PKK her köşeye sıkıştığında katliam yaptı

PKK'nın asker, polis, kadın, yaşlı ve çocuk ayrımı gözetmeksizin gerçekleştirdiği kanlı eylemler, örgütün kurulduğu ilk yıllardan bugüne yüzlerce kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu.

Haberler 13.12.2016 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnn asker, polis, kadn, yal ve çocuk ayrm gözetmeksizin gerçekletirdii kanl eylemler, örgütün kurulduu ilk yllardan bugüne yüzlerce kiinin ölümüne ve çok sayda kiinin yaralanmasna neden oldu. Bu yl, terör örgütünün gerçekletirdii eylemlerde sivillerin de aralarnda bulunduu 250ye yakn kii hayatn kaybetti.

Krsalda güvenlik güçleriyle göüs göüse çarpmaktan kaçnan örgüt, vurkaç yöntemi bata olmak üzere canl bomba, bomba yüklü araç, meskun mahalde kundaklama, el yapm patlayc gibi terörist yöntemlerle can alyor. Bu ekilde polis merkezleri, askeri karakollar, güvenlik üçlerini tayan servisler ile vatandalarn youn olduu alanlarda saldrlar düzenleyen kanl örgüt, yüzlerce sivilin canna kastetti.

AA muhabiri, örgütün kurulduu günden bu yana yapt büyük katliamlar derledi.

- lk ehit Eruh ve emdinli basknndan

Bölücü örgüt, devlete kar ilk silahl eylemi 15 Austos 1984te Hakkariye bal Eruh ve emdinlide askeri birliklere saldrarak yapt. Bir askerin ehit olduu, 9 asker ve 3 sivilin yaraland saldr, katliam fieinin ilk iaretiydi.

1987 yl, PKKnn katliamlaryla anlan bir yl olarak tarihe geçti.

22 Ocak 1987de rnaka bal Ortaba köyünde düün evine bombal saldr düzenleyen örgüt, 2si çocuk, 4ü kadn 8 kiiyi katlettikten bir gün sonra Mardinin Midyat ilçesine bal Gündükörte mezrasnda ise ikisi bebek, bei çocuk, biri yal 10 kiiyi öldürdü, 10 kiiyi de yaralad.

PKKl teröristlerin bu yl çocuklar hedef almaktan geri durmad. 7 Mart 1987de Mardinin Nusaybin ilçesine bal Açkyol köyüne saldran bölücü örgüt, 6s çocuk 8 kiiyi kuruna dizerek katliamlarna devam etti.

PKKl teröristler, 20 Haziran 1987de Mardinin Ömerli ilçesine bal Pnarck köyüne düzenledikleri basknda o güne dek görülmemi bir vahete imza att. 16s çocuk, 6s kadn 30 kii hunharca katledildi.

- Hamile kadnlar, 3 günlük bebekler katledildi

18 Austos 1987de Eruhu hedef seçen örgüt, Milan mezrasnda aralarnda üç ve alt günlük bebeklerin de bulunduu 25 sivili acmaszca öldürdü. 9 Mays 1987de Nusaybine bal Behmenin mezrasnda ayn aileden 8i çocuk, 2si kadn 11 kiiyi öldüren PKK, kanl yüzünü bir kez daha gösterdi.

Kürtler arasnda korku salarak bölgede alan kapmaya çalan örgüt, kendisine kar duranlar öldürmekten asla geri durmad. 8 Temmuz 1987de Midyatn Haraberk mezrasna saldran teröristler ayn aileden 7si çocuk, 2si kadn 9 kiiyi katletti.

Ayn gün ayn saatlerde bir baka grup da Peçenek köyünü basarak, 16 kiiyi kuruna dizdi. rnakn çiftekavak mezrasn da basan PKKllar, ikisi hamile 5i kadn, 4ü çocuk 11 kiiyi katletti. Bu olayn acs tazeliini korurken yine rnaka saldran teröristler, 10 Ekim günü çobandere mezrasnda çou yal, kadn ve çocuk 13 kiiyi acmaszca öldürdü, 9 kiiyi de yaralad.

O yllarda, proletarya, emek, özgürlük gibi kavramlarla göz boyamaya çalan örgüt, 28 Mart 1988de rnakn Yazoymak köyünde dokuz çoban boarak katletti. Örgüt, öldürdüü çobanlarn köy korucusu olduklarn iddia etti. Ayn yl, Dargeçite bal Sümer köyünü basan teröristler, bu sefer üç öretmeni katletti, birini de yaralad.

- Katliamlarn doruk yapt yllar: 1990lar

Silahl terör örgütü PKK, 1990 ve sonraki yllarda da güvenlik gücü-sivil ayrm yapmadan katliamlarna devam etti. 21 Mart 1990da Elazn Kovanclar ilçesinde yol kesen teröristler, 9 mühendis ve 1 içiyi kuruna dizdi. Ayn yl bu kez 11 Haziranda rnakn Güçlükonak ilçesine bal çevrimli köyündeki korucu evlerine saldran teröristler, 12si çocuk, yedisi kadn ve dördü korucu 27 kiiyi katletti.

Sivil katliamlarn metropollere de tayan örgüt, 25 Aralk 1991de Bakrköydeki çetinkaya Maazasna, molotofkokteyli att. çkan yangnda, 7si kadn, 1i çocuk, 11 kii hayatn kaybetti.

Tarihler 14 Temmuz 1991i gösterdiinde, Kahramanmaran çalayancerit ve Pazarck ilçelerinde köyleri basan PKKl teröristler, yine kadn ve çocuklarn da aralarnda bulunduu 9 kiiyi öldürdü.

1991 ylnn en büyük katliam haberi Midyattan geldi. Sivilleri tayan araçlara saldran örgüt, 19 sivili hunharca katletti. 23 Mays 1992de rnaka bal Dumanl köyünü basan PKKllar, ikisi çocuk, ikisi kadn 4 kiiyi öldürdü, 2 kiiyi de ar yaralad.

- Küçük bir köyde 30 kii katledildi

Teröristler, 11 Haziran 1992de Tatvanda durdurduklar minibüsteki 13 kiiyi kuruna dizdi. 22 Haziran 1992deki saldrda öldürülenlerin arasnda bir aylk bebek vard.

Din dümanlyla bilinen örgüt, 27 Haziran 1992de Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Yolaç köyü camini bast, 10 kiiyi öldürdü. Ayn yl Diyarbakrn Hani ilçesini de kana bulayan örgüt, 4ü çocuk, 4ü kadn 12 kiiyi katletti, 3 kiiyi de yaralad.

PKKl teröristler yüz kiilik bir grupla 1 Ekim 1992de Bitlise bal Cevizdal köyünü bast. Korucularn silahlarn brakmalarn isteyen örgüt mensuplar, karlnda çocuk ve kadnlara zarar vermeyeceklerini köyün ileri gelenlerine iletti. Bunun üzerine köy korucular silahlarn brakt ancak sözünde durmayan kanl örgüt, kadn ve çocuklarn da arlarnda bulunduu 30 kiiyi öldürdü.

Batmann Gercü ilçesine bal Seki köyünde yine köy korucusu evini basan PKKllar, 10 kiiyi katletti.

- 33 askerin ehit edilmesi

Tarihler 24 Mays 1993ü gösterdiinde katliam haberi bu kez Bingölden geldi. Bingöl-Elaz karayolunda yol kesen silahl terör örgütü, usta birliklerine giden üniformasz askerlerin bulunduu otobüsleri durdurdu ve 33 silahsz askeri ehit etti. Ülkeyi yasa boan bu saldr tazeliini korurken, 30 Haziran 1993te Mardine bal Hamzabey mezrasna saldran teröristler, 7 sivili katletti.

Aradan geçen yllara ramen unutulmas mümkün olmayan bir katliam haberi de 5 Temmuz 1993te Erzincan Babalar köyünden geldi. Akam saatlerinde köyü basan örgüt, 33 vatanda kuruna dizdikten sonra köyü atee verdi.

O yl katliamlarna devam eden kanl örgüt, Vana bal Sündüz Yaylasnda 14ü çocuk 24 kiiyi öldürdü. Siirte bal Derince köyünde de 20 kiiyi öldüren 7 kiiyi de yaralayan PKKllar, Siirte bal köylere pe pee yaptklar basknlarla 33 kiiyi katletti. Hayatn kaybedenler arasnda 9 aylk Gülcan bebek de vard.

25 Ekim 1993te Bitlise bal Yolalan beldesinde de kanl yüzünü gösteren teröristler, 4 öretmen ile 2 yandaki bir kz çocuunu katletti.

Türkiye 1994 ylnn ilk gününe, Elaz ve Mardinden gelen katliam haberleriyle uyand. Elazn Maden ilçesinde yolcu otobüsünü durduran PKKllar, 8 kiiyi kuruna dizdi. Ayn gün Mardine bal Ormanck ve Akyürek köylerine saldran teröristler, 11i çocuk 21 kiiyi katletti.

11 Eylül 1994te Tunceliye bal Darkent beldesinde görev yapan 6 öretmen teröristler tarafndan kuruna dizildi. Bu olaydan bir ay sonra Erzurumun Katranl ve Takesen köylerinde görev yapan 5 öretmeni kaçran PKKllar dördünü katletti.

1 Ocak 1995te, yeni yln ilk günü Diyarbakrn Kulp ilçesine bal Hamzal köyünü basan örgüt, çocuk, kadn ve yallarn da aralarnda bulunduu 20 kiiyi katletti.

Vann Gürpnar ilçesine bal Atabinen mezrasn 24 Temmuz 1995te basan teröristler, köylülerin direniiyle karlat. Bunun üzerine evlere roketlerle saldran örgüt militanlar, yedisi kadn ve çocuk, 12 kiiyi öldürdü, 13 kiiyi de yaralad.

5 Eylülde ise Hatayn Samanda ilçesindeki maden ocan basan PKKllar, 9 madenciyi kuruna dizdi, bir madenci bu olaydan yaral kurtuldu.

- 2000lerden sonra hedef ehir merkezleri

Krsalda güvenlik güçleri karsnda ar kayplar veren kanl örgüt, 2000li yllarda toplumda korku ve panik havas yaratmak için ehir merkezlerine yöneldi. Canl bomba ve tuzaklarla bu kez ehir merkezlerindeki sivilleri hedef almaya balayan örgüt, 9 Temmuz 1998de stanbulun en kalabalk mekanlarndan Msr çarsna saldrd. Patlamada 7 kii öldü, 121 kii yaraland.

22 Mays 2007de bu kez hedef bakent Ankara oldu. Anafartalar çarsna bombal intihar saldrs düzenledi. 9 kii hayatn kaybetti, 100den fazla kii de yaraland.

27 Temmuz 2008de ise stanbul Güngörende PKKllarn brakt iki bombann on dakika arayla patlamas sonucu 5i çocuk 18 kii hayatn kaybetti, 154 kii yaraland.

22 Haziran 2010da da Halkalda askeri servise bombal saldr düzenleyen teröristler, biri lise örencisi, dördü asker 5 kiinin ölümüne neden oldu. 31 Ekim 2010da Taksim Meydannda çevik kuvvet noktasna düzenlenen canl bomba saldrsnda, 15i polis, 17si sivil 32 kii yaraland.

Teröristler, 20 Eylül 2011de yine Ankaray kana bulad. Kzlay Kumrular Caddesinde meydana gelen patlamada 3 kii öldü, 34 kii yaraland.

zmir Menemene bal Maltepe köyünde üç köylüyü tarlalarnda öldüren teröristler, olaydan iki gün sonra Foçada askeri servise bombal saldr düzenlendi. 7 Austos 2012e yaplan saldrda iki asker ehit oldu, sivillerin de aralarnda olduu 25 kii yaraland.

- Kobani bahanesiyle onlarca kiiyi katlettiler

DEA militanlarnn Suriye topraklarndaki Kobaniye (Ayn el-Arap) saldrmas üzerine HDP yönetimi, 6 Ekim 2014te sokaa çkma çarsnda bulundu. Bunun üzerine birçok ehir merkezinde yasa d gösteriler balad. PKKnn gençlik yaplanmas, sivil halka yönelik saldrlar düzenlerken birçok kamu binasnn yannda ev, i yerleri ve araçlar atee verdi. iddet olaylarnda, 31 kii hayatn kaybetti, 2 polis ehit oldu, 221 vatanda ile 139 polis yaraland.

Geçen yl 22 Temmuzda anlurfa Ceylanpnarda ayn evde yaayan polis memurlar Feyyaz Yumuak ve Okan Açarn evlerinde uyuduklar srada teröristler tarafndan ehit edilmesi ise bölücü örgütle mücadelede bir dönüm noktas oldu.

Bu olayn hemen sonrasnda Irakn kuzeyindeki PKK kamplarna düzenlenen hava harekatnda yüzlerce terörist etkisiz hale getirildi. Bu olaydan bir gün sonra yine Suruçta, polis noktas yaknlarnda meydana gelen patlamada bir polis ve bir sivil yaraland.

- Polis ve askerleri tayan servisler hedefte

27 Austos 2015te Idrdan polisleri tayan servise PKKl teröristlerce saldr düzenlendi, iki polis ar yaraland. Saldrdan 4 gün sonra rnak erafettin Elçi Havalimannda görev yapan polisleri tayan servis aracnn geçii srasnda PKKllarn yola yerletirdii bomba düzenei patlatld, be polis yaraland.

8 Eylül 2015te yine Idr hedef seçen kanl örgütün çamurlu köyü yaknlarnda yola yerletirdii bomba, zrhl polis araçlarnn geçii srasnda patlatld. Teröristler, patlama sonras polislere uzun namlulu silahlarla saldrda bulundu, 14 polis ehit oldu, 4 kii yaraland.

Bölücü terör örgütü PKKnn polis araçlarna yönelik saldrlar srasnda 18 Ocak 2016da rnakta 2 polis ehit oldu, 3 polis yaraland. Ayn gün yine rnakn dil ilçesinde devriye görevi yapan zrhl polis aracnn geçii srasnda, PKKllarn yola döedii bombay patlatmas sonucu 3 polis ehit olurken, 4 polis de yaraland.

21 Ocak 2016da Mardinin Nusaybin ilçesindeki pek Yolundan geçen polis servisine PKKllar tarafndan düzenlenen bombal ve roketli saldrda, 9u polis 10 kii yaraland.

- 2016da ehirleri kan gölüne çevirdiler

Bu yl, terör örgütünün gerçekletirdii eylemlerde sivillerin de aralarnda bulunduu yaklak 220 kii hayatn kaybetti.

21 Ocak 2016da Mardinin Nusaybin ilçesindeki pek Yolundan geçen polis servisine PKKllar tarafndan düzenlenen bombal ve roketli saldrda, 9u polis 10 kii yaraland.

Türkiyenin kalbi Ankaradaki Merasim sokakta 17 ubat 2016da, askeri servis araçlarnn geçii srasnda bomba yüklü aracn patlatlmasyla yaanan saldr, bölücü örgütün acmaszln bir kez daha gözler önüne serdi. Aralarnda sivillerin de bulunduu 29 kii hayatn kaybetti. Hain saldrda 61 kii de yaraland.

Bu olaydan yaklak bir ay sonra Ankara, bir kez daha PKKnn hedefi oldu. 13 Mart 2016da Kzlay Meydanndaki Güvenpark otobüs duraklarna bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda 36 kii yaamn yitirdi, 19u ar 125 kii ise yaraland.

Kzlay saldrsnn iki hafta sonrasnda bir saldr da Diyarbakrda yaand. Polis servisine, bölücü örgütün bomba yüklü araçla gerçekletirdii saldrda 7 polis ehit olurken, aralarnda sivillerin de olduu 27 kii yaraland.

27 Nisanda Bursa Ulu Camii bahçesinde canl bomba saldrsnda 13 kii yaraland.

12 Maysta ise 15 ton bombann yüklü olduu araçla geldikleri Diyarbakrn Sur ilçesine bal Dürümlü mezrasnda köylülerin tepkisiyle karlaan bölücü terör örgütü üyeleri, arac havaya uçurdu. 16 köylünün hayatn kaybettii saldrda, 23 köylü de yaraland.

7 Haziranda PKKnn hedefi bu kez stanbul Veznecilerdi. çevik kuvvet otobüsüne, bombal araçla saldr düzenleyen örgüt, 6s polis 12 kiinin ölümüne neden oldu. Saldrda 36 kii de yaraland.

Olaydan bir gün sonra 8 Haziranda ac haber bu kez Midyat lçe Emniyet Müdürlüünden geldi. Bomba yüklü araçla emniyet binasna düzenlenen saldrda, 2 polis ehit olurken, 3 sivil de hayatn kaybetti. 23ü sivil 51 kiinin yaraland saldrda ehit polislerden biri alt aylk hamileydi.

13 Haziranda Tuncelinin Ovack adliye lojmanlarna saldr düzenlendi, olayda 9 kii yaraland.

15 Haziranda Muun Kzlaaç beldesindeki jandarma karakoluna yönelik terörist saldrda biri ar 3 köy korucusu yaraland. Hakkaride, yol kesen teröristlere tepki gösteren kamyon sürücüsünden biri PKKl teröristlerce öldürüldü.

- Yol kontrolü yapan askerlere saldr

29 Temmuzda çukurca-Hakkari Karayolu Doanl bölgesinde, terör örgütü PKK mensuplar, yol kontrolü yapan askerlere uzun namlulu silahlarla saldrd. çkan çatmada 8 asker ehit oldu, 25 asker de yaraland.

15 Austos tarihinde Diyarbakrda trafik denetleme merkezine bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda 5 polis ile birisi çocuk iki sivil hayatn kaybetti.

17 Austosta Vann merkez pekyolu ilçesi skele Caddesinde, 2 Nisan Polis Merkezi ve Polisevinin bulunduu binann yaknna teröristlerce braklan patlayc yüklü araç infilak ettirildi. Patlama sonucu 2 polis memuru ile 2 sivil hayatn kaybetti, 19 polis ile 72 sivil de yaraland.

18 Austosta Elazdaki Emniyet Müdürlüü binasna bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda 3 polis ehit olurken 145 kii de yaraland.

26 Autosta rnakn Cizre ilçesinde çevik Kuvvet Grup Amirliine PKKl teröristlerce gerçekletirilen saldrda 11 polis ehit oldu, aralarnda 7 aylk bebein de bulunduu 78 kii yaraland.

Kurban Bayramnn ilk günü olan 12 Eylülde terör örgütü PKK tarafndan bomba yüklü araçla gerçekletirilen saldrda 49u sivil, 4ü polis 53 kii yaraland.

6 Ekim 2016da stanbulun Yenibosna semtinde bomba yüklü motosiklet ile düzenlenen saldrda 10 sivil yaraland.

9 Ekimde Hakkarinin emdinli ilçesinde, Durak Jandarma Karakolu önündeki kontrol noktasnda yaplan saldrda 10 asker ve 8 sivil hayatn kaybetti, 27 kii de yaraland.

4 Kasmda Diyarbakrn Balar ilçesinde PKKl teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda, 2si polis 11 kii hayatn kaybetti. Saldrda 100den fazla kii de yaraland.

- Kaymakam Safitürkün ehit edilmesi

11 Kasmda Mardinin Derik Kaymakamlna PKKl teröristlerce el yapm patlayc ile düzenlenen saldr sonucu yaralanan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk, Gaziantepte tedavi gördüü hastanede ehit oldu.

24 Kasm 2016da Adana Valilii binasna bombal araç ile düzenlenen saldrda 2 sivil hayatn kaybetti, 33 kii yaraland.

- Beiktata çevik kuvvete saldr

PKK, son olarak stanbulda çevik kuvvet polislerini hedef ald. Beikta ile Bursaspor takmlar arasnda oynanan maçtan sonra, maçn oynand stadyumda görevli güvenlik güçlerine yönelik çifte saldrda 30 emniyet görevlisi ile 7 sivil hayatn kaybetti, ölen bir kiinin kimlik tespit çalmalar sürüyor. Ayn terör saldrsnda 166 kii de yaraland.

Ana Sayfaya Git