Öncülük yapıyordu?

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Dürümlü mezrasında 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin de yaralandığı terör saldırısına öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanık hakkında 17 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 15.11.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 15.11.2017 - 10:07

Diyarbakrn Sur ilçesine bal Dürümlü mezrasnda 16 kiinin yaamn yitirdii, 23 kiinin de yaraland terör saldrsna öncülük ettii gerekçesiyle tutuklanan sank hakknda 17 kez arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuklu sank Burhan Ta hakknda hazrlanan iddianame, 10. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, terör örgütü PKKnn kuruluu ve yaps hakknda detayl bilgiye yer verilerek, 1984 ylndan itibaren yurt içinde çok sayda öldürme, yaralama, soygun, gasp, yol kesme, köy ve karakol basma ve kundaklama gibi saldrlar gerçekletirdii bildirildi.

Merkez Balar ilçesinde 16 Kasm 2017de üpheli kiilere yönelik yaplan uygulamada ve 21 Austos 2016da Bingölde yaplan operasyonda ele geçirilen dijital materyallerde inceleme yapld belirtilen iddianamede, örgütün sözde orta saha yürütmesinde halkla ilikiler ve YPS sorumlusu olarak faaliyet gösteren Azad Farkin kod isimli terörist Nevzat Gündüze ait olduu deerlendirilen dokümanlarda ismi yer alan üpheli Tan gözaltna alnd ifade edildi.

- Dürümlü katliamnn raporu örgütsel dokümanda çkt

ddianamede, Bingöldeki operasyonda bir araç içerisinde terörist Gündüz ve dier örgüt mensuplarna ait olduu belirlenen örgütsel dokümanlar ele geçirildii, dokümanlarda da katliamdan bir gün sonra tarihli rapor ortaya çktn kaydedildi. ddianamede, raporda katliamn yaand gece u ekilde aktarld:

Dijvar arkada daha ulamad. O yüzden tam bilmiyoruz. Firaz-Ruhat arkadalar gece 01.00de bize ulat. ki öncü aracmz öndeydi. Ruhat-Firaz arkada da ayr bir araçtayd. Kamyon da en arkadayd. Köyün kenarndan çkna geliyorlar bir rampadan araçlar çkyor. Kamyonla arkadalarn aras 500 metre. Arkadalar kamyon gelmeyince 3-4 dakika sonra köye dönüyorlar. Köylüler toplanm. Arkadalar araçla köye dönerken kamyon patlyor. Kamyon rampay çkarken arac köylüler durdurmak istiyor. Djvar arkada Ben PKKlym diyor tartma sürerken köylülerden bazlar çevre köylere telefon açyor. Yolun iki tarafndan 7-8 pikap, 4-5 araç geliyor. Yolu araçlar 2 taraftan kapatyorlar. Araca ate ediyorlar. O esnada arkada araçtan silah ile iniyor. Kouyor sonra araç patlyor. Bizim elimize ulaan bilgi budur. Araçta 13 ton patlayc vard. kinci öncümüz Botan arkadan daysyd. Ayrntl bilgi yarn saat 10.00da getirecekler.

ddianamede, dokümanlarda yer alan bilgilere göre, Tan patlama sonras haber alnamayan Dijvar kod isimli terörist Mehmet Barkn aramaya gittii,terör örgütü PKK/KCKnn krsal kadrolarnda faaliyet gösteren örgüt mensuplarna örgütsel faaliyetler amacyla yardm ettii aktarld.

- Bomba yüklü aracn öncülüünü yapyordu

ddianamede gizli tank Kirpinin tehis tutanana da yer verildi. Tank ifadesinde unlar kaydetti:

üpheli Ta, Lice ilçesi krsal alannda silahl olarak PKK terör örgütü adna faaliyet yürüten örgüt mensuplar ile irtibatl olarak milislik yapmaktadr. PKK terör örgütü üyeleri arasnda örgütsel not aktarm yapar. Terör örgütüne eleman temin ederek örgüte katlmalarna yardm eder. Krsal alana giderek üst düzey örgüt üyeleri ile görüür. Krsal alanda bulunan PKK terör örgütü üyelerine gda ve yaam malzemesi götürür. Lice krsal alannda bulunan Eylül kod adl Murat Üçer ve Botan kod adl Veli Takran üst düzey örgüt üyelerinin milisliini yapar. Bunlardan ald talimatlar dorultusunda keif yapar. Ald talimat üzerine Dürümlü köyünde patlatlan bomba yüklü aracn öncülüünü bu kii yapyordu. üpheli Ta, örgüt üyesi Takrann öz daysdr.

Tan silahl terör örgütünün PKK/KCKnn hiyerarik yaps içerisinde örgütün ideolojisi ve amac dorultusunda hareket ettiinin vurguland iddianamede, u ifadeler yer ald:

PKK terör örgütü tarafndan kamu binalarnn ya da görevlilerinin bulunduu yerlerde bombal araç tarz planlanan saldrlar gerçekletirmek amacyla örgüt mensuplarnn sevk ve idaresindeki araçla saldr planlanan noktaya seyir halinde olan patlayc madde yüklü araca, olas kontrol noktalarnda yakalanmamas ve gidilecek güzergahlarda kolaylk salanmas için öncülük etmitir. Dürümlü köyü sakinlerinin araçtan üphelenerek arac durdurmalar üzerine, örgüt mensuplarnn köy sakinleriyle aralarnda yaanan tartma sonras bomba yüklü araç patlatlarak 16 kiinin ölümüne sebep olunmutur. Bu itibarla müterek fail olarak üzerine atl suçlar iledii anlalmaktadr.

- stenilen ceza

ddianamede, tutuklu sank Burhan Tan hakknda devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, 16 köylünün öldürülmesi olayna ilikin kasten öldürmek suçlarndan 17 kez arlatrlm müebbet ile tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmas veya el deitirmesi suçundan ise 8 yldan 16 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git