"Peygamber üzümü"nün sofralara zorlu yolculuğu

Adıyaman'ın tescilli ürünleri arasında yer alan "peygamber üzümü"nün zahmetli hasat ve kurutma süreci başladı

Haberler 31.08.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyamann tescilli ürünleri arasnda yer alan ve peygamber üzümü olarak da bilinen Besni üzümünün zahmetli hasat ve kurutma süreci balad.

Ba makasyla teveklerden kesilen üzüm, tanelenerek hem salkmndan hem de çürüünden ayrlyor.

Salam olan üzümler, potasyum ve zeytinya karmyla yalanarak daha önce hazrlanan sergi alanlarnda güne altnda kurumaya braklyor.

Zahmetli üretim aamasnda kadn, çocuk demeden tüm aile fertlerinin el ele vererek hummal bir çalmaya girdii peygamber üzümü için olgunlamasndan, kurutularak sofralara ulamasna kadar bir haftalk emek gerekiyor.

Besni ilçesine bal çorak köyüne sabahn erken saatlerinde üzüm kesmeye ve temizlemeye gelen mevsimlik içiler, zorlu bir çalma yaparak kuru üzümün sofralara gelmesine katkda bulunuyor.

lçe Tarm ve Orman Müdürü Mehmet Kösekul, Adyamanda bacln önemli olduunu belirtti.

Bölgedeki 30 dönümlük alanda bu yl ilk kez çardak sistemi kurduklarn ifade eden Kösekul, unlar anlatt:

çardak sistemiyle üzüm yetitiricilii projesini hayata geçirdik. Bu proje kapsamnda bir üreticimiz 30 dönümlük alanda üzüm yetitiriyor. Dier çiftçilerimize örnek olmasn istediimiz için böyle bir projeyi hayata geçirdik. Proje maliyetinin yüzde 70ini GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl karlyor. Biz normalde dekar bana 600 -700 kilogram ürün elde ediyoruz. çardak sisteminde ise dekar bana 5 ton ürün elde etmeyi amaçlyoruz.

- Besni üzümü tescillendi

Kösekul, Besni denilince ilk akla gelenin üzüm olduunu belirterek, lçemizde 31 bin dekar alanda üzüm yetitiricilii yaplyor. Bunun 5 bin dönümünde sertifikal çiftçilerimiz organik üretim yapyor. Bu üzümler yerden yaklak 60 santimetre yükseklikteki tahta direkler üzerinde bulunuyor ve toplandktan sonra kurutuluyor. 600 kilogram ya üzümden yaklak 150 kilogram kuru üzüm elde ediliyor. Üzümün kilogram da 11-13 lira arasnda sata sunuluyor. ifadelerini kulland.

Besni Belediyesi ile Tarm ve Orman lçe Müdürlüü i birliiyle yaplan çalmalar sonucu Besni üzümüne Türk Patent ve Marka Kurumunca corafi iaret tescil belgesi verildiini anmsatan Kösekul, kentin tescilli ürünleri arasna katlan kuru üzümün Gaziantepli tüccarlarca ihraç edildiini sözlerine ekledi.

Üreticilerden Mikail Aar ise banda çardak sistemini uyguladn dile getirerek, projenin dier çiftçilere de örnek olmasn saladklarn söyledi.

çardak sistemini bu yl ilk defa kurduklarn ve ürün aldklarn dile getiren Aar, Bu sistemle yüzde 80 daha fazla verim alyoruz. 30 dönümde çardak sistemiyle üzüm yetitiriyorum. u an bam 4 yanda ama 7 yana geldiinde her tevekten 150 kilogram üzüm alacam. Bu sayede yaklak 200 ton ürün elde edileceime inanyorum. diye konutu.

Mevsimlik içilerden Safiye Kaya da sabahn erken saatlerinde bada çalmaya baladklarn belirterek, Üzümü topladktan sonra taneleyerek yalyoruz. Ardndan da güneli alana seriyoruz. Kuruyan üzümler evlerde temizleniyor. En sonunda da sata sunuluyor. dedi.

çilerden Hanm Kaya bada 10 saat çaltklarn dile getirerek, bu dönem hasat ve kurutma ilemi ayn anda yapld için zorlu bir mesai yaptklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git