Piri Reis'in Tarihi Haritaları Bodrum'da

Bodrum'da, dünya denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden olan Türk denizci Piri Reis'in haritaları sergilenmeye başlandı. Serginin açılışına Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti'nin kadın Cumhurbaşkanı Irina Vlah da katıldı.

Haberler 26.06.2015 - 13:44 Son Güncelleme : 26.06.2015 - 13:44

Kuzey Kıbrısta ve Türkiyede denizciliğin gelişimini destekleyen Yakın Doğu Üniversitesinin öncülüğünde Bodruma getirilen Piri Reis Haritaları sergisi, Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisinde törenle açıldı. Yakın Doğu Üniversitesi ve Enstitüsü Danışmanı, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipekin Küratörlüğünü yaptığı sergide; çini üzerine islenmiş, Piri Reis Haritalarının yanı sıra Kitab-ı Bahriyeden gravürler, 16. Yüzyıl seyir aletleri replikaları, usturlap ve quadrant panolardan oluşan 28 eserin yer aldı. Gagavuzya Özerk Cumhuriyetinin kadın Cumhurbaşkanı Irina Vlah, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Suat Günsel, Milta Bodrum Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar ve CHPli Muğla eski Milletvekili Fevzi Topuz birlikte serginin açılışını gerçekleştirdi.

SERGİYİ GAGAVUZYAYA çAĞIRDI

Konuşma yapan, rahat ve sade kıyafetiyle dikkati çeken Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Irina Vlah, Böyle bir sergiye ilk kez katıldım. Burada olduğum içinde çok mutluyum. Üniversitenin özel davetiyle geldim. Bodrumu görebilme imkanı verdikleri için de çok memnunum. Gagavuzya Cumhuriyeti, bir Türk Cumhuriyetidir. Türkçe konuşuyorlar. Türkiye bizim için kardeş bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti bize çok yardımcı oldu. Böyle bir sergiyi Gagavuzyada da yapmak isteriz dedi.

TÜRKİYE BİZİM İçİN KARDEŞ BİR ÜLKEDİR

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vlah, dünyaca ünlü bir yer olduğunu belirttiği Bodrumda olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Ülkenin seçimleri atlattığının hatırlatılması üzerine Vlah, Seçimler yeni bitti. Biz de takip ediyoruz. Türkiyeye her zaman kardeş ülke olarak bakıyoruz. Ne olursa olsun Türkiye bizim için kardeş bir ülkedir. Sosyal ve ekonomik alanda güzel şeyler olmasını diliyorum. Türk halkı mutlu olsun bizim tek istediğimiz budur dedi. Vlah, sergiden ayrılmadan önce anı defterini de imzaladı.

Açılışın ardından Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek, davetlilere sergiyle ilgili bilgi verdi. Sergi 23 Temmuza kadar Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisinde ziyaret edilebilecek. Bodrumun ardından serginin Mersinde de gerçekleştirileceği belirtildi.

DHA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır