Oyuncak sayısına dikkat; oyun kalitesini etkiliyor

Çocukların ve oyunların vazgeçilmezi arasında yer alan oyuncakların sayısının çocuğun hayal gücünü etkilediğini belirten Dr. Psikolog Hale Kahyaoğlu Çakmakcı, "Çocuklar ne kadar fazla oyuncak sahibi olurlarsa o kadar az oyun kurabiliyor. Oyuncak çokken çocuklar sadece oyuncaklara bakıp değiştirmekle meşgul oluyor” dedi.

Haberler 05.07.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kutular dolusu çizgi film karakterleri, figürler, pilli elektrikli ve kumanda edilebilen çeit çeit oyuncaklar evlerde yn halindeler. çocuklarn vakit geçirmesi için ebeveynlerin ald oyuncaklarn says arttkça çocuklarn hayal gücü, oyun kurma yetenei etkileniyor.

Ailelerin çocuklar mutlu etmek isterken geliimlerini etkilediklerini belirten Psikolog çakmakc, çocuklarn oyun oynamaya ihtiyac olduu kesin ancak bu malzeme ve materyaller evinizde var olan malzemelerden ibaret olabilir. Ekstra bir eye ihtiyacnz olmayabilir. Maazalardan yapacanz pahal alveriler yerine evinizde kullanabileceiniz bir tencere, kapak, piknik bardaklar, bos yumurta kutular, kibrit çöpleri gibi birçok malzeme ile çocuklarla oynayarak vakit geçirebilirsiniz. Oyuncak çokken çocuklar sadece oyuncaklara bakp deitirmekle urarlarken, oyuncak azken çocuklar hem oyunca birbiriyle paylayor hem de oyun içerisinde birbirleriyle konumaya balyorlar ifadelerini kulland.

OYUN KURMA YETENE GELMYOR

çocuklar ne kadar fazla oyuncak sahibi olurlarsa o kadar az eleniyor ve az oyun kurabiliyor diyen çakmakc, unlar söyledi:

Bir çocuun önünde 30 oyuncak olduu zaman bu oyuncaklarn hangisiyle oynayacan seçerken zaten zaman geçiyor. Biz bu çocuun önüne daha az oyuncak koyduumuz zaman o oyuncaa dikkatini verebiliyor. Böylece oyun kurarak nitelikli oyun oluturabiliyor. Önemli olan ey oyuncak says deil, çocuun oyuncaklarla ne kadar sure oynad, kiminle nasl vakit geçirdii ve oyunu ne ekilde kurgulayabildiidir.

OYUNCAK ROTASYONU YAPILMALI

Ailelerin oyuncak rotasyonu yapmas gerektiini dile getiren çakmakc, Mesela çocuumuzun 40 ya da 50 tane oyunca var. çocua unu oyna, bunu oyna demek yerine ondan oyuncaklardan bir ksmn seçmesini isteyebiliriz. Buna oyuncak rotasyonu diyoruz. 10 gün boyunca bu oyuncaklar oynuyor. Sonraki hafta 10 oyuncak daha seçmesini istiyoruz. Böylelikle çocuk her oyuncakla rotasyon yaptnda kendisini fazla sayda oyuncaa sahip ve her seferinde baka oyuncaklarla oynuyor gibi hissediyor. Böylelikle oyuncak yn ve kirliliinin önüne geçmi oluruz önerisinde bulundu.

GELM DÜZEYNE UYGUN OYUN VE OYUNCAK TERCH EDLMEL

çocuklarn geliim düzeyine uygun oyunlarn tercih edilmesi gerektiini hatrlatan çakmakc, çok küçük yataki çocuklar için daha büyük nesneli, yumuak ve dokulu oyuncaklar, ya ilerledikçe daha detaylandrlm oyuncaklar olabilir. Ahap oyuncaklar, puzzlelar, bebek evleri, insan ve hayvan figürleri, kuklalar, bo kutularn olduu her ey olabilir. çocuumuza mutlaka evde bir oyun köesi yapalm. Ar yaplandrlm ve yaratcl engelleyen figürleri alrsak sadece bunlarla oynar ama yaratcln kullanamayabilir. Bu yüzden saydan ziyade oyuncan kalitesi çok önemli dedi.

OYUN OYNAMAYAN çOCUA DKKAT

Oyun oynamann çocuklar üzerinde birçok olumlu etkisi olduuna vurgu yapan çakmakc, oyun oynamayan çocuun ruh salndan üphelenilebileceini söyledi.

Oyun oynamayan çocukta geliim gerilii, otizm gibi hastalklar görülebileceini belirten çakmakc, Dolaysyla oyun kurguluyor ve oynuyor olabilmesi bizim için geliimini de ölçen bir araç. çocuklar yaklak 1.5-2 yalarnda yava yava m gibi yapma oyunlar ile oyun oynamaya baslar. Ortalama 2-2.5 yalarnda ise çocuklar oyun kurgulamaya balarlar. çocuklar hep benzer oyuncaklarla oynama eilimindedirler. Dolaysyla ie yaramayan, kullanlmayan, parças krlm dökülmü baz oyuncaklardan kurtulup onlarla vedalaabilirsiniz diye konutu.

Ana Sayfaya Git