Ölümden kıl payı kurtulan işçinin 'Yeşil toz' kabusu

DİYARBAKIR'da, 3 yıl öncemi Kobani olayları sırasında evine operasyon yapılan, bu sırada polisleri kan davalıları sanarak pompalı tüfekle havaya ateş eden, 155 Polis İmdat hattını arayarak yardım istediği sırada, gelenlerin polis olduğunu öğrenip, teslim olan 42 yaşındaki Hasan Yeşil hakkında 'Görevi yaptırmamak için direnmek suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Haberler 18.12.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evde bulunun 7 küçük paket yeil tozun esrar olduu iddiasyla, Hasan Yeil hakknda soruturma açld. Soruturma sonunda, Yeil hakknda kamu davasnn ertelenmesi ve uyuturucu tedavisine gönderilmesi karar verildi. Uyuturucu kullandna ilikin tahlil veya test yaplmayan Yeil, evinde ele geçirilen tozun akrabasnn düününden ald kna olduunu söyledi. Yeil, gerçein ortaya çkmas için kan ve idrar tahliline gönderilmesini istedi.

Diyarbakrda 6-8 Ekim 2014te çkan Kobani olaylarna katlan üphelileri yakalamak için polis kapsaml operasyon yapt. Ekipler 9 Ekim günü ehitlik Mahallesindeki 6 çocuklu Hasan Yeilin evine operasyon yapt. Evin bahçe kapsn koçba ile kran polisleri, kan davallar sanan Hasan Yeil, uyuduu odada pompal tüfekle tavana 4 el ate etti. Polisler kar ate açp, evden çkarak, takviye ekip istedi. Evinin duvarlarna 27 mermi isabet eden Yeil, bu srada 155 Polis imdat hattn arayp, kan davallarnn evine saldrdn öne sürerek yardm istedi. Durumun operasyon ekibine bildirilmesi üzerine silah sesleri kesilirken, gelenlerin polis olduunu örenen Yeil teslim oldu. Sol bacandan vurulan Yeil hastaneye kaldrlrken, evde eylemci olmad belirlendi.

5 YIL HAPS STEM

fadesinin ardndan serbest braklan Hasan Yeil, hakknda Görevi yaptrmamak için direnme iddiasyla 5 yl hapis istemiyle iddianame hazrland Yeil hakknda açlan terör soruturmas ve polisler hakkndaki suç duyurusu ile ilgili ise takipsizlik karar verildi. ddianamede, evine gelenlerin polis mi terörist mi olduklarn anlayamadn belirten savc bu nedenle eylemin meru savunma olup olmadnn mahkeme tarafndan belirlenmesi gerektiini kaydetti. Yeilin tutuksuz yarglanmasna 14üncü Asliye Ceza Mahkemesinde baland. fadesinde dümanlarnn evini bastn düündüünü belirten Hasan Yeil, Korkutmak için av tüfei ile duvara ate ettim.155i aradm. Buradaki polis, sakin olmam, tüfei yere brakmam ve odann kapsn açmam söyledi. Söyleneni yaptm. Gelenlerin polis olduunu örenince tüfei braktm. Dümanm zannettiim için ate ettim. Kap açldktan sonra polis Arkan dön dedi bacama ate etti dedi.

YEL TOZ KABUSU

Yeilin evinde, operasyon srasnda 7 küçük poette, 10-15 gramlk içerii belli olmayan yeil toz bulunarak el konulurken, Yeil hakknda Kullanmak için uyuturucu ve uyarc madde bulundurmak suçundan soruturma açld. Yeil, bu tozun gittii bir düünde datlan kna olduunu savunurken, uyuturucu tespiti için kan ve idrar tahliline gönderilmeden serbest brakld. Hasan Yeil, tozlarn bulunduu 7 paketin izine bir daha rastlamazken, hakkndaki uyuturucu soruturmasndan da dava açlmasnn ertelenmesi karar verildi. Kararda, üphelinin kullanma amaçl uyuturucu bulundurduuna dair dava açlmasn hakl klacak yeterlilikte delil bulunduunu belirten savc, Yeil hakknda 5 yl süreyle kamu davas açlmasnn ertelendiini açklad. üpheli hakknda bir yl denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasna ve tedaviye tabi tutulmasna karar veren savc, Yeilin tedavinin gereklerine uygun davranmamakta srar etmesi halinde dava açlacan bildirdi.

AVUKATI, YARGILANMASINI STED

Yeilin avukat Mehmet Ik, ele geçirilen maddenin uyuturucu olup olmadna dair inceleme yaplmadn ve uyuturucu olduuna dair rapor alnmadn belirterek Sulh Ceza Hakimliine itiraz etti. tiraz reddedilen Ik, yeniden itiraz ederek hayat boyunca hiç uyuturucu kullanmayan müvekkilinin tedaviye gitmeyeceini, bu nedenle mahkemede yarglanmasn istedi.

Büyükehir Belediyesinde kanalizasyon içisi olarak çalrken, bu olaylar üzerine iinden atlan Hasan Yeil savcln hakknda verecei yeni karar bekliyor. Esrar kullanmad için tedaviye gitmeyi reddettii için hakknda Ar Ceza Mahkemesinde dava açlmas beklenen Hasan Yeil, Evde bulunan yeil madde knadr. Hayatmda esrar görmedim, rengini bile bilmiyorum. Sigara bile kullanmyorum. Esrar kullanmadm halde nasl gidip tedavi olaym? 6 çocuk sahibiyim, nasl esrar kullanaym? Ölene kadar kullanmayacam. Beni tedaviye deil tahlile götürsünler. Bunun ortaya çkmasn istiyorum dedi.

AIR CEZADA DAVA AçILACAK

Hasan Yeilin avukat Mehmet Ik ise evde bulunan maddenin kimyasal analize gönderilmeden müvekkilinin uyuturucu tedavisine sevk edildiini belirterek, Evde yaplan aramada 7 adet, 10-15 gram arlnda esrar maddesi olduu deerlendirilen yeil renkli toz ele geçirilmi. Daha sonra müvekkilim uyuturucu kullanmaktan, tedavi amaçl denetimli serbestlie sevk edilmi. Müvekkilin uyuturucu kullandna dair kan ve idrar tahlili olmamasna ramen bu karar anlayamyoruz. Ele geçirilmi 7 poetin uyuturucu olduuna dair dosyada bir rapor yok. Buna ramen müvekkilim 2 kez denetimli serbestlie sevk edildi. Sulh Ceza Hakimlii itiraz reddetti. Savcnn , müvekkilin tedaviyi kabul etmemesi nedeniyle Ar Ceza Mahkemesinde dava açlacan örendik. Müvekkilim son KHK ile iinden oldu. Müvekkilimin Türkiye Cumhuriyeti vatanda olarak salkl bir soruturmaya tabi tutulmasn hak ettiini düünüyoruz dedi.

Hasan Yeilin olay günü 155 polis imdat hattyla yapt görümenin dava dosyasna giren ayrntlar ise öyle;

H.Y.:Abi bize saldrmlar, bunlar kimdir?

155:Kim saldrd size, u an bizim polisler orada

H.Y.:Bizim polis mi?

155:Orada kavga m var, ne var?

H.Y.:Bilmiyorum burada bize saldrd, bizim kapmz krld, bizim polis olsa biz hemen ey ederiz. Kavga deil, u anda içeridedir, ben de tüfek aldm, birkaç tane patlattm. Hayrna onlara söyle, ben hemen teslim olacam

155:Konu nedir ben anlamadm olay. Ne oldu abicim, birini mi vurdular?

H.Y:Burada u anda içeridedir, beni öldürüyor. Silah çok, bizim kapmz krld, ben de birkaç tane patlattm, düman sandm

155:Senin ikametine saldrdlar öyle mi

H.Y:Evet u anda içeridedir

155:Kim içeride?

H.Y.:Polis mi bilmiyorum nedir?

155:Hayr canm polisin ne ii var orada ya?

H.Y.:Hayrnza bize çabuk araç gönderin, biz mahsur kalmz

155:u anda evine girdi seni rehin mi ald anlamadm

H.Y.:He u an evimin içinde

2.görüme

H.Y.:Ekip geldi mi ehitlik Mahallesine?

155:Ne var orada?

H.Y.:u anda içeridedir, ben onlarla kavga ediyorum, bu nedir?

155:Tamam imdi sen ne istiyon bizden?

H.Y.:Ben jandarma istiyorum devlet istiyorum. Burada devlet yok mu?

155:Ne var orada, ne yapyorlar anlamadm?

H.Y.:Abi buras çok tehlikeli, askerdir bilmiyorum kimdir? Diyor gel teslim ol, ben teslim olmuyorum, devlet gelmeyene kadar teslim olmuyorum

155:Ne için teslim olmuyorsun, yani bizim ekiplerimiz mi geldi seni almaya?

H.Y.:Sizin mi bakasnn m bilmiyorum kimdir, hayrna çabuk ol

(Polis baka telefonla konuuyor: Abi bu 131 sokakta ne var, Bunlar kim bilmiyorum diyor, teslim olmuyorum diyor, devlet yok mu diyor)

155:Bekle bakaym, u an neredesin?

H.Y.:131 sokak, 10 numara

155:Orada m oturuyorsun, adn ne?

H.Y.:Burada oturuyorum, Hasan Yeil

155:Kim seni rehin ald?

H.Y.:Silah benim elimdedir u an

155:Tamam kardeim o silah brak. Kapdakiler polis, seni almaya geldiler. Camdan söyle, silah brakyorum, 155 ile görütüm.de

H.Y.:Devlettir he?

155:Devlettir devlet, terörist yok

H.Y.:Tamam ben çok korktum

155:Kapdakiler arkada, silah kullanma, gelenler polis, ambulans da gönderdik, bir sknt olmasn tamam m karde?

H.Y.:Tamam ben sandm ki terör, merördür

155:Hayr gelenler polistir, herhangi bir sknt yok tamam m?

H.Y.:Tamam söyleyin ben silah braktm

155: Bekle, kapatma

Polis baka telefonla konuuyor:çetin abi; ahsla telefonla görüüyorum u anda. ahs dardakilerin terörist olabileceini söylüyor. u an silahn brakyor. ahs silahn brakacak. Ekipler görüsün, sknt olmasn. Ekipleri terörist sanyor eleman. Silahn brakacak, anons edin

155:Tamam silahn brak, ekipler seni alacak

H.Y.:Tamam ben braktm, teekkürler, saolasn, Allah raz olsun

155:Kapy aç, sknt yapma; arkadalar kapnn önünde yardmc olacaklar

H.Y.:Tamam bize yardmc ol hayrna

Ana Sayfaya Git