Pilot üniversiteden biobenzin üretimine destek

Yükseköğretim Kurulu koordinasyonunda sürdürülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi (BÜ), biobenzin üretimine katkı sunmak için bitki yetiştirecek.

Haberler 10.10.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BÜnün, Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB) desteiyle yürüttüü, Bingöl Ekolojik Koullarnda Baz Sorgum Sudan Otu Melezi ve Dall Dar çeitlerinin Biyoetanol Üretim Kapasitelerinin Aratrlmas Projesi kapsamnda merkeze bal Ardçtepe köyünde deneme amaçl üretilen bitkilerde hasat yapld.

Sorgum ve sudan otundan dekara 2 ton ra ve 200 litre etanol, dall dar bitkisinden de 400 litre etanol verimi alnd.

Yöreye iyi uyum salad, veriminin yüksek olduu ve ileride Türkiyenin biyoyakt ihtiyacnn karlanmasnda ham madde olarak kullanlabilecei belirlenen bitkilerin makineden geçirilerek sularnn alnmas, kalan posasnn da yem olarak kullanlmas hedefleniyor.

- Yeni bir ürün elde etme çabamz var

Rektör Prof. Dr. brahim çapak, AA muhabirine yapt açklamada, Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe Bakanl tarafndan finanse edilen Yükseköretim Kurulu koordinasyonunda sürdürülen Bölgesel Kalknma Odakl Misyon Farkllamas ve htisaslamas Projesi kapsamnda Tarm ve Havza Bazl Kalknma alannda pilot üniversite seçildiklerini anmsatt.

Farkl alanlarda çalmalar olduu gibi ziraat alannda da yaptklar aratrmalarla bölgesel kalknmaya katk sunmaya gayret ettiklerini ifade eden çapak, Üniversite-sanayi i birlii çerçevesinde baz kurumlarla ortak çalmalarmz var. KOSGEB ile yaplan ortak bir proje neticesinde yeni bir ürün elde etme çabamz var. Proje ile biobenzinin ham maddesi etanol üretim orannn yüksek olduu bitkileri yetitireceiz. dedi.

- Üreticiler tevik edilecek

Prof. Dr. çapak, Avrupa Birlii kriterlerine göre gelecek yllarda üretilecek benzinin içerisinde en az yüzde 6 bitkisel yakt olmas gerektiini dile getirerek, bu dorultuda bu bitkinin üretiminin yaygnlamas için çiftçileri tevik edeceklerini aktard.

Bu bitkiden sadece biobenzin üretilmeyecek, bitkinin geri kalan ksmlarndan da silajlk ürün elde edilecek. diyen çapak, unlar kaydetti:

limize SÜTA fabrika kurdu. Dolaysyla ciddi bir yem ihtiyac olan silajlk ürün de elde ettiimizde onun bir yan ürününü de elde etmi olacaz. Üniversitemizin bilim insanlarnca yaplan aratrma ve deneyler sonucu yeni ürünler elde ederek, bölgeye katk salamaya çalyoruz.

- 120 günde hasat ediliyor

BÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde aratrma görevlisi ve proje sorumlusu Halit Tutar da sorgum, sudan otu ve dall dar bitkilerinden biyoetanol üretilmesi için baarl bir çalma yürüttüklerini söyledi.

Artan dünya nüfusunun bilim insanlarn alternatif enerji kaynaklar arayna sevk ettiini dile getiren Tutar, Mays aynda ekimini yaptmz bitkiler 120 günde hasat olgunluuna geldi. çiftçilerimizi tevik edeceiz. diye konutu.

- Biyoetanol açnn kapatlmasna katk amacyla gelitirdik

Yaplan çalma ile Bingölün ekolojik koullarnda en verimli çeitlerin belirlenip, üretim çalmalarna balanacan ifade eden Tutar, Petrol ürünlerinde yüzde 2 orannda bitkisel katklardan biyoetanol kullanlyor. Bunun 2023 ylna kadar yüzde 6 oranna çkarlmas için Türkiyenin de taahhüdü var. Ülkemizin biyoetanol açnn kapatlmasna katk salamak amacyla bu projeyi gelitirdik. eklinde konutu.

Tutar, 2 yl sürecek çalma ile Bingöl ve bölge için verimi en yüksek, adaptasyonu en iyi olan çeitleri elde ederek, ülkeye katk salamak istediklerini dile getirdi.

Makine ile bitkinin öz suyunu çkararak, biyoetanol elde ettiklerine deinen Tutar, Ülkemizin enerji ihtiyacnn çou ithalat yoluyla karlanmakta. Enerji bitkileriyle yerli tarm üzerinden elde edilecek biyoyaktlarla ülkemizin enerjide da bamll azalacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git