PKK'nın 20 yılda Türkiye'ye zararı 240 milyar dolar

PKK’nın Türkiye'ye insani, siyasi, ekonomik ve hukuki maliyetlerinin muazzam derece fazla olduğunu söyleyen Siyasi İstikrar Analisti Serdar Sement, "Sadece kamu harcamalarını baz alırsak 20 yılda milli gelirimizi yüzde 1.5 geriye düşürdü. Bugün 750-800 milyar dolar olan milli gelirimizden 20 yıl boyunca sadece her yıl olmak üzere 10-12 milyar dolar kayıplar söz konusu" dedi.

Haberler 06.06.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) bölgede PKK ile mücadelesi etkin bir ekilde devam ediyor. Gündemde Kandile operasyon söz konusu, konuya ilikin sorular yantlayan Siyasi stikrar Analisti Serdar Sement, PKKnn kuruluundan bugüne Türkiye ekonomisine maliyeti, bölge halkna verdii zararlar üzerine açklamalarda bulundu.

SAVUNMA VE GÜVENLK HARCAMALARINDA SIçRAMA OLDU

1987den 1998 ylna kadar Türkiyenin savunma,güvenlik harcamalarnn yüzde 2 buçuk olan paynn yüzde 5-6ya çktn belirten Sement, Yaklak iki misli sçrama yapt. 1999da Abdullah Öcalann derdest edilip, örgütün çökertilmesiyle eylemler 2007de balad ama 2009a kadar bütçede savunma, güvenlik harcamalarnda keskin düü var. 2009dan itibaren bask balad, 2015,16,17 hatta 18 bütçelerinde savunma, güvenlik harcamalar sçrama yapt diye konutu.

MLL GELRMZ YÜZDE 1 BUçUK GERYE DÜTÜ

Sadece kamu harcamalarnda PKKnn 20 ylda milli geliri yüzde 1, 1 buçuk geriye düürdüünü dile getiren Sement, Bugün 750-800 milyar dolar milli gelirimiz var, 10-12 milyar dolar sadece kamudan kaynakl kayp söz konusu. 20 yl boyunca her yl büyümemizi 1 buçuk geride kalmasna neden oldu, yani yüzde 5 büyüyorsak 3 buçuk büyüdük ifadelerini kulland.

KÜRESEL, ÜLKE MLL GELR SIRALAMASINDA 13ÜNCÜ SIRADA OLURDUK

Bu rakam yerine konmu olsayd Türkiyenin küresel ülke milli gelir sralamasnda 3 sra yukarda olunacana dikkat çeken Sement, u an baz hesaplara göre 19,20,21inci sradayz. Bir ara 17ye kadar dütük, 13,14üncü sralar rahatlklar alm olacaktk. Sadece 2015-16 yllarndaki meskun-mahal çatmalarnda 67 bin konutun ar hasar ald. 2 orta büyüklükte ehrimizin komple alt yapsyla beraber ykld bir çatma yaand. PKKnn yol açt insan ykm kayda,hesaba vurulabilecek bir ey deil. Türkiye PKK nedeniyle ekonomik ve siyasi ar bir kayba urad dedi.

SELAHATTN DEMRTA ADAY OLMAMALI

Selahattin Demirtan hukuken temiz olduu kantlanmadan adayln kabul etmenin mümkün olamadn aktaran Sement, Bence aday olmas Türk hukukunun asli ksmn reddetmektir. PKK ile HDP birlikte hareket eden, politik hedeflerini birlikte tespit edip uygulayan kurululardr diye konutu.

HAYVANCILIIN ÖLMESNN SEBEB PKKDIR

Hayvanclnn ölmesinin en büyük sebebinin PKK olduunu söyleyen Sement, Halk krsalda hayvanclk yapamaz hale geldi, meralarna çkamaz hale geldi. Bölgenin en önemli ekonomik faaliyeti olan hayvanclk öldü ifadelerini kulland.

PKK EYLEMLL SON 2 YILDA SIFIRA GETRLD

Polisin il ve ilçe merkezlerinde nefes aldrmadn söyleyen Sement, l ve ilçe merkezlerinde PKK eylemlilii son 2 ylda sfra getirilmi durumda. Bugün 70 bini geçen PKKl terörist var, 20 tugay yar düzenli ordu formatnda silahl güce erimi bir örgütten bahsediyoruz. Katlmlar Türkiyede ziyadesiyle dütü, fakat Suriye ve Iraktaki katlmlar artarak devam ediyor.PKK Türkiyede krsaldaki eylemliliini hacimli, sk frekansl, yaygn bir ekilde icra edemez durumda. l, ilçe merkezlerine sfra yakn, sadece krsalda ben sahadaym, sahadan ayam kesmiyorum eklinde eylemlilik halinde dedi.

50 KURUA MAL ETT KAçAK SGARAYI 8 LRAYA SATIYOR

PKKnn dardan 50 kurula 1 lira arasnda mal ettii sigaray 8 liraya Adanada, Mersinde, stanbulda sattn ifade eden Sement, PKK kaçak sigaradaki etkinliini yar yarya azaltt. Fakat son 2 yldr, hap eklinde uyuturucu üretim,datm, sata daha fazla odakland diye konutu.

Ana Sayfaya Git