'Pandemiyi ziyan etmeyin'

Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, “Pandemi gençler için hem tehdit hem de fırsat. Başarısızlığın geçerli mazereti olabileceği gibi, bir başarı hikâyesi yazmanın da doğru zamanı” diyerek önerilerde bulundu.

Haberler 08.02.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilgisayar oyunlarnda ya da anlamsz sohbetlerle geçirilen zamann kayp olabileceinin altn çizen Prof. Dr. Acar Baltan eitimle ilgili kayglarn artt bu dönemde önerileri öyle:

- PROGRAM YAPIN: Güne program yaparak balayn ve bu program bir gün önce yapn. Böylece uyku zaman da belirlenmi olur. Güne programla balamak hayat ve zaman kontrol duygusu verir ve baarlan ilerin üzerini çizmek baar duygusu yaatr.

- EKRANSIZ MEKN BELRLEYN: Evin belirli bölgelerini ekransz mekanlar olarak belirleyin. Örnein yemek odas ve masasnda ekran snrlamas getirin.

- EKRANSIZ ZAMAN BELRLEYN: Belirli saatleri ekransz zaman olarak belirleyin ve ekranla hiç iliki kurmayn. Ancak bütün bunlarn taraflar arasnda yaplacak anlamalarla geçerli olacan unutmamal. Tek tarafl uygulanacak yasaklar, ev içinde çatmaya ve ilikilerin bozulmasna yol açar.

ÖRETMENLER BU HKYENN KAHRAMANI OLABLR

Benzer durum öretmenler için de geçerli. ikayet etmek ve kurban rolü oynamak geçici bir rahatlk salar ancak hayat içinde bir ey kazandrmaz. Bu sürecin sonunda baarsz ve yetersiz olmak için herkesin hakl nedenleri olacak, ancak önemli olan bu koullarda çocuklarna ve torunlarna anlatacak bir hikayenin kahraman olacak ekilde davranmaktr. Pandemi döneminde yaanan sorunlar çocuklarn yana göre farkllk gösterir. Küçük çocuklar açsndan sosyalleme sorunlar yaanr. Orta ve üst gelir düzeyinde on yandan itibaren sosyal medya ve bilgisayar oyunlarnda geçen zamann artmas ve anne babalarn bunu kontrol etmek konusunda çaresiz kalmas, gençlerin gelecei açsndan önemli bir sorun. Düük gelir gurubunda ise eitime ulama zorluu en yaamsal sorun. Bence de en büyük sorun budur. çünkü yatlaryla aralarndaki farklar kapatlmas güç ekilde açlyor.

Ana Sayfaya Git