Operatörler taşraya "4,5G"yi götürmek için yarışacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca nüfusu 500'den az olan ve mobil haberleşme altyapısı olmayan bin 472 yerleşim yeri de 4,5G hizmeti kapsama alanına dahil edilecek. Söz konusu yerleşim yerlerine baz istasyonu kurulması amacıyla 13 Mart'ta yapılacak ihalede 3 operatör yarışacak.

Haberler 13.02.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlnca, nüfusu 500den az olan ve mobil haberleme altyaps olmayan bin 472 yerleim yeri 4,5G hizmeti kapsama alanna dahil edilmesi amacyla 13 Martta ihale yaplacak.

Evrensel Hizmet Kanunu kapsamnda, Haberleme Genel Müdürlüü ile Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumunun (BTK) yapt çalmayla, Türkiye statistik Kurumu (TÜK) veri tabanna kaytl GSM iletiim altyaps olmayan, krsal kesimde bulunan, yüksek maliyet alanlarndan oluan ve nüfusu 500den az olan bin 472 yerleim yeri belirlendi.

Mobil kapsama oran nüfus bakmndan yüzde 99un üzerinde olan Türkiyede, corafi zorluklar ve yüksek altyap maliyeti nedeniyle baz köylere iletmeciler tarafndan 4,5G hizmeti verilemiyor.

KIRSALA TAINACAK

Bu olumsuz durumu ortadan kaldrmak için tüm masraflar Evrensel Hizmet Bütçesinden karlanmak üzere söz konusu yerlere 4,5G hizmeti götürebilmek için Mobil Haberleme Altyaps Olmayan Yerleim Yerlerine Altyap Kurulmas Projesi hazrland.

Proje kapsamnda 4,5G hizmetinin götürülmesi amacyla bin 472 yerleim yerine baz istasyonu kurulmas için 13 Martta ihale yaplacak. halenin tamamlanmasnn ardndan ie balama tarihinden itibaren 36 ayda söz konusu çalma tamamlanacak. GSM operatörleri (Turkcell, Vodafone, Avea) kurulan bu tek baz istasyonu üzerinden hizmet sunabilecek.

Nüfusu 500den az olan ve bugüne kadar hiçbir mobil haberleme hizmeti alamayan bin 799 yerleim yerinin kapsama alanna dahil edilmesiyle amacyla yürütülen proje de geçen yl tamamlanmt.

Ana Sayfaya Git