan hiç taviz vermedi, ile arkadal ayrrd. diye konutu.

ehadetinden bir gün önce akam saatlerinde görütüklerini belirten Dikbayr, Simit, ramazan pidesi, peynir, zeytin ve çay çok severdi. Geldiinde bunlar frnda yaptrr, oturur hep beraber yerdik. dedi.

Okkann ehadetini nasl örendiini anlatrken duygusal anlar yaayan Dikbayr, Direksiyondaydm neredeyse brakacaktm, çok zor oldu çünkü çok iyi görüüyorduk. Bugünkü gibi aklmda, hiç çkmad. ifadelerini kulland.

Ali Gaffar Okkann memleketi için velinimet olduunu dile getiren Dikbayr, yi bir insand. Karakteri çok düzgündü. Fakir fukaraya yardm, muhtaçlara el uzatmay severdi. Hiç kimse de yapt iyilii görmezdi. deerlendirmesini yapt.

- Meslek akyla yanp tutuan bir arkadamzd

Okkann yakn arkadalarndan Bedri Nal ise Okkan, Polis Kolejini kazandktan sonra izin zamanlarnda görümeye devam ettiklerini anlatarak, Ölüm haberini alnca mahvolduk, ykldk. Hala da unutamyoruz gördüünüz gibi. dedi.

Okkann mesleinin getirdii stresi Hendekte attn belirten Nal, inden hiçbir ey sormazdk, iinin stresinden uzak tutmak için ona moral verirdik. Memleket ayd, meslek akyla yanp tutuan bir arkadamzd. ifadelerini kulland.

Nal, Sakaryasporun maçlarn beraber takip ettiklerini, görev yerlerine yakn illerdeki maçlara geldiini ve beraber deplasman maçlarna gittiklerini belirterek ehadetinden bir süre önce görütüklerini kaydetti.

ehit edildiinin haberini evde otururken aldn söyleyen Nal, Televizyonda alt yaz geçti. Arkadam arad, bir anda oke olduk. Diyarbakrda böyle bir ey olacan düünemezdik, Ben çok rahatm. derdi. Diyarbakrdan gelen fndk içileri Gaffar için O bizim babamz. derlerdi. diye konutu.

Meslekte yeni yetien gençlere örnek olduunu, yerinin dolmayacan belirten Nal, Okkann giyimine özen gösterdiini ve moday takip ettiini sözlerine ekledi.

Okkann hatrasn yaatmaya çaltklarn kaydeden Nal, çok farkl bir arkadamzd, onu her zaman için aryoruz, anyoruz. Muhabbetlerimizde ismini anmadan geçemiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git