‘’Oyun bağımlılığı 'akıl hastalığıdır’’

Dünya Sağlık Örgütü, bilgisayar oyunu bağımlılığını resmen akıl hastalığı olarak tanımladı. Uzmanlar, oyun oynamak ile oyun bağımlısı olmak arasındaki 3 büyük farkını da açıkladı.

Haberler 22.06.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütünün teknoloji bamll alannda uzman isimlerinin 29 Kasm-1 Aralk 2017de Yeilay ev sahipliinde bir araya geldii belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

Online oyun ve online kumar bamll üzerine hastalk, önleme, koruma, tedavi, rehabilitasyona dair tüm konular konuulduu. DSÖnün hastalk snflandrmalarn kararlatraca ICD-11 (Uluslararas Hastalk Snflandrmalar) için ciddi hazrlklar yapld. Bu kapsamda haziran aynda gerçekletirilen ICD-11de online oyun ve kumar bamll resmen bir ruhsal salk problemi olarak tanmland. Toplantya 20nin üzerinde uzman katld.

DSÖye göre teknoloji bamllnn 3 belirtisinin bulunduunu ve bu belirtilerin ilkinin oyun davrannn dier sosyal aktivitelerin önüne geçmesi olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti: kincisi bu davrann önlenememesi. Üçüncüsü de kiinin belirli bir ekilde strese girmesi, kiisel, sosyal ve eitimsel alanlarna vakit ayramamasdr. Sonuçta kii uykusuzluk, beslenme problemleri ve fiziksel rahatszlklar yayor. Bu davrann bamllk olarak kabul edilebilmesi için en az 12 ay sürmesi gerekiyor.

Teknoloji çocuklar susturma arac deildir

Dernek bakan Yahya Öger ise, Maalesef ki çocuklarmz ile ba edemediimiz durumlarda, çok yorulduumuz zamanlarda, çocuklarmz çok hareketli olduu durumlarda, arkadalarmz ile dar çktmz, rahat sohbet etmek istediimiz zamanlarda, çocuumuz aladnda susturmak istediimizde, srar edip tutturduu zamanlarda (ne kadar çok sebebimiz, kullandmz alan var deil mi?) ekran eline veriyor ve sakinlemesini, susmasn, durmasn, bir an bile olsa kafamz dinlemeyi istiyoruz. Snrsz bir dünyann içerisine çocuumuzun yalnz bana dolamasna, kendini kandrarak hep bir sakinletirici araca baml olarak kendini sakinletirebileceini öretiyoruz

Tatil demek snrsz teknoloji kullanmak demek deildir!:

çocuklarn ebeveynlerinden en büyük istekleri tatil boyunca istedikleri kadar televizyon izlemek veya bilgisayar oynamak olabilir. Fakat unutulmamaldr ki bunlarn kstlanmas çocuun okul dönemi ile ilgili deil, genel geliim ve dikkati için gereklidir. Bu nedenle de televizyon ve bilgisayar sürelerine arya kaçmadan kontrol altnda devam ettirilmelidir.

çocuklar bu tatilde baml deil sosyal olsunlar

Be duyuya hitap eden oyunlar oynasnlar: çocuklarn dünyay ve çevreyi en iyi tanmalarnn yolu be duyularn da kullanarak yaptklar etkinliklerdir. Eski zamanlardan beri bu oyunlarn en zengin kayna sokak tr. Sokakta oynanan oyunlar yaratcl, problem çözme becerisini, sosyal ilikileri gelitirir. Bunu deneyimlemesi için çocuunuza imkn yaratmaya çaln. Sitenizin bahçesi, anneannesinin meyve bahçeli evi veya onun arkadalarn da gezinize katacanz park, orman gezilere katlmasn tevik edelim

Ana Sayfaya Git