Özel alanlar olacak?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca otizmliler için hazırlanan ulusal eylem planı kapsamında erken tanı, teşhis ve tedavi süreçleri, sosyal yardım ve hizmetler, eğitim, istihdam, farkındalık konularında çalışmalar yürütülüyor.

Haberler 02.04.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eylem plan çerçevesinde, engelsiz gündüzlü yaam merkezlerinde otizmle ilgili özel alanlar oluturulmas ve bunlarn yaygnlatrlmas planlanyor

Otizmlilere bakm verecek ve ar düzeyde otizmli bireylere müdahale edecek Otizmli Bireylere Yönelik Kritik Müdahale Merkezi kurulmasna yönelik çalmalar da yaplacak

HABER MERKEZ

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca hazrlanan Otizm Spektrum Bozukluu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Plan (2016-2019) kapsamnda, engelsiz gündüzlü yaam merkezlerinde otizmle ilgili özel alanlarn oluturulmas ve bunlarn yaygnlatrlmas planlanyor.

Ülke genelinde otizmlilere yönelik çalmalar, farkl kurumlarn koordinasyonunda yürütülüyor.

Otizmlilere Milli Eitim Bakanlnca özel eitim hizmetleri, Salk Bakanlnca da bu alanda hizmetler veriliyor. Bakm hizmetleri ve istihdama yönelik çalmalar da Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca sürdürülüyor.

Aile yannda bakmn temel alnd otizmde, kurulu bakm son aamada ve zaruri durumlarda uygulanyor.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca hazrlanan Otizm Spektrum Bozukluu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Plan (2016-2019), otizmlilerin hizmetlerden dier bireylerle eit olarak yararlanmas ve bamsz olarak toplumsal yaamn her alanna katlmlarnn kolaylatrlmas için uygulamaya konuldu.

Bu kapsamda Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl bakanlnda yürütülen çalmalar, Salk Bakanl, Milli Eitim Bakanl, Kalknma Bakanl, Yükseköretim Kurulu Bakanl ve dier sorumlu kurumlarn olduu Otizm Eylem Plan zleme ve Deerlendirme Kurulunca ele alnyor.

- Farkndaln artrlmas için çaltay ve seminerler düzenlendi

Eylem plan çerçevesinde, otizmlilerin dier bireylerle eit haklara sahip olduu bilincinin gelitirilmesi ve bu konuda duyarlln oluturulmas için kamu spotu ve ksa filmler hazrlanarak televizyonlarda ve radyolarda yaymland.

Payda kurulularla otizm spektrum bozukluu olan bireylerin eitimi ve toplumsal farkndalnn artrlmas için panel, konferans, çaltay ve seminer çalmalar yürütüldü.

Otizmlilerin ve ailelerinin sosyal güvenlik, sosyal yardm ve sosyal hizmetlerden etkin ekilde yararlanmalar çerçevesinde, hayatlarn otizmli çocuklarna adayan annelere erken emeklilik hakk tannd.

Otizmlilerin istihdamna ve çalma hayatna ilikin düzenlemeler yaplrken, otizmlilere salk, eitim ve destek hizmetlerinin salanmas için kurumlar aras i birlii de güçlendirildi.

- Aileler için yeni danmanlk birimleri oluturulacak

Eylem plan kapsamnda, ihtisaslam kurumsal bakm merkezlerinin saysnn ve kapasitelerinin artrlmas çalmalar da sürdürülüyor.

Bu çerçevede, engelsiz gündüzlü yaam merkezlerinde otizmlilerin ksa süreli bakm ihtiyaçlarnn karlanaca özel alanlar oluturularak, ülke geneline yaygnlatrlmas planlanyor.

Otizmli olan ve evde bakm hizmetinden yararlananlara bakm hizmeti verenler için de eitim programlar düzenlenmesi hedefleniyor.

Otizmli ailelerin ihtiyaç duyduu sosyal hizmet ve yardm konularnda bilgilendirilmelerine, yönlendirilmelerine ve danmanlk hizmeti alabilmelerine yönelik yeni birimler oluturulmas amaçlanyor.

Bakanlk, Otizm Eylem Plan kapsamnda, ar otizmlilerin akut dönemde ihtiyaç duyduklar, multidisipliner bir ekip anlayyla müdahale yöntemlerinin uyguland kritik müdahale merkezi olarak isimlendirilebilecek bir yapnn kurulmas için de çalmalar yürütecek.

Otizmlilere bakm verilecek ve ar düzeyde otizmli bireylere müdahale edilecek Otizmli Bireylere Yönelik Kritik Müdahale Merkezi pilot uygulamalarla hayata geçirilecek.

Ana Sayfaya Git