Okulda tatil kitabı kullanılmayacak!

Milli Eğitim müdürlüğü uyardı; öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitapları ve eğitim materyalleri dışında "yardımcı kaynak", "test kitabı", "tatil kitabı" gibi adlar altında diğer yayın ve materyallerin okullarda bulundurulması yasak.

Haberler 19.01.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüünce, öretmen ve örencilere datm yaplan ders kitaplar ve eitim materyalleri dnda yardmc kaynak, test kitab, tatil kitab gibi adlar altnda dier yayn ve materyallerin okullarda bulundurulmamas istendi.

Milli Eitim Bakanlnca tüm illere olduu gibi Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüklerine gönderilen yazda, bakanln snav odakl ve yarmac bir eitim anlay yerine, örencilerin ilgi ve yeteneklerini de kefeden bilimsel ölçütlere dayal, çadalar ile rekabet edebilecek becerilerle donanm, problem çözebilen, akl yürüten, üreten, milli ve manevi deerlerine sahip bireyler yetitirme anlayn benimsediine vurgu yapld.

l, ilçe ve kurum müdürlerinin, eitim öretimin kalitesinin artrlmas noktasnda öncelikle öretmen ve örenci motivasyonu, veli bilgilendirmesi, eitim-öretim ortam ve süreçlerinin iyiletirilmesi uygulamalarna arlk vermesi gerektiine iaret edilen yazda, yaplacak giriim ve çalmalar eitim-öretim süreçlerinin iyiletirilmesi yönünde yönlendirmesi gerektii de ifade edildi.

MEBin yazsnda, öretmen ve örencilere datm yaplan ders kitaplar ve eitim materyalleri dnda yardmc kaynak, test kitab, tatil kitab gibi adlar altnda dier yayn ve materyallerin ilgili yönetmelik gerei okullarda, kurumlarda bulundurulmamas istendi.

Ayrca, bu kitaplarn okullarda reklam ve tantmnn yaplmasna izin verilmemesi, örencilere aldrlmamas, kullanm konusunda zorlayc tutum içerisinde bulunulmamas, eitim kurumlarnda ba, proje, protokol gibi çalmalar kapsamnda datlan kitap, broür, afi gibi eitim materyallerinin Anayasaya, kanunlara, öretim programlarna ve örenci seviyelerine uygun olup olmadnn eitim kurumlarnca kontrol edilip kayt altna alnarak kullanma sunulmas gerektiine iaret edildi.

- Deneme snavlar sralama esasl olmayacak vurgusu

Yazda, 2014-2015 eitim-öretim ylnda balayp düzenli bir ekilde devam eden destekleme ve yetitirme kurslar ve bu kurslar için belirlenen kazanmlarn, dersler ve ders saatleri çerçevesinde 5inci, 6nc, 7nci, 8inci, 9uncu, 10uncu, 11inci ve 12nci snflar ile lise mezunlar için hazrlanan kazanm kavrama testleri, yllk plan, model ders dalm tablosu ve haftalk ders dalm tablosu örneklerinin ve deerlendirme snavlarna yönelik çalmalarn ücretsiz yürütüldüü hatrlatld.

Bu kurslara katlan örenci veya velilerden, hiçbir ad altnda dorudan veya dolayl olarak ücret istenmemesi gerektiinin alt çizilen yazda, ders yl boyunca, programlar çerçevesinde kazanmlarn örenci tarafndan edinme düzeyini yoklamay hedef tutan kazanm kavrama testlerinin tüm öretmen ve örenciler tarafndan ücretsiz kullanlmak üzere uzman bir ekip tarafndan hazrland anlatld.

- Ücretsiz snavlar için komisyon oluturulacak

Bunun yannda baz il, ilçe ve eitim kurumlarnda da yerel imkanlar kullanlarak benzer uygulamalar yapldnn görüldüü aktarlan yazda, Bu tür yerel uygulamalarda, deneme snav, deerlendirme snav gibi adlarla eitim öretim süreçleri göz ard edilerek örencileri snav stres ve endiesine sevk edecek ve eitim öretim faaliyetlerini aksatacak, sralama esasl snav uygulamalarndan kaçnlmaldr. ifadesine yer verildi.

Yerel imkanlar kullanlarak ücretsiz uygulanan bu tür snav uygulamalarnn, il, ilçe baznda yaplmas halinde snavlardan sorumlu ilgili ube müdürünün bakanlnda; eitim kurumu bünyesinde yaplmas halinde ise eitim kurumu yöneticilerinden birinin bakanlnda, MEB personelinden alannda uzman eitimcilerden oluan en az 5 kiilik bir komisyon kurulmas istendi.

Snavlarda sorulacak sorularn kanunlara, MEBin amaç ve misyonuna, öretim programlarna, kazanmlara, snf ve örenci seviyelerine uygun olup olmad yönünden incelenerek kayt altna alnp tüm sürecin bu komisyon marifetiyle yürütülmesi gerektiine iaret edildi.

Yazda, Bunlarn dnda il, ilçe veya eitim kurumlar kapsamnda akademik baary ölçen ücretli snavlara meydan verilmemesi, snavlar için hiçbir suretle örencilerden ve velilerden dorudan veya okul aile birlikleri, okul dernekleri, sivil toplum kurulular, belediyeler gibi kurum ve kurulu ibirliiyle dolayl olarak ücret talep edilmemesi hususlarnda, eitim-öretim süreçlerini aksatan, örenci ve velilere maddi külfet oluturan uygulamalardan kaçnlmas, yönetici ve öretmenlerimizin bilgilendirilmeleri, aksi uygulamalarda bulunanlar hakknda ilgili mevzuat hükümlerine uyularak gerekli idari ilemlerin yaplmas adna her türlü tedbirin alnmas uyarsnda bulunuldu.

Ana Sayfaya Git