PKK'nın "ilaç tedarikçisi" şebekeye "dur yolcu" operasyonu

Ankara'da Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, PKK'nın dağ kadrosunun ilaç ihtiyacını karşılayan şebeke üyelerini düzenlediği operasyonla gözaltına aldı

Haberler 04.07.2018 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eczane ve ecza deposu sahiplerinin de yer ald 23 üphelinin gözaltna alnd operasyonda, arasnda kanser ilaçlarnn bulunduu yaklak 2 milyon lira deerinde ilaç ve tbbi malzeme ele geçirildi

ebeke üyelerinin, hastane önlerindeki elemanlar araclyla kimlik belgelerini elde ettii hastalar adna fazladan ilaç aldklar, bunlardan birer kutuyu hastaya teslim ettikleri, kalanlarn ise Irakn kuzeyindeki örgüt kamplarna gönderilmek üzere depolarda

sakladklar tespit edildi

üphelilerin, kendi aralarnda yaptklar telefon görümelerinde, yasa d yollardan temin ettikleri ilaçlardan yolcu olarak bahsettikleri örenildi

Ankarada PKKnn da kadrosunun ilaç ihtiyacn karladklar tespit edilen 23 üpheli dur yolcu ad verilen operasyonla gözaltna alnd.

Alnan bilgiye göre, hasta olmayan kiilere pahal kanser ilac yazlmas ya da hastalara ihtiyacndan fazla ilaç reçete edilmesi yoluyla yurt dna ilaç gönderildiine ilikin Babakanlk letiim Merkezine gelen ihbar deerlendiren Ankara Emniyet Müdürlüü Mali Suçlarla Mücadele ubesi ekipleri, üphelileri yakalamak için harekete geçti.

Cumhuriyet savcsnn talimat üzerine balatlan soruturma kapsamnda üphelileri 6 ay teknik ve fiziki takibe alan Mali ube ekipleri, bu süre içerisinde M.. ve olu O.. idaresindeki ebeke üyelerinin yasa d ilaç sevkini nasl gerçekletirdiini tüm detaylar ile tespit etti.

Gerekli delillerin toplanmasnn ardndan operasyon düzenleyen ekipler, önceden belirlenen ev ve i yerlerine sabah saatlerinde baskn düzenleyerek aralarnda 6 eczane, 2 ecza deposu sahibi ile bir polis ve bir özel güvenlik görevlisinin de bulunduu 23 üpheliyi gözaltna ald.

Eczane ve depolarda yaplan aramalarda ise piyasa deeri yaklak 2 milyon lira olan ilaç ve tbbi malzemeye el konuldu. Ele geçirilen ve buz kalplar arasnda muhafaza edildii görülen ilaçlar arasnda kanser ve kan ilaçlarnn arlkl olduu belirlendi.

Ekiplerin çalmas sonucu e-reçete sisteminde hastann yazlan ilaç adedini görememesini frsat bilen ebeke içinde yer alan eczac kalfalarnn, hastane önlerinde irtibat kurduklar hastalarn, yardmc olmak bahanesiyle kimlik bilgilerini aldklar, daha sonra bu hastalarn bilgisi dnda e-reçete üzerinden pahal ilaçlar ihtiyaçtan fazla sayda yazdrdklar ve ilaç kutularndan sadece birini hastaya verdikleri, fazla kutularn ise ebekeye aktarld ortaya çkarld. ebeke üyelerinin ayn yöntemi kimlik belgelerini ele geçirdii ve hasta olmayan vatandalar üzerinden de uygulad tespit edildi.

ebeke lideri yasa d ilaçlar almak için emniyete geldi

Öte yandan soruturma sürecinde depolardaki ilaçlarn Diyarbakr güzergahndan Irakn Erbil kentine sevk edilecei bilgisine ulaan ekipler, sevkiyat engellemek için ara operasyon gerçekletirdi. Krkkale ve Habur gümrük sahasnda gerçekletirilen iki ayr operasyonda 2 bin kutu ilaç ele geçirildi.

Yaplan incelemelerde ele geçirilen ilaçlarn birçounun hasta adna yazlarak Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) fatura edildii ya da ecza deposunda göründüü belirlendi.

Operasyonun ardndan eczane sahibi S.D. ile oförü olarak tantt ebeke lideri M.nin, Ankara Emniyet Müdürlüüne gelerek ilaçlarn iadesini istedii de örenildi.

laçlar Kandile

Ulalan yeni bilgilerle soruturmay sürdüren ekipler, ebeke üyelerince elde edilen ilaçlarn Habur Snr Kaps üzerinde Irakn kuzeyine, oradan da terör örgütü PKKnn da kadrosuna gönderildiini belirledi. Nakliye öncesinde ilaçlarn Ankarada ebeke üyelerinin kontrolündeki souk hava depolarnda tutulduu da tespit edildi.

Soruturma kapsamnda yaplan teknik takip kapsamnda ebeke üyelerinin kendi aralarnda yapt telefon görümeleri de kayda alnd. Örgüt üyelerinin bu görümelerde yasa d olarak temin ettikleri ilaçlardan yolcu olarak bahsettikleri belirlendi.

Operasyonlara Mali ube ekiplerinin yan sra Gelir daresi Bakanl, Ankara l Salk Müdürlüü, SGK ve Türkiye Tbbi Cihaz ve laç Kurumundan yetkililerin de katld örenildi.

Konuyla ilgili soruturmann devam ettii ve firari 7 üphelinin yakalanmasna çalld kaydedildi.

Ana Sayfaya Git