Örgüte çocuk kaçırana ağırlaştırılmış müebbet

kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylem kapsamında değerlendir- Yüksek Mahkeme, 15 yaşından küçük çocukları terör örgütüne gönderenlere, söz konusu suç kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren yerel mahkeme kararında isabetsizlik görmedi.

Haberler 04.11.2016 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay, 15 yandan küçük çocuklar terör örgütüne eleman olarak temin etmeyi, devletin egemenlii altndaki topraklardan bir ksmn devlet idaresinden ayrmaya yönelik eylem kapsamnda deerlendirerek, bu suçu ileyenlere arlatrlm müebbet hapis cezas verilmesi gerektiine hükmetti.

Muun Malazgirt ilçesinde Nevzat G. ve Tahsin D, 15 yandan küçük bir çocuu daa götürdükleri iddiasyla gözaltna alnd.

Yerel mahkeme, sanklarn olay tarihinde 13 yanda olduu belirtilen çocuu, terör örgütü PKKya eleman temini amacyla daa götürmelerini, Türk Ceza Kanununun (TCK) 302. maddesinde düzenlenen devletin egemenlii altndaki topraklardan bir ksmn devlet idaresinden ayrmaya yönelik eylem kapsamnda deerlendirerek, sanklara arlatrlm müebbet hapis cezas verdi.

Kararn temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargtay 16. Ceza Dairesine geldi. Daire, dosyaya yönelik incelemesinde atl suç ve öngörülen cezaya ilikin önemli tespitlerde bulundu.

Dairenin kararnda, sanklarn mensubu olduu terör örgütü PKK/KCKnn ülke topraklarndan bir ksmn devlet hakimiyetinden ayrp, bu bölgede bamsz ayr bir devlet kurmak eklindeki amacna yönelik vahamet arz eden eylemler gerçekletirmesi halinde 5237 sayl TCKnn 302. maddesinde tanmlanan suçun oluaca belirtildi.

Dosya kapsamndaki delillere göre, sanklarn eylem ve faaliyetleri bakmndan silahl terör örgütünün üyesi olduklarnda kuku bulunmad aktarlan kararda, suç tarihinde nüfus kaydna göre 13 yandaki madur D.Knn, örgüt üyesi olarak istihdam edilmek üzere örgütün krsal alanndaki kamplarna hukuka aykr ekilde veya zorla götürülmesinin amaç suçu gerçekletirmeye elverili araç suç olup olmadnn tartlmas gerektii ifade edildi.

Birlemi Milletler (BM) Genel Kurulunca kabul edilen çocuk Haklarna Dair Sözlemenin 17, 29 ve 30. madde hükümlerinin TBMMce onaylanarak, iç düzenleme haline dönütüü anlatlan kararda, sözlemeyle çocuklarn temel yaam hakknn salanmas, her türlü müdahale, saldrlara ve sömürüye kar korunmas, özellikle 15 yandan küçük çocuklarn çatmalara dorudan katlmasnn engellenmesi için devletlere pozitif yükümlülükler yüklendii vurguland.

- 15 ya kriteri

Kararda, 4721 sayl Türk Medeni Kanununun (TMK) 10. maddesi gereince ayrt etme gücüne sahip ve kstl olmayan her ergin kiinin fiil ehliyete sahip olduuna deinilerek, 15 yan bitiren çocuun kendi istei, velisinin rzas ve mahkeme kararyla ergin klnabilecei, buna göre, medeni hukukta ergin klnmak için 15 yan bitirilmesinin kriter alnd vurguland.

Ceza hukukunda ise kiinin ahsna sk skya bal haklar yönünden rza açklamada 15 yan esas alnd belirtilen kararda, hürriyeti tahdit suçunda ilgilinin rzasnn hukuki deer ifade edebilmesi için rzann üzerinde tasarruf edebilecei bir hakka ilikin olmas, kiinin olaylar alglama ve davranlarn yönlendirme yeteneinin gelimi olmasnn yannda, 15 yan bitirmi bulunmas ve fiilden önce, en azndan fiilin ilendii srada rzay açklamas gerektii kaydedildi.

Aksi takdirde geçerli bir rzann varlndan söz edilemeyecei aktarlan kararda, Bu durumda 15 yan bitirmeyen kiinin cebir, iddet, tehdit ya da hile kullanmakszn hukuka aykr ekilde hürriyetinin snrlanmas halinde hürriyeti tahdit suçunun basit ekli oluacaktr. Rza hukuki deer ifade etmeyecektir. denildi.

Kararda, 15 yandan küçük çocuklar terör örgütüne göndermenin, devletin egemenlii altndaki topraklardan bir ksmn devlet idaresinden ayrmaya yönelik eylemi gerçekletirmeye elverili olup olmadna yönelik deerlendirmede ise u tespitte bulunuldu:

Kusurluluk yetenei tam olarak gelimemi, medeni hukuk bakmndan ergin olarak kabul edilmediinden fiil ehliyeti bulunmayan çocuklarn, silahl terör örgütlerinin emrine verilip, savaç olarak yetitirilmeleri, örgütün amaçlar dorultusunda silahl çatmalara sürülerek gerek kendileri için gerekse baka ahslar bakmndan tehlikeli, suç makinesi haline dönütürülmeleri, amaç suçu ilemeye elverili kabul edilebileceinden mahkemenin kabulünde isabetsizlik yoktur.

Anadolu Lisesi 11. snf örencisi olan madurun yann tespitinin, suçun vasflandrlmas açsndan önem tadnn alt çizilen kararda, madurun doum kaytlar incelenip, Adli Tp Kurumuna sevk edilerek suç tarihindeki kemik ya belirlendikten sonra, 15 yandan küçük ise bu kriterlere göre karar verilmesi gerektii kaydedildi.

Kararda, madurun 15 yandan büyük olmas durumunda ise velisinin ikayetçi olmamas nedeniyle kiiyi hürriyetinden yoksun brakma suçunun olumayaca ve sanklarn TCKnn 314/2. maddesinde düzenlenen silahl terör örgütüne üye olmak suçundan cezalandrlmalarnn gerekecei anlatld.

Ana Sayfaya Git