Osmanlı geleneği: ihtiyacın kadar al

Diyarbakır’da esnaf Mehmet Yüksel, iş yerindeki masasının üzerine para kutusu bıraktı. Her gün bu kutuya bir miktar para bırakan Yüksel, ihtiyaç sahiplerinin hiçbir şey söylemeden parayı alıp gitmelerini sağlıyor.

Haberler 23.12.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda kuyumcu esnaf, i yerindeki masasnn üzerine para kutusu brakt. Her gün kutuya bir miktar para brakan esnaf, ihtiyaç sahiplerinin herhangi bir ey söylemeden kendilerine yetecek kadar paray alp gitmelerini salyor.

Merkez Kayapnar ilçesinde kuyumcu olan Mehmet Yüksel, ihtiyaç sahibi vatandalar için i yerinde bulunan masasnn üzerine para kutusu brakt. Bir lira, 5 lira, 10 lira ve 20 liralk dört fakl kutu brakan Yüksel, ihtiyaç sahiplerinin kendilerine yetecek kadar para alp gitmelerini salyor. htiyaç sahiplerinin paray alrken rencide olmasn istemedii için böyle bir uygulama balatan Yüksel,

bu ii büyüklerinden gördüklerini ve Osmanl geleneine yakn bir ey yapmaya çaltklarn belirtti.

KEND KASASI GB GELP PARASINI ALIP GDER

Büyüklerinden gördüü bu gelenei sürdürdüklerini ifade eden Yüksel, ticaretle uratklar, para kazandklar için gelen kiiyi mutlaka bo göndermediklerini söyledi. Yüksel, htiyac varsa veya yoksa eer kendini o hale getirip de gelip de dilencilik eklinde para istiyorsa bende personellere sürekli söylüyorum hiçbir insan bo çkartmayn. htiyac olan içeri girip de elini açp sonra adam megul edip veya belki bozuk paras olmayabilir. O an vatandaa kar zor durumda kalmamas için hem esnaf hem de ihtiyac olan vatandaa böyle bir ortam olumasn diye kalktm böyle bir çözüm yaptm. Bizim abonelilerimiz var. Hafta da gelip 10 lira alan var, ya da 20 lira alan var. Birde 5likler var. Bunlar abonelerimizedir. Ben kaç sefer ahit oldum. Dikkat ettim içeriye giriyor ihtiyac vardr. Ben ona demiim ki her hafta gel 10 liran al, ya da 20 liran gel al. çeriye girmitir, o an tandk birini görmü hemen utanm. Ya da baka bir eyle megul olmu paray almadan darya çkm. Ben buna birkaç sefer ahit oldum. Dedim ne yapabiliriz diye, rencide olmasn kimse. Zaten bu yardm yapyoruz bu aboneliklerimize. Böyle bir çözüm bulduk. 10 liralk, 5 liralk birde 1 liralk kutu braktk oraya. Tabi bu houma gidiyor. çeriye giriyor. Biz iimizle urarken o da gelip bir lirasn alyor. Sonra gelen 5 liralk abonelikte biliyor. Hiç kartrmazlar yani. Kendi kasas gibi gelip 5 liraln alr hiç kimse fark etmeden. Ya da 10 lira alr çkp gider. Osmanl döneminde bun benzer gelenek yaplm ve bu ekilde bizde devam ettiriyoruz. Hiç kimseyi rencide etmeden gelip de ihtiyacn alr ve kalabaln içinden çekip gider. Bu güzel eyler esnaflarda hep görmek istiyoruz. Artk inallah bizde örnek oluruz. Bundan sonra birkaç tane esnafta çkar böyle bir ey yapar. Bu dilencilii de kaldralm dedi.

Vatandalardan Abdullah Özkorkmaz, baz ihtiyaç sahiplerinin para isterken rencide edildiini, bu uygulamann yerinde olduunu söyledi. Özkorkmaz, Herkes gelip kutudan parasn alp gidiyor. Sanki böyle abone gibi içeri giriyor, parasn alyor, bunlarda kendi ilerine bakyor. Ben o kadar mutlu oluyorum ki, keke bütün esnaf bunu yapsa diye konutu.

Ana Sayfaya Git