Oruç Tut Sıhhat Bul

Allah’a kulluk bilincinin dört bir yanımızı sardığı oruç iklimini girdik. İlahiyatçılar, Sağlık uzmanları “Nefsi terbiye için bir mektep olan Ramazan, manevi ve fiziki direncimizi artıracaktır. Oruç tutan sıhhat bulur” dediler.

Haberler 13.04.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ba rahmet, ortas mafiret, sonu ise cehennem azabndan kurtulu ay olan 11 ayn sultan Ramazan- erif balad. Ramazan aynn gelmesiyle Müslümanlar üzerlerine farz olan ve slamn art olan oruç ibadetlerine balad. Oruç sayesinde hem manevi olarak hem de bedeni olarak temizleniriz.

Rabbimizin rzasn kazanmak için tuttuumuz oruçla, Peygamberimizin (S.A.V.), Oruç tut shhat bul hadisinde buyurduu gibi salk da kazanrz. Orucun salk açsndan faydalar saymakla bitmiyor. Uzmanlar da yaptklar açklamalarda, oruç tutmann salk açsndan pek çok yarar olduunu belirtiyorlar. Beslenme ve Diyet uzman eyda Demirçelik de orucun salmza faydalar ile ilgili unlar söylüyor:

ORUCUN SALIA FAYDALARI

Dengeli bir beslenme örüntüsü, düzenli uyku ile vücudumuz Ramazan aynda zararl fazlalklarndan arnarak kendini yeniler. Düzenli bir beslenme alkanl kazanabilmemiz için bir frsat doar. Ramazan ayn ruhen ve bedenen arnma yani bir detoks ay olarak da düünebiliriz. Salkl ve dengeli beslenerek orucun salmz üzerindeki faydal etkilerinden yararlanld bir Ramazan ay diliyorum.

SNDRM ORGANLARI DNLENR

Metabolizma, gün içerisinde tüketilen gdalar hazmetmekle urat için vücudumuzun savunma ve baklk sistemi zayflar. Oruç srasnda sindirime ayrlan zaman azald için, iftar ve sahurda dengeli ve salkl beslenmeyle mide ve barsaklar bu süreçte dinlenerek kendini yeniler. Özellikle durmakszn çalan karacierin dinlenmesine olanak salayan oruç, kan içerisinde yer alan akyuvarlarn da performansyla vücudumuzdaki her organ ayr ayr dinlendirir ve hastalklara kar direnç salar.

HÜCRELER ONARIR

Oruç tuttuunuzda, vücuttaki hücreler otofaji ad verilen hücresel bir ilemi balatr. Bu ilem, hücrelerin parçalanmas ve zaman içerisinde hücrelerde oluan ölü ya da ilevsiz proteinlerin atlmasn salar. Otofaji orannn artmas kanser ve alzheimer gibi hastalklara yakalanma riskini azaltr.

NSÜLN DRENCN AZALTIR

Düzensiz, salksz beslenme ve hareket azlndaki art neticesinde Tip 2 diyabet son yllarda önemli derecede yaygn hale gelmitir. Yüksek kan ekeri seviyeleri insülin direncinin artmasna sebep olur. Salkl beslenme kurallar ile tutulan oruç, kan ekeri seviyelerinde önemli miktarda azalmaya yardmc olurken dolaysyla insülin direncinde de azalmaya sebep olur.

Oruç ile ilgili bir dier yaplan aratrmada diyabetin en önemli komplikasyonlarndan biri olan böbrek hasarna kar koruduunu da ortaya çkarmtr. Bu da gösteriyor ki oruç, tip 2 diyabetine yakalanma riski yüksek insanlar için koruyucudur.

NFLAMASYONU AZALTIR

Oksidatif stres, yalanmann yannda daha pek çok kronik hastala (diyabet, obezite, kanser vb.) neden olan durumlardan biridir. Yaplan aratrmalar oruç tutmann vücudun oksidatif strese kar direncini arttrdn ortaya çkarmtr. Ayrca, uzun süreli açln inflamatuvar belirteçleri azaltarak birçok yaygn hastaln ana nedeni olan iltihaplara kar korunmay saladn göstermitir.

KALP SALIINI KORUR

Günümüzün en yaygn rahatszlklardan olan kalp hastal önemli bir problem tekil etmektedir. Salksz beslenme, hareket azl gibi çeitli faktörler kalp hastal riskinin artmasn salar.

Oruç, kalp saln destekleyen faktörlerden iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü arttrrken, kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranlarnda düüe yardmc olmaktadr. Yaplan bir aratrmada orucun ya ve eker metabolizmasnda rol alan ve kalp hastalklar ve kalp krizine kar koruyan bir hormon olan Adiponektinin seviyesini arttrd sonucuna ulalmtr.

KANSER ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

Kanser hastal, kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize olmu bir hastalktr. Oruçlu kiide organizma kendini kontrol etmeye vakit bulur ve böylelikle kanser hücrelerinin oluumunu bandan engellemi olur. Ayn zamanda kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi srasnda ortaya çkan çeitli yan etkileri azaltmas da orucun faydalar arasnda yer alr.

ZHNSEL FONKSYONLARI ARTTIRIR

Ramazan aynda oruç tutarken uzaklatmz fiziksel istekler, beynimizin yaplan ilere younlamasn salar. Gereksiz metabolik aktivitelerle uramayan vücut, alglama ve örenmeye odaklanarak hafzamzn daha iyi çalmasna katkda bulunur.

Açlk, beyin sal için önemli olduu saptanan çeitli metabolik özellikleri iyiletirir. Yaplan çalmalarda beyin fonksiyonlar için faydal olabilecek yeni sinir hücrelerinin büyümesini arttrabileceini göstermitir.

Ayn zamanda yetersizlii halinde depresyon ve farkl beyin problemlerine yol açabilen nörotrofik faktör denilen beyin hormonu seviyelerinin artmasna da yardmc olmaktadr.

ALZHEMER HASTALIINI ÖNLER

Alzheimer hastal, çounlukla ileri yataki insanlar arasnda görülen çok yaygn bir nörodejeneratif hastalktr. Bu hastaln kesin olarak bir tedavisi yoktur. Bu nedenle ilk etapta ortaya çkmasn önlemek büyük önem tar. Yaplan bir aratrma, orucun Alzheimer ve Parkinson hastalnn oluumunu geciktirebileceini ya da ciddiyetini azaltabileceini ortaya çkarmtr.

Ana Sayfaya Git