Örgüte sempati suç oluşturmaz!

Mahkeme: Sempati duymak 'örgüt üyeliği' suçu oluşturmaz.

Haberler 28.11.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn merkez Balar ilçesinde 2016 ylnda çkan olaylarda PKKl teröristlere hendek kazmada yardm ettii iddiasyla tutuklanan ve hakknda, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan arlatrlm ömür boyu hapis istemiyle dava açlan 28 yandaki Y.E.E.ye, terör örgütü üyelii suçundan 6 yl 3 ay hapis cezas verildi. Mahkeme, gerekçeli kararnda terör örgütü üyelii ile ilgili ayrntl deerlendirmelerde bulunurken, sempati duymann örgüt üyelii suçu oluturmayacan belirtti.

Merkez Sur lçesinde 2015 ylnda hendek olaylar devam ederken, 14 Mart 2016 günü Balar ilçesi Kaynartepe mahallesinde PKKllar tarafndan hendek kazlarak güvenlik güçlerine kar silahl saldr eylemi balatld. Günler süren olaylardan 1 gün sonra operasyonun devam ettii Kaynartepe mahallesi 233üncü Sokak içerisinden çkan sivillerin arasnda bulunan 28 yandaki Y.E.E., elleri ve pantolonu çamurlu olduu için gözaltna alnd. Teröristlerin kendisini tehdit ederek, zorla hendek kazdrdn öne süren üpheli tutuklanrken soruturma balatld. Soruturma kapsamnda ifadesi alnan baka bir üpheli, Y.E.E.yi hendek kazarken gördüünü söyledi. Gözaltna alndktan sonra sa ayann krk olduu ortaya çkan Y.E.E.nin elbiselerinde saf halinde beyaz, kristal bir madde görünümündeki kuvvetli patlayclar arasnda bulunan RDX tespit edildi. Hazrlanan iddianamede, üphelinin devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezas ile yarglanmas istendi. E.Y.Y., Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde yargland. 10 aylk tutukluluk ardndan tahliye edilen E.Y.Y. ifadesinde, PKK ile ilikisinin olmadn savunarak, öyle dedi:

Akam eve gidiyordum. Sokakta silahl 10-15 kii vard. Beni durdurup nereye gittiimi sordular. Eve gideceimi söyleyince, Hendek kazacaksn, kazmazsan kafana skarm dediler. Sokakta bulunan silah, mermi, roketatar ve mühimmatlar alarak bir eve götürmemi söylediler. Mühimmatlar tadm. Ardndan bana hendek kazdrdlar. Gece örgüt mensuplar ile güvenlik güçleri arasnda çatma çkt. çatmann devam ettii esnada ben kazmaya devam ediyordum. Sonra kendimi yere attm. Benim üzerimden güvenlik güçlerine ate ediyorlard. çatma sabaha kadar sürdü. çatma bitince eve kaçmaya baladm. Sokakta polisler tarafndan durduruldum. Gece yaadklarm polislere anlattm. radem dnda tehditle, örgüt mensuplarnn mühimmatn tadm ve hendek kazdm. Silahl eyleme katlmadm.

EYLEME ARA VERMEK, SLAHLI MÜCADELEDEN VAZGEçT ANLAMINA GELMEZ

Mahkeme, sank Y.E.E.ye, silahl terör örgütüne üye olma suçundan 6 yl 3 ay hapis cezas verirken gerekçeli kararda terör örgütü üyelii ve koullarnn olumas ile ilgili ayrntlara yer verildi. Mahkeme, bu suç tanm ile korunan hukuk deerin, kamu güvenlii ve bar olduunu kaydetti. Kamu güvenlii ve barnn bozulmasnn bireyin güvenli, bar içinde yaama hakkn zedeleyeceini ifade eden mahkeme, örgüt yöneticisi olmak için örgütün kurucusu olmann gerekmediini, terör örgütün bir lideri ancak, birden fazla yöneteni olabileceini kaydederek, Örgüte katlmakla kii, örgüt üyeliini kabul etmi saylmaktadr. Örgüt üyeliinin gerçeklemesi, katlma iradesinin somut davranla ortaya konulmas ve iradenin devaml katlmaya yönelik olmas gerekir. Bir örgütün silahl mücadeleden vazgeçtiinin kabulü için uzun süre silahl eylemlere ara vermesi yetmez. Örgütün silahl mücadele stratejisinden vazgeçmi olmas gerekir denildi.

SEMPAT DUYMAK ÖRGÜT ÜYEL SAYILMAZ

Örgütle organik ba kurup örgütsel faaliyet yürüttüü tespit edilemeyen failin örgüt üyesi olarak kabulünün mümkün olmad belirtilen kararda, Failin örgütün benimsedii siyasal ideoloji ve görüe sahip olmas, yaknlk duymas, yani örgütün sempatizan olmas, soyut olarak örgüt veya ideolojisine ait eserleri okumas, bulundurmas ile snrl eylemleri onun silahl örgütün üyesi saylmas kabulüne elverili deildir. Sadece örgüte sempati duymak bu suçu oluturmaz görülerine yer verildi.

ESNAFA KEPENK KAPATTIRAN ÖRGÜT ÜYES OLARAK KABUL EDLMEL

Esnafa örgütsel güç ve organizasyonla kepenk kapattrlmas eylemini yaptran kiilerin örgüt üyesi olarak kabul edilmesi gerektiini belirten Mahkeme, esnafn örgüt adna talimat ve talebi kendisine getiren kiileri dinlediini, aksi halde ciddiye alp kepenkleri kapatmayacan kaydetti. Kepenk kapatma eyleminin iddet kullanarak bask, korkutma, yldrma, sindirme veya tehdit biçiminde ortaya çkan terör yöntemi olduunu kaydeden mahkeme, kepenk kapatmann örgütün toplumsal etkinliini, zorlayc gücünü ortaya koymay ve youn propagandasn amaçladn ifade etti. Kepenk kapattrmann genellikle PKK terör örgütü tarafndan benimsenen bir eylem türü olduu belirtilen kararda, unlar yer ald:

Geni bir alandaki esnafa eylem çarlar dorultusunda iyerlerini açmamalar yönünde bildirimde bulunup sonuç alan sanklar, eylemlerinin ileni biçimi ve niteliinden hareketle örgütün hiyerarik yapsna dahil örgüt üyesi kabul edilmelidir. Örgüt adna para toplayan kiilerin de yap içinde hiyerariye tabi olduu, dikkate alnarak örgüt üyeliinden cezalandrlmaldr. Failin mutlaka örgütün da kadrosunda olmas söz konusu deildir. Bazen fail geri cephe ve kent çalmalarna yönelik younluk, süreklilik ve çeitlilik gösteren kent faaliyetlerinde bulunur.

Ana Sayfaya Git