Özel güvenlik hizmetlerine düzenleme

Güvenlik Servisleri Organizasyonları Derneği (GÜSOD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da bazı değişikliklere gidilmesine ilişkin, geçen 6 ayda ortaya çıkan ve olması gereken değişikliklerin söz konusu KHK ile yapıldığını bildirdi.

Haberler 10.01.2017 - 08:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kösereisolu, 680 sayl KHK ile Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda yaplan düzenlemelere ilikin yazl açklamasnda, yaplan deiiklikleri olumlu olarak deerlendirdi.

Geçen 6 ayda ortaya çkan ve olmas gereken deiikliklerin söz konusu KHK ile yapldn belirten Kösereisolu, Söz konusu düzenleme, genel hatlaryla koruma seviyesini arttrmaktan ziyade 15 Temmuz sonras yaanan sürece istinaden yaplan düzenlemeleri içeriyor. Özel güvenlik sektörü, irketleri, yöneticileri ve özel güvenlik çalanlarnn kontrol altnda tutulmas amaçlanyor. Bu konuda imdiye kadar bir suistimal söz konusu deil. Dolaysyla bu deiiklikler bir suistimale istinaden deil, olas durumlara kar tedbir amaçl yapld. ifadelerini kulland.

Kösereisolu, 9uncu maddede yaplan silahla ilgili düzenlemelerde ciddi bir deiiklik olmadn, sadece kii korumada görevli olanlarn, silah kullanma alanlarnn genilediini ve sadece görev yerinde deil, korumasn üstlendikleri kiiyle ülke genelinde beraber olduklar sürece silahlarn yanlarnda tayabileceini bildirdi.

ÖZEL GÜVENLK HZMETLER

5inci maddeye eklenen fkrayla hem güvenlik irketlerinin ubelerinde hem de kadrosu 15 kii ve üzerinde olan yerlerde bir güvenlik sorumlusu belirlenmesi artnn geldiini ifade eden Kösereisolu, unlar kaydetti:

Bu sorumlunun 10uncu maddede belirtildii gibi suçlar ilememi olmasnn yan sra en az ön lisans mezunu olmas gerekiyor. Bu da bata AVMler olmak üzere 15 kiiden fazla güvenlik görevlisinin çalt yerlere güvenlik sorumlularnn gelecei anlamn tayor.

Bir dier düzenleme de güvenlik irketlerinin dolayl ekilde kontrol altna alnmas için getirildi. 6nc maddede yaplan bir dier deiiklik ile de daha önce liman, gümrük, gar, spor müsabakas gibi snrl yerlerde alnan tedbirlere müdahale yetkisine sahip olan valilerin bu yetki alan geniletiliyor. Valiler, özel güvenlik izni verilen yerlerin tamamnda alnan tedbirleri yetersiz gördükleri takdirde ek önlem alnmasn isteyebilecekler.

Kösereisolu, kanunda ceza ve yaptrm gerektiren maddelerde de bir dizi düzenlemenin mevcut olduunu, bunlarn kamuoyundan çok sektörü ilgilendirdiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git