Otizm'de farkındalık

Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Diyarbakır'da bir dizi organizasyon yapıldı.

Haberler 04.04.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüü ve Kayapnar Belediyesi tarafndan ortaklaa gerçekletirilen, Dünya Otizm Farkndalk Günü etkinliklerde ilki, Kayapnarda yapld.

Bir Nikh Salonu önünde buluan otizm engelli çocuklar ve vatandalar l Milli Eitim ube Müdürü Sevgi Gökta ve Kayapnar lçe Milli Eitim Müdürü Muhammed Ensari öncülüünde Admlarmz Otizmli çocuklar çin Atyoruz yürüyüü gerçekletirildi. Katlmclar, Hasta deil farklyz, Otizme mavi k yak ve otizm bir engel deil farkllktr sloganlar eliinde Kayapnar Kültür ve Sanat Merkezine kadar yürüdü.

Kayapnar Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekletirilen programa ise Vali Yardmcs Sercan Gökdemir, l Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan, Kayapnar Kaymakam Mustafa Klçn ei Hatice Klç, Kayapnar lçe Milli Eitim Müdürü Muhammed Ensari, Sur lçe Milli Eitim Müdürü Eyyüp Uçak, l Milli Eitim ube Müdürleri Sevgi Gökta ve Naif Kele, Kayapnar lçe Milli Eitim ube Müdürleri, Kayapnar RAM Müdürü Erkan Üçkarde, otizmli çocuklar ve aileleri katld.

Sayg duruu ve stiklal Maryla balayan programda ilk olarak otizmli çocuklardan oluan müzik grubu tarafndan mini bir konser verildi. Kayapnar RAM Müdürü Erkan Üçkarde tarafndan otizm konulu bir sunum yapld.

ASLAN: BU çOCUKLAR BZM YA CENNETMZ YA DA FELAKETMZ OLACAKLARDIR

l Milli Eitim Müdürü Aslan, Bizlere emanet edilen otizmli çocuklarmza hizmet ederken öncellikle empati yaparak, onlara bir anne-baba, karde-abla olduumuzu düünerek yaklamalyz. Onlara daha gayretli, daha sevecen, daha merhametli ve efkatli davranmalyz. Elbette ki özel rehabilitasyon merkezlerimiz kar amaçl kurulmu olabilirler. Ama be inanyorum ki bütün rehabilitasyon merkezlerimiz bu hassasiyet içerisinde çalyorlar ve çalmaya da devam edeceklerdir. Zaman zaman rehabilitasyon merkezlerine gittiimde, bizzat çocuklarla ilgilendiimde gerçekten çok farkl çocuklar olduunu fark edebiliyorum. Anne-babalar imdi onlar uzaktan sevmek, uzaktan tanmaya çalmak kolay diyebilirler. Ama onlarn anne-babas olmak, onlarla birlikte yaamay bizlere anlatn diyebilirler. Sevgili anne-babalar; ite bu çocuklar bizim cennetimiz olmaya yeterlidir. Bunlara göstermi olduumuz sabr ve gayretle cenneti hak edebiliriz. Bu çocuklar anne-baba ve eitmenler olarak bizim ya cennetimiz ya da felaketimiz olacaklardr. Bu çocuklarmza ne kadar gayretli ve güzel bir eitim verirsek bizler görevimizi o kadar güzel yerine getirmi oluruz. Biz eitimciler olarak verdiimiz eitimlerle onlarn hayatlarn deitirebiliriz. Biz bu konuda elimizden gelen bütün gayreti göstereceiz. Bizi bu güzel çocuklarmzla buluturan ve emei geçen herkese çok teekkür ediyorum dedi.

GÖKDEMR: OTZM BR HASTALIK VEYA BR ENGEL DEL, BR FARKINDALIKTIR

Vali Yardmcs Sayn Sercan Gökdemir ise, 2 Nisan Dünya Otizm Farkndalk Günü münasebetiyle yaplan tüm etkinliklerin maksad bir farkndalk yaratmaktr. Gördüümüz kadaryla maksat da hasl olmutur. Burada gözlerine baktmz çocuklarmz lisan- halleriyle, dier gençlerimiz de hem AVM etkinliklerinde hem de müzik dinletisiyle bu farkndal yerine getirdiler. Geçtiimiz günlerde sosyal medyada otizmli çocua sahip bir sanatçmzn kendisi için verdii örnek çok houma gitmiti. Biz bir bebek bekliyorduk, Allah bize bir melek gönderdi eklinde verdii örnek beni çok etkilemiti. Eminim ki otizmli çocuklara sahip anne-babalarmzn hepsinin düünceleri bu yöndedir. Onlarn cennette sizlere efaatçi olacana inanyoruz. Ülkemizi dousuyla-batsyla hepimiz çok seviyoruz. Eer ki ülkemizi 780 bin kilometrekarelik bir bahçeye benzetecek olursak, bu bahçede yetien 80 milyon insanmz yani çiçeimiz var. Bahçede her türden çiçek yetiiyor. Bu çiçek bahçesinin en nadide ve güzel kokan çiçekleri uan aramzda bulunuyorlar. Otizm bir hastalk veya bir engel deil, bir farkndalktr. Önemli olan bu farkndal bütün ülkeye anlatabilmektir. Bu etkinlikte emei geçen Milli Eitim camiasna ve Kayapnar Kaymakamlna çok teekkür ediyorum ifadelerine yer verdi.

Aslan daha sonra, Vali Yardmcs Gökdemire katlmlarndan dolay çiçek takdim edildi. Program, otizmli çocuklara hamburger datm ve yüz boyama etkinliklerinin ardndan son buldu. Öte yandan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkndalk Günü kapsamnda limizde bulunan alveri merkezlerinde otizm farkndalk tiört datm, Otizm çin çal müzik dinletisi gibi duyarll gelitirme etkinlikleri düzenlendi.

Ana Sayfaya Git