Okumak sosyal sorumluluktur

HÜDA PAR Sur İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Ün, kitap okumanın ve okutmanın sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi.

Haberler 09.09.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Sur lçe Gençlik Kollar, 8 Eylül Dünya Okuma ve Yazma Günü münasebetiyle Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde bulunan Hazreti Süleyman Camii yerlekesinde gençlere yönelik kitap okuma etkinlii düzenledi.

Yaplan çalmann amacna yönelik açklamalarda bulunan lçe Gençlik Kollar Bakan Ün, kitap okumann önemine vurgu yapmak ve toplum içerisinde bu alanda bir farkndalk oluturabilmek için böyle bir etkinlik yaptklarn söyledi.

Ün, Biz biliyoruz ki okuyan toplum geliir, gelien toplum güçlenir, güçlenen toplum dier toplumlar etkiler ve onlara yön verir. Okumayan toplum ise esaret altnda yaamaya devam eder ve zamanla yok olma tehlikesi ile kar karya kalr. dedi.

Türkiyenin okuma alannda gerilediine vurgu yapan Ün, Maalesef okuma açsndan Türkiyede durum içler acsdr. Okuma orannda dünya üzerinde Türkiyenin 86nc srada yer almas çok vahim bir durumdur. Diyarbakrmzn geçmi dönemlerine baktmzda nüfus az olmasna ramen ihtiyaca endeksli açlan kütüphanelerin bugün 2 milyona dayand dönemde bunlarn alt tanesi kapaldr. Okuyucu bulamadndan dolay kapsna kilit vurulmutur. ifadelerini kulland.

Ün, Mervani döneminde Diyarbakr ilim merkezi haline gelmiti. O dönemde kütüphanede yaplan bir saymda bir milyonun üzerinde kitabn olduu tespit edilmiti. Bu da o dönemin nüfusu ve kitap says ele alndnda mükemmel bir oran çkmaktadr. Bizler bu halimizle ancak 100 yl sonra bu orana ya yetiir ya da yetiemeyiz. eklinde konutu.

Dünyaya yön veren bilim insanlar hep Müslüman corafyada çkmt

Türkiyede günlük televizyon izlemeye 6, internete 3 saat zaman ayrlr iken kitap okumaya ayrlan saatin ise bir dakikada kaldna dikkat çeken Ün, Bu, durumun ne kadar içler acs olduunun bir göstergesidir. Oysaki geçmi dönemlerde Batya, dünyaya yön veren bilim insanlar hep Douda ve Müslüman corafyada çkmt. diye belirtti.

Bölgede yetien bilim insanlarn ve eserlerini hatrlatan Ün, Mimari açdan bu gün son teknolojide bile Mimar Sinann koyduu eserler ortaya koyulamamaktadr. Tp denildiinde ilk akla gelen bn-i Sinayd. Bugün sklkla dile getirdiimiz teknolojinin mucidi El-Cezire bu topraklarda doup büyümü ve kendini burada gelitirmitir. Bunlarn ortaya koymu olduu bütün eserler okumann meyvesiydi. dedi.

Tarih içerisinde bilge insanlara yönelik gelitirilen yanl politikalarn yol açt zararlara dikkat çeken Ün, Maalesef zamanla baskc yönetimlerin bilge insanlarn zindanlara tklmas, sürgün edilmesi, dillere vurulan yasaklarla birlikte toplum bir anda cahil brakld. Bu konuda Avrupa, Müslümanlara kar öne geçebilmek, ilimde ve bilimde geride brakabilmek için Müslüman bilim insanlarnn isimlerini deitirdiler. Ne yazk ki yeni nesil de bu ahsiyetleri Avrupal bilim insan olarak tanmaya balayarak yönlerini batya çevirdiler ve bat hiçbir ekilde bu topraklara bilimi göndermemi tam aksine ahlakszln alamtr. ifadelerini kulland.

Kitap okuma projeleri gelitirmeli

Son olarak Ün, Biz istiyoruz ki bütün bilinçli fertler, kurum ve kurulular, siyasi partiler de dhil olmak üzere herkesin sosyal sorumluluk projesi olan kitap okuma projeleri gelitirmeli ve toplumun okuma orann en yüksek seviyeye çkarmaldr. Ancak ite o zaman bu corafyalarda El- Cezeriler, ibn-i Sinalar, Mimar Sinanlar, Farabiler, Pir-i Reisler ortaya çkar. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git