Olumlu davranış indirimi uygulandı

DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesi'nde, 2 yıl önce, 13 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 66 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 19 yaşındaki İ.T.'ye verilen 11 yıllık hapis cezası, duruşmalardaki 'olumlu tutum ve davranışı' nedeniyle 9 yıla indirildi.

Haberler 09.12.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulp ilçesinde yaayan 35 yandaki M.Y., 28 Mart 2015 günü zihinsel engelli kz N.Yyi bo bir inaatta, elinde bçak olan .T. ile birlikte gördü. Küçük kzn annesinin geldiini gören .T., olay yerinden kaçarken, madur ve ailesi polis merkezine giderek ikayetçi oldu. ikayet üzerine gözaltna alnan .T., tutuklanrken, olayla ilgili soruturma balatld. Hazrlanan iddianamede sank .T.nin, çocuun cinsel istismar ve Cinsel amaçl çocuu hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 21 yldan 66 yla kadar hapisle cezalandrlmas istendi. üphelinin 15 yandan küçük maduru 2 kez bçakla tehdit ederek, cinsel istismarda bulunduu belirtilen iddianamede, .T.nin beden veya ruh bakmndan kendini savunamayacak durumdaki maduru cinsel amaçla hürriyetinden yoksun brakt da kaydedildi.

BR DAHA BR KIZ ARKADAIMIN ELNE BLE DOKUNMAYACAIM

ddianamenin kabulünün ardndan tutuklu sank .T.nin yarglamas Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesinde yapld. 11 ay tutuklu kaldktan sonra serbest braklan sank .T., madurun olay yerine gitmeyi teklif ettiini belirterek, Sohbet ederken daha önce cinsel ilikiye girdiini söyledi. Kendisinin rzas ile kyafetlerini çkarmasn istedim. Cinsel iliki boyutuna varmadan sevitik. Sonraki gün maduru bo bir inaata giderken gördüm ve peinden gittim. Konuurken annesi geldi ve beni tutmaya çalt. Madurun 13 yanda olduunu bilmiyordum. Yemin ederim ki bir daha bir kz arkadamn eline bile dokunmayacam. Madurla aramzda duygusal ba vard. Kendi rzas ile yüzeysel ilikiye girdik. Aileler duyduktan sonra üzücü oldu, pimanm dedi.

ANNES KAYETç OLMADI

Madurun annesi M.Y. ise ikayetçi olmadn belirterek, Ben herhalde yanl gördüm. Kzm ve san evimin yukarsnda gördüümde çplak deillerdi. Orada ne yaptklarn bilmiyorum. Kzm zihinsel özürlüdür. Kzm ve san soyunuk vaziyette görmedim. ikayetçi deilimdiye konutu.

AABEYMDEN KORKTUUM çN ALEME ANLATMADIM

Madur N.Y. de, san bir düünde tandn belirterek, Arkadamn evinden dönerken kolumdan tutarak zorla tepeye götürdü. Bçak gösterdii için kar koymadm ve yardm istemedim. çünkü korkmutum. Tenha bir yerde kyafetlerimi çkarmam istedi. Korktuum için çkardm ve bana dokunmaya balad. Sonra cinsel istismarda bulundu. Sonraki gün san yolda görünce uzaklamaya baladm. Yanma gelerek bçak gösterdi, 5 lira para uzatt ve benimle ilikiye girmek istediini söyledi. Kabul etmeyince beni orada bir inaatn içine götürdü. Kendisine istemediimi söyledim. O srada annem geldi. Arkadam Fatmann san çardn düünüyorum. Fatma, 3 kiiyle cinsel birliktelik yaamam salad ve bu kiilerden 100er lira ald. Para aldn gördüm. Bu ahslarla istemeyerek iliki yaadm. Bu kiilerle ilikiye girdiimde Fatma yanmdayd. Bunlardan biri suyun içine hap atmt. Suyu içtikten sonra bam çok döndü. Uyandmda kyafetlerimin belden aas yoktu. Bunlar beni cinsel ilikiye zorlad. Aabeyimden korktuum için olanlar aileme anlatmadm dedi.

CEZA NDRM VE BERAAT KARARI

Kararn açklayan mahkeme heyeti, sank .T.yi çocuun cinsel istismar ve Kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan önce 11 yl hapis cezasna çarptrd. Sann durumada olumsuz bir tutum ve davrannn görülmemesini, lehine hafifletici neden kabul eden mahkeme cezay 9 yl 2 aya düürdü.

Mahkeme sann benzer suçlamann yer ald ikinci eylemi ile ilgili ise suçun yasal unsurlar oluturmad gerekçesiyle beraat karar verdi.

çOCUUN RIZASINA TBAR EDLEMEZ

Mahkeme gerekçeli kararda, 15 yandan küçük madurun akl zayfl bulunduunu belirterek, madurun ifadesinde birden çok çeliki bulunduu kaydetti. Sann, eylemini bçakla tehdit ederek ilediine ilikin kesin ve inandrc delil olmad belirtilen kararda, .T.nin 15 yandan küçük maduru cinsel amaçla baka bir yere götürdüü, cinsel istismar suçunu ilediini belirtilerek, 15 yandan küçük olmas nedeniyle rzas olsa da madurun rzasna itibar edilemez denildi.

Ana Sayfaya Git