PKK'nın hedefinde siyasiler de var

AK Parti Muradiye İlçe Başkanı İbrahim Vanlı'ya yönelik PKK tarafından gerçekleştirilen saldırı, örgütün siyasileri hedef alan katliamlarını bir kez daha akıllara getirdi.

Haberler 17.04.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölge halknn siyasi tercihini deitirebilmek, üzerilerinde korku ve bask oluturabilmek için her türlü iddeti uygulayan PKK, siyasi parti yöneticilerini hedef alan saldrlarn artrarak devam ettirdi. Halk oylamas öncesi örgütünün yayn organlar ve sosyal medya hesaplarnda siyasi partileri ve siyasetçileri hedef gösteren haberler yer alrken, bölgedeki militanlarca özellikle AK Partili siyasiler hedef alnd.

Güvenlik güçlerinin krsalda ve ehirlerdeki kararl operasyonlaryla ar darbe alan, bölgelerindeki airet liderleri ve yöre halknn büyük tepkisiyle karlaan PKK, siyasetçilere yönelik saldrlarla vatandalarn siyasi tercihi üzerinde bask kurmay amaçlyor. Parti binalarna yönelik bombal saldrlar gerçekletiren, yollara el yapm patlayclar yerletiren, yol kesip siyasi parti mensuplarn kaçran ve sürekli tehdit eden PKKllar, tehdit ve basklara ramen bölgelerinde çalmalarn sürdüren baz siyasetçileri de katletti.

PKKnn bugüne kadar iledii siyasileri hedef alan katliamlardan bazlar öyle:

- Hakkarinin Yüksekova ilçesinde 29 Haziran 2010da, AK Parti lçe Bakan Ahmet Uçarn Eski Kla Mahallesindeki evinin balkonuna PKK mensuplarnca el bombas atld. Can kaybnn olmad patlama nedeniyle evde hasar olutu.

- AK Parti Gürpnar lçe Bakan Hayrullah Tan (46), 2 Temmuz 2012de Vandaki evine geldii srada PKK üyesi silahl 3 kii tarafndan kaçrld. Tan, 24 Austosta serbest brakld.

- Hakkaride iki dönem AK Parti l Bakanl görevini yürüten avukat Mecit Tarhan, 3 Eylül 2012de PKK mensuplarnca kaçrld. Tarhan, 5 Ekim 2012de serbest braklarak Habur Snr Kapsndan Türkiyeye giri yapt.

- Vanda seçim çalmas yürüten, aralarnda AK Partiden belediye meclis üyesi aday Zeki Karakuun da bulunduu 5 kii, 16 Mart 2014te tal ve sopal saldrya urad. AK Partililerin içinde bulunduu araçlarn camlarnn krld saldrda yaralananlar hastaneye kaldrld.

- PKK üyeleri, 17 Nisan 2014te Diyarbakrn Dicle ilçesine bal Kurunlu köyü yaknlarnda, aralarnda Elazn Arcak ilçesine bal eski Bükard Belde Belediye Bakan Abit Doruerin de bulunduu 4 kiiyi kaçrd. Doruer ve beraberindekiler, 20 Nisanda serbest brakld.

- Diyarbakrn Lice ilçesine bal Ky köyünde PKKllar, 17 Mays 2014te HÜDA PAR üyesi Mikail ve Ali Ayk kaçrmak isteyince örgüt üyeleri ve köylüler arasnda gerginlik yaand. Gerginlik sonucu aralarnda Ali ve Mikail Aykn bulunduu 3 kii yaraland.

- anlurfann Ceylanpnar ilçesinde 14 Temmuz 2014te AK Parti Belediye Bakan Menderes Atillann aracnn geçtii güzergahta patlama meydana geldi. PKK mensuplarnca yaplan saldrdan Atilla yara almadan kurtulurken, korumas ve oförü hafif yaraland.

- Vanda HÜDA PAR üyesi esnaf Mehmet Latif ener (66), 17 Ekim 2014te evine gittii srada urad silahl saldr sonucu hayatn kaybetti. eneri öldürdükten sonra PKKnn da kadrosuna kaçmak isterken yakalanan iki terörist, ikier kez arlatrlm müebbet ve 10 yl 6ar ay hapis cezasna çarptrld.

- AK Parti Karayaz lçe Bakan Servet Tutkun, 5 Haziran 2015te teröristlerce kaçrlp darbedildikten sonra ayn gün serbest brakld. Tutkunun avukatlarnn suç duyurusu üzerine Erzurum Cumhuriyet Basavclnca soruturma balatld.

- AK Parti spir lçe Bakan Salih Zeki çetinkayann, kardei ahin çetinkaya ve beraberindeki kiiyle Erzurumdan anlurfaya giderken içinde bulunduklar otomobil, 29 Mart 2016da Bingölün Genç ile Diyarbakrn Lice ilçesi arasnda PKK üyeleri tarafndan durduruldu, Salih Zeki çetinkayay yanlarna alarak kaçran teröristler, kardei ile yanlarndaki kiiyi ise serbest brakt. çetinkaya da 2 gün sonra teröristlerin uyumasndan yararlanarak kaçmay baard.

- Mardinin Yeilli ilçesine bal Bahçeba Mahallesi Muhtar Mehmet Acu, 27 Maysta teröristler tarafndan bandan silahla vurulduktan sonra aracyla atee verilmiti. Olay yeri yaknnda da sprey boyayla PKK yazs bulunmutu.

- rnakn Cizre ilçesinde eski Kale Mahallesi Muhtar Mehmet Zeki Macartay, PKKllar tarafndan 10 Austos 2016da evinin önünde urad silahl saldr sonucu öldürüldü. Örgüt tarafndan ölümle tehdit edilen Macartayn demokrasi nöbetleri ve terörü telin mitinglerine katld belirtilmiti.

- rnakn Beytüebap ilçesinde 13 Austos 2016da yol kesen PKKllarca kaçrlan AK Parti lçe Gençlik Kollar Bakan Naci Adyamann cesedi bulundu.

- Hakkarinin emdinli ilçesinde eski korucu dernei bakannn olu ve AK Parti üyesi Menderes Özer, 1 Eylül 2016da terör örgütü mensuplarnca aracndan indirilerek kaçrldktan sonra öldürüldü.

- 1 Kasm 2015teki Milletvekili Genel Seçiminde AK Parti Hakkari 1. sra aday olan Ahmet Budak, Hakkarinin emdinli ilçesindeki evinin önünde 14 Eylül 2016da PKKllarca düzenlenen silahl saldr sonucu hayatn kaybetti.

- AK Parti Özalp lçe Bakan Yardmcs Aydn Mutu, 9 Ekim 2016da Aa Mollahasan Mahallesindeki evine giren bir grup PKKl terörist tarafndan çocuklarnn gözü önünde katledildi.

- AK Parti Dicle lçe Bakan Deryan Aktert, i yerinde 11 Ekim 2016da PKK militanlarnca düzenlenen silahl saldrda yaamn yitirdi.

- Vann Erci ilçesinde Belediye Meclis Üyesi ve Latifiye Mahallesi Muhtar Mehmet erif Dou, evinin önünde 16 Ekim 2016da PKKllarn silahl saldrs sonucu yaamn yitirdi.

- AK Parti Muradiye lçe Bakan brahim Vanlnn bulunduu iki araçl konvoya önceki gün PKK tarafndan uzun namlulu silahlarla saldr gerçekletirildi. Vanl, yara almadan kurtulurken, aracn takip eden otomobildeki güvenlik korucusu yeeni Adnan Vanl ehit oldu.

Ana Sayfaya Git