Oyunlar onlarla yeniden canlandı

Unutulmaya yüz tutan oyuncaklar çocukların elinde şekillendi

Haberler 24.09.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda hayata geçirilen proje ile unutulmaya yüz tutan oyuncaklar çocuklarn elinde ekilleniyor.

çocuklar bilgisayar ve internetin zararl etkilerinden uzak tutarak, birbirleriyle iletiimlerini artracak, sosyallemelerini salayacak oyun ve oyuncaklarla buluturmak istenen Kendi Oyuncam Kendim Yapyorum Projesi hayata geçirildi.

Merkez Sur ilçesindeki Cemil Paa Kona Kent Müzesinde bir yol boyunca devam edecek çalma kapsamnda 7-15 ya aras 180 çocuk, bir aylk periyotlar halinde eitime katlyor.

Aldklar eitim ile kartondan uçak, bezden bebek ve telden araba gibi ebeveynlerinden duyduklar oyuncaklar yapan çocuklar, mendil kapmaca, saklambaç ve körebe gibi oyunlar oynayarak, kaynayor, birlikte elenmenin mutluluunu yayor.

GEçMN OYUN VE OYUNCAKLARINI çOCUKLARA HATIRLATMAK STYORUZ

Proje sorumlusu Vildan Erdin, nisan aynda balayan proje ile bir yl boyunca eitime katlacak 180 çocuun 12 farkl oyuncak yapacan söyledi.

Projenin 90 örenciyle sürdüünü dile getiren Erdin, imdiye kadar Sur ilçesindeki çocuklara ulatklarn, dier ilçelerdeki çocuklar da projeye dahil edeceklerini belirterek, Birçok geleneksel oyun ve oyuncamz unutuldu. imdiki çocuklarla konutuumda sadece internette oynanan oyunlarn isimlerini söylüyor. dedi.

Amacmz unutulmaya yüz tutmu geleneksel oyun ve oyuncaklar günümüzdeki çocuklara aktarmak, onlar geliimlerini etkileyecek olumsuz aktivitelerden uzaklatrp, biraz daha eitsel çalmalara yönlendirmektir. diyen Erdin, sözlerini öyle sürdürdü:

Onlar da örendiklerini arkadalaryla paylaacaklar. Böylelikle daha geni bir kitleye yaylm olacak. Geçmiin oyun ve oyuncaklarn imdiki çocuklara hatrlatmak istiyoruz. Onlar da kendilerinden sonraki nesillere aktaracaklar.

Erdin, u ana kadar kozalaktan ku, kartondan oyuncak, bezden bebek ve telden araba yaptklarn ifade ederek, çocuklarn bu oyuncaklar büyük bir heyecanla yaptn aktard.

nternet ve televizyonun çocuklarda salk bata olmak üzere birçok zararnn söz konusu olduunu dile getiren Erdin, bu bamlln çocuklara sorgulama yeteneini kaybettirdiini anlatt.

HEDEFMZ GELENEKSEL OYUN VE OYUNCAKLARA YÖNELTMEK

çocuklarn projeye youn ilgi gösterdiini belirten Erdin, unlar kaydetti:

Hedefimiz çocuklar internet ve televizyon bamllndan kurtarp, geleneksel oyun ve oyuncaklara yöneltmek. Projeye ilk baladmzda çocuklarda güvensizlik duygusu vard. Onlara süresiz zaman tandm ve sonunda tüm çocuklar kendi oyuncaklarn kendileri yapabilme aamasna geldi. Eer imkan tannrsa yaplamayacak hiçbir ey yok.

Erdin, projenin sonunda tarihi konakta sergi açacaklarn, sergi sonunda çocuklara emek vererek yaptklar oyuncaklarn hediye edileceini aktard.

ARTIK ARKADALARIMLA OYUN OYNAYACAIM

Eitime katlan 9 yandaki Yusuf ehmus Güven, daha önce arkadalaryla çok az zaman geçirdiini, eitimin büyük faydasn gördüünü belirtti.

El becerisini gelitirdiini anlatan Güven, Eskiden çok fazla internet kafeye gidiyordum. Günde 11 saat internette kaldm olmutu. O kadar fazla internet kullandm ki evde gözlük takyordum. Buraya geldikten sonra daha fazla sokaa çkyorum. Arkadalarmla burada oyun oynamay çok seviyorum. Artk arkadalarmla birlikte oyun oynayacam, internete ve televizyona daha az zaman ayracam. eklinde konutu.

Eitime katlan 14 yandaki Büra Ercan ise oyunlar oynadklarn, oyuncak yaptklarn, ark söyleyip elendiklerini söyledi.

Daha önce evde daha çok bilgisayarda vakit geçirdiini, televizyon izlediini dile getiren Ercan, artk oyuncak yapabildiini, zamanlarnn çok güzel geçtiini aktard.

Projede yer alan çocuklardan 12 yandaki Vetfa Yaar, bezden bebek, telden araba, kartondan bebek, uçak ve kalem kutusu yapmay örendiini belirterek, Burada vaktimiz çok güzel geçiyor. Burada örendiklerimi evde de yapyorum. Bu eitimin bitmesini istemiyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git