PKK'nın son kurbanı 11 aylık Bedirhan oldu

Bölge halkına korku salmak için düzenledikleri kanlı eylemlerinde bebek ve çocukları hedef almaktan kaçınmayan PKK'lı teröristler, 30 yılı aşkın sürede yüzlerce çocuğu katletti, çok sayıda çocuğu yaraladı ya da sakat bıraktı.

Haberler 02.08.2018 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölge halkna korku salmak için gerçekletirdii kanl eylemleriyle yüzlerce çocuu katleden, çok sayda çocuu da yaralayan veya sakat brakan terör örgütü PKKnn son kurban 11 aylk Bedirhan oldu.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgeleri bata olmak üzere yurdun dört bir yannda düzenledikleri saldrlarla halka korku salma amac güden PKKl teröristler, güvenlik güçlerini hedef alan hain eylemlerinin yan sra sivilleri de katletmekten uzak durmad.

Sivil halka yönelik ilk eylemlerine 1987 ylndan itibaren balayan, köy basknlarnda yal, kadn ve çocuklar katleden teröristlerin, özellikle kundaktaki bebekleri kuruna dizmesi hafzalarda derin iz brakt.

Siirtin Baykan ilçesine bal Derince köyünde 1993te PKKl teröristlerin okul bahçesinde kuruna dizdii 13ü çocuk 22 kii arasnda bulunan 3 yandaki Serkan Erdemin bedeni kurunlanm fotoraf, terörün acmasz yüzünü dünya kamuoyuna gösterdi. Terör örgütü eleba Abdullah Öcalan da bu katliamdan sonra bebek katili olarak hafzalara kaznd.

Asker-polis, kadn-erkek, genç-yal, bebek-çocuk gözetmeksizin saldrlarn sürdüren terör örgütünün en masum madurlar ise bebek ve çocuklar oldu.

Saldrlar nedeniyle çok sayda çocuun yaama hakk küçük yata elinden alnd. çok sayda çocuk ise saldrlardan yaral kurtulsa da kaybettikleri uzuvlaryla hayatlarn büyük zorluklarla sürdürmek durumunda kald.

- Son kurban 11 aylk Bedirhan

Hakkarinin Yüksekova ilçesinin Büyükçiftlik beldesi Susat Deresi mevkisinde dün asker ei Nurcan Karakayann kulland aracn geçii esnasnda, teröristlerin, önceden yola tuzaklanan el yapm patlaycy infilak ettirmesi sonucu 25 yandaki kadn ile 11 aylk bebei Bedirhan ehit oldu.

- Geçen yl Eren Bülbülü öldürdüler

Eli kanl teröristler, Trabzonun Maçka ilçesi krsalnda geçen yl evden erzak çalan teröristlerin yerini güvenlik güçlerine gösterirken 16 yandaki Eren Bülbülü ehit etti.

Söz konusu ev civarnda sürdürülen inceleme srasnda güvenlik güçlerine yardmc olduu srada teröristlerin hain saldrs sonucu Eren Bülbül ve Jandarma Kdemli Baçavu Ferhat Gedik ehit dütü, bir güvenlik görevlisi yaraland.

- Terör örgütünün hain saldrlarndan bazlar

Terör örgütü PKKnn bugüne kadar bebek ve çocuklar hedef alan saldrlarndan bazlar öyle:

- 7 Mart 1987de Mardinin Nusaybin ilçesi Açkyol köyünde 6s çocuk 8 kii kuruna dizildi.

- 20 Haziran 1987de PKKl teröristlerin saldrs sonucu Mardinin Ömerli ilçesindeki köy korucusu ailelerin younlukta olduu Pnarck köyünde 16s çocuk 30 kii öldürüldü.

- 8 Temmuz 1987de Mardinin Midyat ilçesine bal Yuval köyü Haraberk mezrasna saldran PKKl teröristler, ayn aileden 7si çocuk 2si kadn 9 kiiyi katletti.

- 19 Austos 1987de Siirtin Eruh ilçesine bal Milan mezrasna saldran teröristler, aralarnda 3 ve 6 günlük 2 bebein de bulunduu 25 sivili öldürdü. Katledilenlerin 14ü 18 yandan küçüktü.

- 21 Eylül 1987de rnakn Güneyce köyü çiftekavak mezrasn basan PKKllar, 2si hamile 5 kadn, 4ü çocuk 11 kiiyi katletti, 2 kiiyi ar yaralad.

- 10 Ekim 1987de rnakn çobandere mezrasna baskn yapan teröristler, birçou yal, kadn ve kundaktaki bebek olmak üzere 13 kiiyi katletti. Ar yaralanan 9 kii, tedavi altna alnd.

- 9 Mays 1988de Mardinin Nusaybin ilçesi Taköyünün Behmenin mezrasna saldran teröristler, ayn aileden 8i çocuk, 2si kadn 11 kiiyi öldürdü. Saldrda 2 çocuk ar yaraland.

- 22 Haziran 1992de Batmann Gercü ilçesine bal Seki köyündeki 2 korucunun evine baskn düzenleyen teröristler, 8i çocuk 10 kiiyi katletti, 2 kiiyi ar yaralad.

- 1 Ekim 1992de Bitlisin Cevizdal köyünü gece geç saatlerde basan terör örgütü PKK, 8i çocuk 30 kiiyi öldürdü.

- 9 Kasm 1992de Diyarbakrn Hani ilçesine saldran PKKl teröristler, evleri basarak insanlar kuruna dizdi. Saldrda 4ü çocuk, 4ü kadn 12 kii hayatn kaybetti.

- 18 Temmuz 1993te Vann Bahçesaray ilçesindeki Sündüz Yaylasna baskn düzenleyen PKKl teröristler, 14ü çocuk 24 kiiyi katletti.

- 21 Ocak 1994te Mardinin Savur ilçesine bal Ormanck ve Akyürek köylerine saldran teröristler, 11i çocuk 21 kiiyi öldürdü.

- 24 Temmuz 1995te randan gelen kalabalk PKKl terörist grubu, Vann Gürpnar ilçesine bal Akdou köyü Atabinen mezrasna giremeyince evleri roket atna tuttu. Teröristler, 7si kadn ve çocuk 12 kiiyi öldürdü, 13 kiiyi ar yaralad.

- Örencileri hedef aldlar

PKK, saldrlarn krsalda sürdürdüü dönemde ehirlerde de kanl eylemler gerçekletirdi.

Diyarbakrda 3 Ocak 2008de askeri servis aracnn geçii srasnda bir dershane önünde bomba yüklü aracn patlatlmas sonucu 6s örenci 7 kii yaamn yitirdi. Saldrda, aralarnda örencilerin de bulunduu 73 kii yaraland.

Terör örgütü PKKnn eitim kurumlarn hedef alan saldrlar da oldu. Mardinin Kzltepe ilçesinde 23 Nisan 2011deki kutlamalar için 23 Nisan lkokulunun bahçesinde toplanan çocuklara, maskeli bir grup havai fieklerle saldrd. Saldrda ölen ya da yaralanan olmad ancak 7-14 yalarndaki çocuklara yönelik saldr hafzalarda iz brakt.

Teröristler, rnakn Cizre ilçesinde 27 Mays 2011de imam hatip lisesi örencilerinin bulunduu yurda molotofkokteyli ile saldrd. Yurt binasnda çkan yangn sonucu 3 örenci yaraland.

- ehirlerdeki hain saldrlar

Terör örgütü, stanbul Güngörende 2008de vatandalar hedef ald. çöp tenekesine yerletirilen bombann patlamasndan 10 dakika sonra 50 metre ileride yine bir baka çöp tenekesinde daha güçlü bir patlama yaand. Saldrda, ilk patlama sonras yardma gidenler de hedef alnd. Araç trafiine kapal ve vatandalarn youn olduu alanda akam saatlerinde meydana gelen patlamada, Aleyna çelik (3), Taha Yldzl (5), Murat Aca (12) ve eyma Özkann da aralarnda bulunduu 17 kii yaamn yitirdi, yaralanan 154 kii hastaneye kaldrld.

- Genç kz otobüste alevler arasnda kald

stanbulun Baclar ilçesinde 8 Kasm 2009da belediye otobüsüne terör örgütü mensuplarnca molotofkokteyli atld. Saldrda, evine giden 17 yandaki lise son snf örencisi Serap Eser, otobüste çkan yangn sonucu alevler arasnda kald. Genç kz, yaklak bir ay tedavi gördüü hastanede yaam mücadelesini kaybetti.

Hakkaride 16 Eylül 2010da Durankaya beldesi ile Geçitli köyü arasndaki yola teröristlerce döenen maynn sivilleri tayan minibüsün geçii srasnda infilak ettirilmesi sonucu aralarnda 2 yandaki Nurullah Umut çiftçi ve 11 aylk Zeynep Kurtun da bulunduu 9 kii hayatn kaybetti, yaralanan 4 kii tedavi altna alnd.

- ehit annenin karnndan alnan bebek hayata tutunamad

Batmanda 26 Eylül 2011de 3 terörist, hac yolculuuna hazrlanan anne ve babasn ziyaretten dönen Talat Doru ve ailesinin bulunduu araca ate açt. Saldrda 4 çocuk annesi ve 8 aylk hamile Mizgin Doru (31) ile kz Sultan Doru (4) yaamn yitirdi. Talat ve Mizgin Dorunun 4 kz vard ancak bir de erkek bebek istiyorlard. Anne karnndaki erkek bebek, olay sonrasnda sezaryenle kurtarld ancak hastanede bir gün yaayabildi. Baba Doru ile bir kz da olayda ar yaraland.

Bingölde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramnda bir anne, canl bomba eylemi yapacak teröriste müdahale ederek çok sayda kiiyi kurtard. Kurban Bayram öncesi 3 çocuuyla alverie çkan Hatice Belgin, yürürken canl bomba eylemcisini fark etti ve üzerine atlad. Anne, patlamay engelleyemedi ancak yaanabilecek daha büyük bir faciann önüne cann feda ederek geçti. Olayda, anne Belgin ve olu Veysel ile bir vatanda hayatn kaybetti, 21 kii yaraland.

- Kurban eti datan çocuklar katlettiler

HDP Merkez Yürütme Kurulunca 6 Ekim 2014te yaplan açklamann ardndan çkan 6-7 Ekim olaylarnda 2 polis memuru ehit oldu, 31 kii hayatn kaybetti, 221 sivil ile 139 polis yaraland. Ölenler arasnda, Kurban Bayramnn 4. gününde ihtiyaç sahiplerine kurban eti datlrken 2 arkadayla katledilen 16 yandaki Yasin Börü de bulunuyordu.

- Sebze almak için evden çkt hayatn kaybetti

Diyarbakrn Silvan ilçesinde 30 Austos 2015te evinden sebze almak için çkan 6. snf örencisi 13 yandaki Frat Simpil, terör örgütü PKK mensuplarnca yola yerletirilen patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu yaamn yitirdi.

Diyarbakrn Bismil ilçesinde 28 Eylül 2015te teröristlerin polis aracna düzenledii saldrda roketatar mermisinin isabet ettii evdeki 9 yandaki Elif imek öldü.

Mardinin Kzltepe ilçesinde 12 Eylül 2015te terör örgütü PKKnn gençlik yaplanmas mensuplarnca poet içinde bir evin damna braklan patlaycnn ellerinde infilak etmesi sonucu 9 yandaki Tahsin Uray ve Ramazan . ar yaraland. Kzltepe Devlet Hastanesine kaldrlan çocuklardan Tahsin Uray, müdahaleye ramen kurtarlamad.

rnak Kültür Merkezi ve Halk Kütüphanesinin bulunduu binaya 25 Aralk 2015te düzenlenen saldrda 4 çocuk yaraland.

- 5 aylk bebei katlettiler

Diyarbakrn çnar ilçesinde 13 Ocak 2016da lçe Emniyet Amirlii ve lojmanna teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda, bir polis memuru ehit oldu, biri 5 aylk, biri 4 ve dieri 12 yanda 3 çocuun da aralarnda bulunduu 6 kii hayatn kaybetti. Saldrda yaralanan 39 kii hastaneye kaldrld.

Kzlay Güvenpark yaknlarnda 13 Mart 2016da PKKl teröristlerce düzenlenen, 36 kiinin ölümüyle sonuçlanan saldrda yaralananlar arasnda bulunan 6 aylk hamile Songül Ylmazn karnndaki bebek, terör saldrlarnn en küçük kurban oldu.

rnakn dil ilçesinde 13 Nisan 2016da terör örgütü PKK mensuplarnn tuzaklad el yapm patlaycnn infilak etmesi sonucu 4 yandaki Hidayet Tek yaamn yitirdi.

Hakkarinin çukurca ilçesinde 10 Temmuz 2016daki saldrda 5 yandaki Viyan Kanat hayatn kaybetti.

Diyarbakrn Sur ilçesinde bombal saldrda bebek Ceylin Naz Aydn, 11 Austos 2016da ehit oldu.

- simleri parkta yaatlyor

çileri Bakanlnca Kanun Hükmünde Kararname kapsamnda görevlendirme yaplan Diyarbakrn Hani lçe Belediyesi, PKKl teröristlerce katledilen çocuklarn isimlerini çocuk parklarna verdi.

Yapm tamamlanan 6 parkta, teröristlerin katlettii Bilgehan apkac, Viyan Kanat, Ceylin Naz Aydn, Yasin Börü, Mevlüde rem çiftçi ve bir yandaki Ecrin Açkgözün ad yaatlyor.

Ana Sayfaya Git