Pişiyoruz!

Diyarbakır merkez ve ilçelerinde sıcaklığın etkisini artırmasıyla termometreler 44 dereceyi gösterdi. Sıcak havadan bunalan yaşlılar, tarihi surların gölgesine sığınırken, çocuklar ise süs havuzlarında serinledi.

Haberler 10.07.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde etkisini artran scak hava günlük yaam olumsuz etkiliyor. Kentte özellikle öle saatlerinde termometreler, 44 dereceyi gösterdi. Gün ortasnda cadde ve sokaklarda younluun azald kentte yaayanlar, scaktan korunmak için serin ve gölge olan Ongözlü köprü çevresi ile parklara akn ediyor.

YALILAR SUR GÖLGESNDE, çOCUKLAR SÜS HAVUZLARINDA

Kentte scaktan bunalan yallar, Turistik caddesinde, tarihi surlarn gölgesini tercih ediyor. Yüksek surlarn gölgesinde oturarak zaman geçiren yallar, scaktan korunmaya çalyor. çocuklar ise tehlikeli olmasna ramen Sur ilçesindeki Anzele süs havuzuna akn ediyor. Süs havuzuna giren çocuklar, yüzerek serinlemeye çalyor.

Surlarn gölgesinde zaman geçirenlerden Mehmet Emin Acu (65), Biz serinlemek için geliyoruz. Buras da dier yerlere göre daha serin. Her gün gelip burada oturuyoruz. Scaklardan kaçp surlarn altnda serinlemeye çalyoruz dedi. Scaktan bunalp soluu Dicle Nehrindeki tarihi Ongözlü köprüde alan Erol Erklç (33) ise Buradaki insanlar scakla almlar. Biz de serin yerlerde oturarak scaktan korunmaya çalyoruz diye konutu.

Uzmanlar ise özellikle çocuk, hamile ve yallarn, güne nlarnn dik olduu saatlerde dar çkmamalarn ve bol su tüketmelerini istedi.

METEROLOJ UYARISI

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüünden yaplan açklamada, Yurdumuzun yarndan itibaren Balkanlar üzerinden gelen serin ve yal havann etkisine girecei tahmin ediliyor denildi.

Açklamada, bugün Trakya ve zamanla stanbulda balayacak gök gürültülü saanak yalarn Perembe günü Marmara, Kuzey Ege, ç Anadolunun kuzeybats ile Bat ve Orta Karadenizde görülmesi beklendii kaydedildi. Saanak ve gök gürültülü yalarn Cuma günü

Karadeniz ve ç Anadolu bölgeleri ile Dou Akdeniz ve Dou Anadolunun kuzeyinde, Cumartesi günü ise Orta ve Dou Karadeniz ile Dou Anadolunun kuzey kesimlerinde etkili olduktan sonra Türkiyeyi terk etmesi beklendii kaydedildi.

DOLU VE HORTUM RSK

Meteorolojinin uyarsnda, Tahmin edilen yalarn yarn Trakyada (Edirne, Krklareli ve Tekirda), Perembe günü Marmarann dousu (stanbul, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya) ve Bat Karadenizde (Düzce, Zonguldak, Bartn, Kastamonu, Bolu ve Karabük) Cuma günü ise Orta ve Dou Karadeniz ky illerinde (Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin ky ilçeleri) kuvvetli ve yer yer iddetli olmas beklendiinden meydana gelmesi muhtemel, ani sel, su basknlar, dolu eklinde ya, yldrm dümesi, heyelan, ya annda kuvvetli rüzgar ve hortum oluum risklerine kar dikkatli ve tedbirli olunmaldr denildi.

SICAKLIKLAR AZALACAK

Açklama öyle devam etti:

Ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarnda, bat bölgelerimizde yer yer mevsim normalleri üzerinde seyreden hava scaklklarnn Perembe günü kuzeybat kesimlerden balayarak hafta sonuna kadar yurdun kuzey ve iç kesimlerinde hissedilir derecede (5 - 9 derece) azalaca tahmin ediliyor. Rüzgarn Perembe günü Marmarann dousu, ç Ege, Göller yöresi, ç Anadolu ile Bat ve Orta Karadenizde önceleri güney ve bat zamanla kuzey ve bat yönlerden, Cuma günü ise Güneydou Anadolu ile Dou Anadolu bölgesinin güneyinde güney ve bat yönlerden kuvvetli ve ksa süreli frtna eklinde (50 - 80 km/saat) esmesi bekleniyor. Kuvvetli rüzgar ve frtnann yol açabilecei, aaç ve direklerin devrilmesi, çat uçmas ve ulamda aksamalar gibi olumsuzluklara kar dikkatli ve tedbirli olunmaldr.

Ana Sayfaya Git