Ölüm tokası 10 liradan!

Emniyet kemeri alarmını susturmak için kullanılan 'toka' adı verilen aparat kaza anında ölümlere davetiye çıkarıyor. Oto aksesuarcılarda ve internet alışverişlerinde 10 lira gibi fiyatlara satılan emniyet kemeri tokasıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Çukura bilerek adım atar mısınız, pencere açıkken dışarıya doğru sarkar mısınız? Bu tokayla kendinize kurşun atıyorsunuz" dedi.

Haberler 15.01.2022 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet kemeri takmak istemeyen birçok kii, araçtan gelen ikaz sesini engellemek amacyla toka olarak da adlandrlan aparat kullanyor. Olas bir kazada hayat kurtaran emniyet kemerinin kullanlmamas, ölüme davetiye çkaryor. Sat yasak olmayan fakat kullanlmas yasak olan aparatlarn fiyatlar ise 10 liradan balyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Ulatrma uzman Prof. Dr. Mustafa Ilcal, emniyet kemerinin önemine deindi.

Prof. Dr. Ilcal, insan cannn 10 liraya satldna deinerek, Trafik güvenliinde en önemli ey emniyet kemeri. Emniyet kemeri kaza annda sizi hayata balyor. Yani emniyet kemerini takmak sizin can simidiniz. Kemer takmadan seyahat etmek yüzme bilmeyen birinin simit takmadan denize girmesi demek. Ses yapmasn diye 10 liraya bir yerden aldnz bu tokalar takyorsunuz. Sonuçta siz o gürültüden rahatsz olmamak için bunu takyorsunuz fakat hiç düünmüyorsunuz ki bunun yerine gerçek kemer takarak belki yapacanz bir kazada hayatta kalacaksnz. Bu toka satlmamal dedi

BU TOKAYLA KENDNZE KURUN ATIYORSUNUZ

Ilcal, Bu konuda Ticaret Bakanlmzn da hassasiyetini biliyorum. Mutlaka kontrolleri yapmas lazm. Biraz gürültüden rahatsz olma hassasiyeti gösteren ve bu tokay kullanan deerli vatandan en bata kendi cann düünmesi lazm. Bu yollara bavurmamal bunu satanlar da kesinlikle satmamal. Emniyet kemerinin nedeni insan cann kurtarmak. Bunun yerine sahte bir toka takp, bedelini insann canyla ödeyecei bir duruma sebep olmak, bundan haksz kazanç salamak, dolayl yoldan ölüme sebebiyet vermek. Hukukçu deilim ama bunun bir suç unsuru olduunu düünüyorum. Bu toka gürültü çkarmaz ama az ileride yapacanz bir kazada da sizi korumaz. Cann deeri 10 lira m? çukura bilerek adm atar msnz, pencere açkken darya doru sarkar msnz? Bu tokayla kendinize kurun atyorsunuz dedi.

Ana Sayfaya Git