Ortak vekalet!

GAZİANTEP Bölge Adliye Mahkemesi, Elazığ 1'inci Aile Mahkemesi'nin boşanma davasında, çocuğun velayetini anneye veren kararını bozarak, velayetin hem anneye hem babaya verilmesine hükmetti. Bu kararla birlikte Çorlu Aile Mahkemesi ve Yargıtay'dan sonra ilk kez bir bölge adliye mahkemesi de ortak velayet konusunda karar vermiş oldu.

Haberler 03.11.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avukat Emre Alimolu, Elaz 1inci Aile Mahkemesinin ortak velayet taleplerini kabul etmesi halinde, bu karar veren ilk mahkeme olacan belirterek, Elazdaki mahkeme, ilk ortak velayet karar veren mahkeme olma unvann Tekirdan çorlu ilçesindeki aile mahkemesine kaptrd. Bölge adliye mahkemesinden ilk kez böyle bir karar verilmi oldu dedi.

Elazda, 2004 ylnda evlenen Y.K. ve D.K, iddetli geçimsizlik nedeniyle 28 ubat günü anlamal boanma talebiyle Elaz 1inci Aile Mahkemesine bavurdu. Boanma talebinde Y.K. ve D.K., 9 yandaki kzlar E.K. için ortak velayet talebinde bulundu; ancak mahkeme, müterek çocuun velayetini yalnzca daval anneye verilmesini kararlatrd. Bunun üzerine aile, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Hukuk Dairesine temyiz talebinde bulundu. Hukuk Dairesi, 13 Ekim günü verdii kararla Elaz 1inci Aile Mahkemesinin kararn bozarak, çocuun velayetinin hem anneye hem babaya verilmesi yönünde karar ald.

BR LK OLDU

Konuyla ilgili açklama yapan avukat Emre Alimolu, Türk Medeni Kanununa göre, mahkeme, boama karar verdiinde müterek çocuun velayetinin anneye ya da babaya verildiini söyledi. Anneyle babaya ortak velayet verilemediini belirten Alimolu, Ancak Türkiye Cumhuriyeti 14 Mart 1985 tarihinde imzalanan 11 Nolu Protokol ile Deiik nsan Haklarn ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözlemeye Ek 7 Nolu Protokolünün onaylanmas ve protokolün 25 Mart 2016 tarihli Resmi Gazetede yaymlanmasyla velayetin hem anneye hem babaya ortak verilmesinin önü açlmt dedi.

ORTAK VELAYET

Elaz 1inci Aile Mahkemesinin ortak velayet talebini kabul etmesi halinde, bölge adliye mahkemeleri kapsamnda, ortak velayetle ilgili hükmeden ilk yerel mahkeme olacan da dile getiren avukat Alimolu, Ortak velayete hükmeden ilk yerel mahkeme, Tekirdan çorlu ilçesindeki aile mahkemesi olmu ama bölge adliye mahkemeleri kapsamnda alm olduumuz ortak velayet karar bir ilktir. Bu kararla birlikte hem yerel hem bölge hem de Yargtay Mahkemeleri ortak velayet konusunda karar vermi oldular diye konutu.

Ana Sayfaya Git