Petrol verimini artıracak projeye TÜBİTAK'tan destek

Batman Üniversitesince hazırlanan, petrol kuyularında oluşacak olası sızma veya arızaların anında tespit edilerek, petrol verimliliğinin artırılmasını sağlayacak proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi

Haberler 10.10.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Üniversitesince hazrlanan, petrol kuyularnda oluacak olas szma veya arzalar annda tespit ederek, petrol verimliliini artrmay salayacak proje TÜBTAK tarafndan kabul edildi.

Batman Üniversitesi Elektrik-Elektronik, Petrol ve Doalgaz, Makine ve Bilgisayar Mühendislii bölümlerinde görevli akademisyenler tarafndan, Petrol Kuyularndaki Ekipmanlarda Oluan Olas Mekanik ve Elektrik Arzalarnn Uzaktan Tespiti için Yapay Zeka Tabanl Otomasyon Sisteminin Gelitirilmesi ve Uygulanmas Projesi hazrland.

TÜBTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programlar Bakanl tarafndan kabul edilen, 800 bin lira bütçe ile desteklenen proje ile petrol kuyularnda arza kaynakl üretim kayplarnn minimize edilmesi, kuyu verimine yönelik verilerin çevrim içi olarak alnmas, sistemin uzaktan kontrolüne olanak tannmas ve birçok arzann daha olumadan yapay zeka destekli karar verme mekanizmas ile tespit edilmesi hedefleniyor.

Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Aydn Durmu, 2 profesör, doçent ve 6 doktor öretim üyesince hazrlanan projenin, tamamen yerli ve milli olduunu söyledi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Türkiyenin 2023 vizyonu kapsamnda dile getirdii yerli ve milli hedefler dorultusunda üniversitenin Ar-Ge biriminin daha da gelitirildiine iaret eden Durmu, bu kapsamda hayata geçirdikleri proje ile Türkiyenin petrol üretimindeki verimliliini artrmay hedeflediklerini belirtti.

- Ekonomiye büyük katks olacak

Prof. Dr. Durmu, üniversite ve sanayi i birliini sürdürdüklerini ifade ederek, unlar kaydetti:

2023 hedefimizde Sayn Cumhurbakanmzn belirttii gibi yerli ve milli üretim konusunda Batman Üniversitesi olarak birçok alanda Ar-Ge çalmas yapyoruz. Bu proje ile yurt dndan yüklü paralar ödenerek temin edilen parça ve yazlmlar Türkiyede üretmeyi amaçlyoruz. Bu çok kapsaml bir proje. Proje ile kuyulardaki tüm arzalar tespit edilerek, merkeze bildirilecek. Uyar dorultusunda müdahale edilecek. Böylece hem ekonomiye büyük katks olacak hem de yerlilemeye, millilemeye, milli üretime katk sunacak.

Bunun gibi mühendislik çalmalaryla ayn zamanda bölge sanayisini gelitirmeyi amaçladklarna dikkati çeken Durmu, bölgenin katma deeri yüksek ürünler üretilmesine fayda salayacak konuma ulamasn istediklerini vurgulad.

Ana Sayfaya Git