PKK sempatizanı değilim!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 9 Eylül 2015 tarihinde Diyarbakır'da yaptığı konuşmada "Akan kanla ilgili HDP'nin zerre-i miskal siyasi sorumluluğu yoktur. Siyasi kararı alan Cumhurbaşkanı ve Başbakan ikilisidir" dediği için hakkında açılan, 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' soruşturmasında ifade verdi.

Haberler 07.01.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soruturmay yürüten savcya SEGBS sistemi ile dün ifade veren Demirta, konumasnda tek bir hakaret cümlesi olmadn, konumann bir siyasi partinin E Genel Bakan olarak, baka bir siyasi partiye yönelik eletiri ve mesajlardan ibaret olduunu kaydetti.

ETNK çATIMA çIKARMAK STEDLER

Konumay yapt dönemde 400den fazla parti binas ve Genel Merkezin kendisine Türk milliyetçisi diyen kesimlerce yaklp ykldn belirten Demirta, Hatta partimizle ilgili olmad halde, yalnzca Kürt olduu için bir çok insann evi, i yeri, mevsimlik içilerin çaltklar ve kaldklar yerler atee verildi. O yüzden konuma metninden görülecei üzere, Kürt adna ne varsa, Kürte benzeyen ne varsa saldrarak etnik çatma çkarmay amaçladklarn ifade ettim dedi.

Cumhurbakan ve Babakann HDPyi hedef gösteren açklamalarnn savclk tarafndan tespit edilmesini istediini belirten Demirta, Benim eletirdiim, Cumhurbakan ve Babakann HDPyi hedef gösteren konumalardr. Konumalarmn tamam incelendiinde, tümüyle ifade ve fikir özgürlüü kapsamnda olduu zerre kadar üphe götürmez, tümüyle bar çars içerdii çok net anlalmaktadr. çözüm süreci bitmitir, bundan sonra çözüm yoktur diyen siyasetçilerin tespit edilmesini talep ediyorum. Bunlar tespit edilmelidir ki, çözüm sürecinin bitmesine ve iddet ortamnn olumasna neden olan siyasetçiler belirlenebilsin dedi.

O dönemde baz basn yayn organlarnn, PKKnn yapt baz saldrlardan dorudan kendisini sorumlu tuttuunu da ifadesinde belirten Demirta, Ben PKKnn ne yöneticisi, ne üyesi, ne sözcüsü, ne de sempatizanym. Ben HDP E Genel Bakanym, bütün iddet ve sava araçlarn eletiriyorum ve politikalarna kar çkyorum dedi.

HUKUK BANA AYRI, DEVLET BAHçELYE AYRI LYOR

Bir siyasi parti olarak hükümetin karar ve eylemlerini eletirmek ve denetlemekle yükümlü olduklarn belirten HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, ifadesinde öyle dedi:

Cumhurbakan, kendisini aktif bir siyasetçi olarak görmektedir. Cumhurbakan sfatyla 7 Haziran seçimleri öncesi 37 ilde seçim mitingi yapmtr. Mitinglerde seçmenleri oy vermeleri gereken partiye yönlendirmi ve AKPyi iaret etmitir. Bu tarz siyaset yapan bir ahsiyetin eletiriyi göze almas gerekir. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, bir önceki Cumhurbakan Abdullah Gül gibi siyaset üstü kalamamtr. Bir siyasi partinin genel bakan gibi hareket etmitir. Biz de bunun üzerine kendisini muhatap kabul ederek, Cumhurbakanndan ziyade siyasi parti genel bakan gibi eletirilerimizi sunduk. Kendisi benim hakkmda hakaret içerici bir çok beyanda bulunmutur. Buna ramen biz sarf edilen sözleri siyasi atmosferin gereklilii olarak kabul ettik. Zaten bana yönelik sarf edilen sözlerden dolay suç duyurusunda bulunmu olsam bile, yasal mevzuat gerei Cumhurbakanlar vatana ihanet dnda herhangi bir suçtan yarglanmamaktadr. Dolaysyla kendisinin bulunduu konum ile bizim bulunduumuz konum arasnda hukuki koruma yönünden çok büyük farkllklar vardr. Dolaysyla eletirilerimizin bu çerçevede deerlendirilmesini talep ediyoruz. Soruturmalar politik siyasi kimliim nedeniyle açlmtr. Devlet Bahçelinin Cumhurbakanna yönelik hrsz ve benzeri sözler sarf ettii sadece 2015 ylnda 15 ayr konuma mevcuttur ve bu konumalarla ilgili fezleke düzenlenmemitir. Hukuk bu ülkede bana ayr, Devlet Bahçeliye ayr ilemektedir. u anda ifademi size yaklak bin 700 kilometreden, yüksek güvenlikli cezaevinden veriyorum. Bu, yargnn herkes için eit olmadnn göstergesidir dedi.

fade vermeden önce avukatlar ile savunmaya ilikin bir görüme yaptn kaydeden Demirta, Avukatlarm soruturmayla ilgili bana bilgi verdi. Ama bu görüme savcln talebi ve Sulh Ceza Hakimlii kararyla kayt altna alnd. Ayrca görevli huzurunda gerçekleti. Oysa ki, hakimliin karar bu dosyay kapsamamaktadr. Benim hakkmda 100e yakn bu tarz soruturma vardr. Avukatlarm ile yaptm görümeler hakimlik kararyla dinlenmektedir. Oysa karar sadece bir dosyaya ilikindir, bu da adil yarglanma ilkesine net olarak aykrdrdiye konutu.

Ana Sayfaya Git