Özkan yargılandı

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik'e verilen 6 yıllık hapis cezası, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından duruşmalı olarak incelendi. Duruşma savcısı, hakim karşısına çıkarılan Burcu Çelik Özkan'ın 6 yıllık cezasının onanması dışında 3 suçtan daha 11,5 yıldan 27,5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.

Haberler 27.03.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPli Milletvekili Burcu çelik Özkan, 7 Haziran 2015 seçimlerinden bir gün sonra Mu Belediye Meydannda bir konuma yapt. Konumada, koruculara yönelik, Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattnz o kelei size çevirmesini çok iyi biliriz diyen Burcu çelik Özkan, 19 Nisan 2017de tutuklanarak cezaevine konuldu. Burcu çelik Özkan hakknda Mu 1inci Ar Ceza Mahkemesinde dava açld. Mahkeme, Burcu çelik Özkan hakknda, 6 Kasm 2017de görülen karar durumasnda terör örgütü propagandas yapmak ve terör örgütü üyesi olmak suçlamalarndan beraat, terör örgütüne üye olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardm ve yataklk etmek suçundan ise 6 yl hapis cezas karar verdi.

SAVCI CEZANIN ARTIRIMINI STED

Sank avukat ve Cumhuriyet savcsnn karara itiraz etmesi üzerine dosya, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Ceza Dairesi tarafndan incelendi. Burcu çelik Özkan, bir önceki celse durumaya tutuklu bulunduu Kocaeli Kandra 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumundan Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) ile savunmasnn alnmasn istememesi nedeniyle bugün Erzuruma getirildi. Uçakla jandarmalar eliinde Erzuruma getirilen Burcu çelik Özkann durumasn yaknlar, HDP stanbul Milletvekili Hüda Kaya, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da takip etti.

DURUMAYA GETRLME TALEB

Durumaya getirilme talebinin kabul edilmesi nedeniyle heyete teekkür eden Burcu çelik Özkan, hukukçu ve siyasetçi olarak maduriyetler yaadn söyledi. Anayasa, yasalar, meclis iç tüzüü kurallarnn göz ard edildiini ileri süren HDPli Burcu çelik Özkan, Anayasa 83üncü maddesinde deitirilen geçici 20nci maddesi nedeniyle uan yarglanmaktaym. Dokunulmazlm sadece bu yarglamaya ilikin snrl olarak kaldrlmtr. Hakkmda 4 ayr suçlama bulunmaktadr. Bunlarn 3ü katldm ileri sürülen taziye ziyaretleridir. Dosyadaki deliller, cezalandrlmama elverili deildir. Taziyelere katldm yönünde somut delil yoktur. Yargtay 16nci Ceza Dairesinin verdii kararda taziye ziyaretleri insani olduundan suç unsuru saylmamtr. Seçilerek göreve geldiim günden bu yana Türkiye toplumu için biz hiç mi iyi birey söylemedik, yararl i yapmadk? 7 Haziran 2015de dier aday arkadala birlikte seçim ve sandk güvenliini yerinde görmek amacyla Sungu ve Karaaaç beldelerine gittik. Karaaaçta sandk banda kalenikof silahlarla bekleyen korucular vard. Bunlar için itirazlarda bulunduk. Köy korucularnn iddetine, hakaret ve küfürlerine maruz kaldk. Silahla elime vurduklar için telefonum dütü krld. Elde ettiimiz baar nedeniyle ertesi gün belediye meydannda kutlama yaptk. Konumamn bir ksm manipüle edilerek basna servis edildi. Bir gün önce yaadm olaylarn etkisiyle sinirle, ar ifadeler kullandm belirttim. Ertesi gün basn açklamas yaparak konumam nedeniyle özür diledim. Bireysel olarak hakkmda ikayette bulunan köy korucusu yoktur. Konumamdaki biz ifadesinde o an saldrya urayan heyetti kassettim. Herhangi bir örgütün sözcüsü olarak belirtmedim diye konutu.

Burcu çelik Özkann avukatlarndan Mehmet Fehim Güne ise iddianame ve gerekçeli kararda Biz olarak terör örgütünün deerlendirilmesini yanl buldu. Bunun üzerine 2nci Ceza Dairesi Bakan Biz kim? diye sordu. Avukat Güne, Burcu çelik Özkan ve onun yanndaki dier milletvekilini Biz olarak ifade edildiini söyledi. 2nci Ceza Dairesi Bakan Milletvekillerinin kele tama, yöneltme yetkisi var m? dedi.

Duruma savcs, sunduu mütalaada, verilen 6 yllk hapis cezas için aleyhe istinaf bavurusu olmamas nedeniyle bu ekilde braklmasn talep etti.

Savc ayrca, Burcu çelik Özkann, tehdit suçundan terörle mücadele yasas gerei arttmlar uygulanarak 3 yldan 7,5 yla, terör örgütü propagandasndan 1 yldan 5 yla, silahl terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adna suç ilemekten 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezasyla cezalandrlmasn istedi.

Duruma, sank Burcu çelik Özkan ve avukatlarnn savunmalarn hazrlamas için 9 Nisana ertelendi. Tutuklu bulunan HDPli Burcu çelik Özkan, duruma günü yine Erzuruma getirilecek.

Ana Sayfaya Git