Paylaşımlar Sınırlandırıldı

"Kimlik paylaşım sisteminde sadece hizmetin gerektirdiği ölçüde paylaşmayı ve kişisel verilerin korunmasını esas aldık. Kimlik, adres ve diğer bilgilerin paylaşılması kademeli olarak kanun koyucu tarafından sınırlandırıldı. Veri Paylaşım Kurulu kendi başına karar veremeyecek, buradaki sınırlamalara uyacak"

Haberler 15.12.2017 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürü Sinan Güner, Kimlik paylam sisteminde sadece hizmetin gerektirdii ölçüde paylamay ve kiisel verilerin korunmasn esas aldk. Kimlik, adres ve dier bilgilerin paylalmas yeni düzenlemede kademeli olarak kanun koyucu tarafndan snrlandrld. Veri Paylam Kurulu kendi bana karar veremeyecek, buradaki snrlamalara uyacak. dedi.

Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürü Sinan Güner, Nüfus Hizmetleri Kanununda yaplan deiikliklerle ilgili AA muhabirinin sorularn yantlad.

Kanunda yer alan kimlik paylam sisteminin yeni bir kavram olduunu belirten Güner, düzenleme yürürlüe girmeden önce hem kimlik paylam sistemi hem de adres paylam sistemi diye iki ayr tanm olduunu söyledi.

Yeni kanunla adres paylam sistemi kavramnn kaldrldn ifade eden Güner, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünün merkezi veri tabannda tutulan kii, adres ve dier tüm bilgilerin kimlik paylam sisteminin içerisinde olacan dile getirdi.

Sistem içindeki kimlik, adres ve parmak izi bilgilerinin hangisinin kiminle paylalabilecei konusunda, yeni kurulan Veri Paylam Kurulunun karar vereceini aktaran Güner, kurulun, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü bünyesinde oluturulduunu anlatt.

Düzenleme kapsamnda, kimlik paylamnda geni bir alan düünmediklerine iaret eden Güner, Kimlik paylam sisteminde sadece hizmetin gerektirdii ölçüde paylamay ve kiisel verilerin korunmasn esas aldk. Kimlik, adres ve dier bilgilerin paylalmas yeni düzenlemede kademeli olarak kanun koyucu tarafndan snrlandrld. Veri Paylam Kurulu kendi bana karar veremeyecek, buradaki snrlamalara uyacak. diye konutu.

Güner, eski düzenlemede dier kiiler ibaresi olduunu ve bunun bir tanmnn bulunmadn belirterek, unlar kaydetti:

Bakanlk kimi isterse bu dier kiiler kapsamna sokabilir ve bunu istediiyle paylaabilirdi. Hükümetimiz bunu bu ekilde uygun görmedi. Özellikle adres verilerinin korunmasnda çok hassas olduumuzdan biz bunu snrlama ve kademelendirme yöntemine gittik. Burada önemli olan u, kamu hizmeti sunan tüzel kiilikler ve adrese dayal kamu hizmeti sunan tüzel kiilikler ifadeleri kanuna yeni girdi. Elektrik, su ve doalgaz hizmeti sunan kurululara, ihtiyaçlarna göre bilgilere ulama imkann saladk.

- Milli güvenlik açsndan engel olup olmama hususuna baklacak

Güner, yaplan deiiklik çerçevesinde Türk vatandalna dönmek isteyenler için daha pratik bir ekilde karar verileceini, çileri Bakan veya yetki verecei mercilerin onay ile vatandaln yeniden kazanlmasnn söz konusu olabileceini bildirdi.

Kanunun kabul edilmesinden sonra Türk vatandalndan çkanlar dorudan doruya bir imzayla geri alnacak. Bu kadar kolay olmamal. eklinde bir tartma yaandn dile getiren Güner, unlar kaydetti:

Kanun metnine baktnz zaman, Milli güvenlik bakmndan engel tekil edecek hali bulunmamak kaydyla diyor. Biz Emniyet Genel Müdürlüü ve Milli stihbarat Tekilat ile bütün vatandalk ilemleri sürecinde bir protokol çerçevesinde i birlii halindeyiz. Bu kurumlarn raporlar dahilinde karar veriliyor. Türk vatandaln kaybetmi olup da yeniden vatandala dönmek isteyenler için milli güvenlik açsndan engel olup olmama hususu asl belirleyici unsur. Kim karar verirse versin dayana bu olacaktr. Tartmalarn ardndan ben kaç kii bu durumdan faydalanacak diye baktm. Sadece 164 kii bu durumdan faydalanabilecek.

- Sakl nüfusun tehisinde DNA yöntemi

Güner, 18 yan doldurana kadar Türkiye Cumhuriyeti nüfus kütüklerine kaydedilmeyen kiilere sakl nüfus dediklerini söyledi.

Sakl nüfus kavramnn önceden beri olduunu belirten Güner, kanunla, sakl nüfusun tehisindeki yöntemin deitiini ifade etti.

Sakl nüfustaki tehisin tptaki gelimelere de bal olarak daha güvenilir bir hale getirildiini dile getiren Güner, öyle konutu:

Eskiden bu durumda olan bir kimse nüfus müdürlüklerine bavurduunda Ben bu zamana kadar nüfus kütüüne kaydolmadm, artk beni kaydedin. dedii zaman bu kiinin müracat alnyordu. Köy veya mahalle muhtarnn beyan, ihtiyar heyetindeki azalardan birkaç tanesinin ifadesine bavuruluyordu. Bu kiiyi tanyan kiilere Bu kimdir, tanyor musunuz, gerçekten burada yayor mu? gibi sorularla tahkikat yaplyordu. Tahkikat sonunda söylenenler doruysa, ilemler bittikten sonra kii Türkiye Cumhuriyeti vatanda olarak kaydediliyordu.

Yeni düzenlemeyle artk bu yöntemin deitiini ve kiilere soru sorulmayacan belirten Güner, Artk sakl nüfusu DNA testi ile tehis edeceiz. Kiiyi annesi, babas, velisi veya vasisi Türkiye Cumhuriyeti nüfus kütüklerine kaydetmek istiyorsa, tbb rapor getirecek. Artk sorarak, aratrarak deil de daha garanti gördüümüz bu yöntemle sakl nüfusu tehis edeceiz. diye konutu.

- Yabanclarn kiisel hal olaylarndaki deiiklikler kaydedilecek

Güner, Suriyedeki olaylardan sonra Türkiyedeki yabanclarn hem saysnn arttn hem de niteliinin deitiini dile getirdi.

Türkiyeye pasaportla gelen ve usulüne göre oturma izni alp ikamet eden yabanclarn yan sra can havliyle kaçan ve corafyann herhangi bir yerinden kaplar kullanmadan giren yabanclar bulunduunu vurgulayan Güner, Türkiyeye gelen yabanclarn kiisel hal olaylarnda baz deiikliklerin olduunu aktard.

Yabanclarn evlenmesi, boanmas, doumu ve ölümünün kiisel hal olaylarna girdiini anlatan Güner, Bunlarn da kayt altna alnmas lazm. Kanun aslnda bunu düzenliyor. Bir yabancnn Türkiyedeki kiisel hal olaylarnda bir deiiklik olursa nüfus müdürlükleri bunlarla alakal tutanak düzenleyecek ve ilemlerini yapacak. Evlilik, doum, ölüm ve boanma için klasörler düzenleyecek ve bunlar, Türk vatandalarnn hal olaylarn nasl arivliyorsa o ekilde bunlar muhafaza edecek. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git