Özlük hakları iyileştirilen korucular moral buldu

Doğu ve Güneydoğu'da 55 bini aşkın güvenlik korucusu, hükümetin özlük haklarında yaptığı düzenlemeler sayesinde gelecek kaygısı duymadan terörle mücadele ediyor.

Haberler 05.06.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde görev yapan güvenlik korucular, hükümetin özlük haklarnda yapt düzenlemeler sayesinde çok önemli haklara sahip oldu.

Jandarma ve polisle omuz omuza çok zor artlarda terörle mücadelede youn çaba gösteren 55 bin güvenli korucusunun son 5 ylda özlük haklarnda yaplan düzenlemelerle iyiletirme gerçekletirildi.

Bu kapsamda emeklilik ya bir defaya mahsus olmak üzere 45e indirildi, 18 bin 482 korucu emekli edildi. Onlarn yerine artlar uygun olan kardei veya çocuu, korucu olarak alnd.

Görev paras, harcrah, ödül, operasyon tazminat ile uzman erbala geçi ve harçsz silah tama hakkna kavuturulan koruculardan ehit olanlarn çocuu veya kardelerinden ikisine istihdam imkan verildi ve ehit çocuundan bir kii askerlikten muaf tutuldu.

Geçen yl yaplan düzenlemeyle güvenlik korucularnn primlerinin tamam devlet tarafndan karlanmaya balanan korucular, 4-A kapsamnda sigortal sayld. Bu düzenlemeyle bakanlk korucular için ortalama yllk 401 milyon lira sigorta bedeli ödeyecek. Daha önce yeil kartl olduklar için sadece devlete ait salk kurulularndan faydalanabilen korucular sigorta kapsamna dahil edildikleri için artk özel hastanelerde de tedavi olabiliyor.

- Ya ortalamas düürüldü

Güvenlik korucularnn yalarnn aaya çekilmesi kapsamnda 18 bin 482 güvenlik korucusu emekli edildi, 21 bin 334 yeni güvenlik korucusu almyla da ya ortalamas 44ten 32ye düürüldü. Emekli olan güvenlik korucularnn çocuklar ve kardeleri güvenlik korucusu olarak istihdam edildi. Yaplan düzenlemeyle korucularn isimleri güvenlik korucusu olarak deitirildi. Güvenlik korucularnn iller arasnda görevlendirilmeleri salanrken giyim, kuam ve teçhizatlar Jandarma Genel Komutanlnca güvenlik kuvvetlerinin standartlarnda tedarik edilmeye baland.

Yaplan iyiletirmelerle katldklar her operasyon için günlük 24 lira operasyon tazminat verilen korucularn bir ay boyunca operasyonda bulunmalar halinde 720 lira tazminat alabiliyor. Ayrca geçen yl yaplan iyiletirmeyle güvenlik korucularnn harcrah ve tazminatlar (38 TL+24TL = 62 TL günlük) birlikte alabilmelerine imkan saland. Emsallerine göre görevlerinde baarl olan güvenlik korucularna ylda bir defa aylk ücretlerinin 2 katna kadar ödül ilk defa geçen yl verildi.

Düzenlemeyle korucularn isimleri güvenlik korucusu olarak deitirildi. Güvenlik korucularnn iller arasnda görevlendirilmeleri salanrken, giyim ve teçhizatlar Jandarma Genel Komutanlnca güvenlik kuvvetlerinin standartlarnda tedarik edilmeye baland.

- Bin 500 tim komutanna cep telefonu

çileri Bakanlnca güvenlik korucularna aidiyet duygusu kazandrmak için yüksek güvenlik içeren teknoloji ile donatlm Yeni Kimlik Kartlar basm datld. Ayrca operasyonlarn etkinliinin artrlmas, aktif ve güvenli haberleme sisteminin salanabilmesi maksadyla Güvenlik Korucusu Haberleme Sistemi Projesi tamamlanarak bin 500 cep telefonu tim komutanlarna datld. Ya ve hizmet sürelerini tamamlayarak ya da istifa ile ayrlan güvenlik korucularna ve gönüllü güvenlik korucularna tekrar görev alma imkan tannd.

Daha önce 22 ilde güvenlik korucusu istihdam edilebilirken, Erzurum, Erzincan, Hatay ve Osmaniyenin eklenmesiyle bu say 26ya çkarld. Operasyonlarda görevlendirilecek güvenlik korucular zmir Foçada profesyonel eitim almaya balad. Güvenlik korucularna kendi bölgelerinde uzman erba olarak görev yapabilme hakk verildi.

2013 ylnda yaklak 900 lira olan aylk ücretleri kademeli olarak artrlarak bin 570 liraya çkarlan koruculara en son Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla 135 lira zam yaplacak.

- Bin 300ü uzman çavu oldu

Anadolu Güvenlik Korucular ve ehit Aileleri Konfederasyonu Genel Bakan Ziya Sözen, AA muhabirine yapt açklamada, koruculuk sisteminin, yaplan yasal düzenlemelerle büyük deiime uradn hatrlatt.

Hükümetin 2007 ylnda yapt deiiklikle ömrünün sonuna kadar çalmak zorunda kalan güvenlik korucularna emeklilik hakk verdiini anmsatan Sözen, sigortaya kavuturulan korucularn artk özel ve üniversite hastanelerinden tedavi hizmeti alabildiine iaret etti.

Görevlerinden dolay suç ilemeleri halinde bal bulunduklar durumda 3 avukata kadar avukatlk ücretinin valiliklerce ödeneceini böylelikle avukat tutma imkan getirildiini vurgulayan Sözen, bin 300 korucunun uzman çavu olarak göreve baladn kaydetti.

Sözen, öyle devam etti:

Son yllarda bata sayn Cumhurbakanmz Erdoann çok büyük desteiyle koruculuk sisteminde önemli iyiletirmeler yapld. Dün olduu gibi bugün de yarn da devletimizin yannda milletimizin hizmetinde bize verilen her türlü görevi kanmzn son damlasna kadar yerine getirmeye çalacaz. Bu kapsamda koruculuk sisteminin revize edilmesinde ve özlük haklarnn iyiletirilmesinde emei geçen sayn Cumhurbakanmz Erdoana ükranlarmz sunuyoruz.

Türkiye Güvenlik Korucular ve ehit Aileleri Federasyonu Bakan Orhan Kandemir de 1986 ylndan beri terörle mücadelede aktif rol aldklarn, bu uurda binlerce ehit verdiklerini söyledi.

Korucularn 24 saat her artta görevlerini özveriyle sürdürdüün vurgulayan Kandemir, Korucularmz sadece Türkiyede deil yurt dna da teröristle mücadele ediyor. Suriyenin Afrin bölgesindeki Zeytin Dal Harekatna 300e yakn korucumuz katld. ifadesini kulland.

Güvenlik korucularnn özlük haklarnda yaplan iyiletirmelerden duyduklar memnuniyeti dile getiren Kandemir, unlar kaydetti:

Geçmie oranla çok güzel iyiletirmeleri oldu. Korucularn sigortas yoktu sadece yeil kartlydlar. Bir hastalk durumunda özel hastanelerden faydalanamyorduk. Sa olsun bu haklar bize tannd. Korucularmzn geçmie dönükte sigorta primleri de yatrld. Bu korucularmz için çok güzel bir iyile yitme oldu. Korucularmz ehir merkezlerine uzun namlulu silahlara gidemiyor. Can güvenliimiz için vergiden muaf silah tama ruhsat verildi. Eskiden geçici köy koruculuu ismi vard, imdi güvenlik korucusu oldu. Geçici kelimesini kaldrlmas çok güzel bir deiim oldu. Korucularmza uzman erbala da geçi imkan tannd.

Korucular da düzenlemeler sayesinde yeni haklara kavumann sevincini yayor.

Güvenlik korucusu Nevzat Atl, vatan savunmasnda yer almann onurunu yaadn belirterek, Bir skntmz yok çok ükür. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. dedi.

22 yldr koruculuk yapan Abdurrahim çakas da düzenlemelerden duyduu memnuniyeti vurgulayarak, vatan akyla görevlerini yapmann mutluluunu yaadklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git