'Ömürleri 1 gün değil birkaç ay'

Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Hüseyinoğlu, kelebeklerin ömürlerinin halk arasında yer alan algının aksine bir gün değil, birkaç ay olduğunu söyledi.

Haberler 21.06.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Yusuf Hüseyinolu, Halk arasnda kelebeklerin ömürlerinin 1 gün olduunu inannn yanl olduunu belirtti. Kelebeklerin ömrünün normal artlarda ortalama 2 hafta ile 5 hafta arasnda deitiini kaydeden Doç. Dr. Hüseyinolu, havalarn souk olmas halinde ömürlerinin birkaç aya kadar uzadn kaydetti. Hüseyinolu, Bir günlük ömür algsn düzeltmemiz gerekiyor. Eer havalar souk geçerse, o nesil ka denk gelirse uyku dönemini geçirirler, hava artlar normalleince tekrar aktif hale dönüürler. O zaman da birkaç aylk ömürleri olur dedi.

BRçOK ENDEMK TÜRE EV SAHPL YAPIYORUZ

Doç. Dr. Hüseyinolu, çok zengin yaam ortamlarna sahibiz. Sertavul Geçidi adnda bile türümüz var. Birçok türe ev sahiplii yaparz, bunlarn içinde Sultan Kelebei en çok bilinendir. Kelebekler, birçok böcek türü ile beraber meyve ve sebzelerin tozlamasnda, çoalmasnda en önemli role sahipler. O yüzden besin kayna elde etmemizde çok ciddi rolleri var diye konutu.

CANLILAR PANDEMDE RAHAT BR NEFES ALDI

Pandemiyle birlikte doann bo kalmasnn canllar üzerinde olumlu etki yarattn dile getiren Doç. Dr. Hüseyinolu unlar söyledi:

Pandeminin birçok olumsuz yönünü yaadk hala yayoruz ancak bunlara ramen doada farkl gözlemler yaanabiliyor. çünkü insan müdahalesinin faktörü en az seviyeye dümü oldu. Doaya müdahale ettiimde istesek de istemesek de canllarn yaam ortamn bozmu oluyoruz. O yüzden pandemi sayesinde canllar daha rahat yaam ortam buldular. Birçok olumsuz etkenden kurtulmu oldular.

Ana Sayfaya Git